Capital.ba

ODOBRENO SUFINANSIRANjE PRIPRAVNIKA

31.08.2007. / 17:13

PALE, Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske donio je danas Odluku o odobravanju sredstava za sufinansiranje zarada pripravnika prema Projektu zapošljavanja pripravnika sa visokom stručnom spremom u RS.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Nedeljko Veselinović naveo je da su na raspisani javni poziv za učešće u Projektu zapošljavanja pripravnika aplicirala 233 poslodavca koja su prijavila 580 slobodnih radnih mjesta.

On je rekao da je obradom zahtjeva utvrđeno da uslove ispunjava 219 poslodavaca i da se može izvršiti prijem 550 pripravnika, što je UO i odobrio.

“S obzirom da je riječ o većem broju, jer je planom predviđeno zapošljavanje 500 pripravnika, Zavod će se, na osnovu zaključka UO, obratiti resornom ministarstvu da obezbijedi dodatna sredstvada za svih 550 pripravnika “, rekao je Veselinović.

Prema njegovim riječima, realizacija projekta počeće sutra, a tokom septembra biće sklopljeni ugovori i sa poslodavcima i sa pripravnicima.

Veselinović je napomenuo da su najviše pripravnika prijavili Fond PIO, Administrativna služba Grada Banjaluka i Pravobranilaštvo RS.

Direktor Zavoda je dodao da su odbijeni zahtjevi onih firmi i organizacija koje nisu ispunjavale uslove iz raspisanog javnog poziva.

Predsjednik UO Zavoda Veseljko Elez naglasio je da je danas udovoljeno većini zahtjeva poslodavaca, dodajući da je Projekat pripreman u saradnji i uz podršku Vlade RS.

“Mnoge institucije zatražile su veliki broj mladih, što znači da podmlađujemo administraciju u svim opštinama i mnogim institucijama RS”, istakao je Elez i dodao da je u ovom projektu data podrška proizvodnim, poljoprivrednim i mnogim zanatskim procesima, kao i razvojnim i privatnim agencijama koje zapošljavaju mlade.

Planirano je da projekat obuhvati oko 500 mladih ljudi za koje bi Zavod sufinansirao pripravničku zaradu u visini od 60 odsto prosječne neto zarade u prethodnoj godini, plus porezi i doprinosi, a poslodavac se mora obaveza da će isplaćivati ostatak od 40 odsto.

Kako je planirano, projekat bi trebalo da košta 2.700.000 KM

Share Tweet Preporuči