Capital.ba

OC “Jahorina” se cijepa na dvije firme?

13.05.2016. / 12:37

oc jahorinaBANJALUKA – Olimpijski centar (OC) “Jahorina”, koji se nalazi u višemilionskim gubicima, u narednom periodu mogao bi se podijeliti na dva preduzeća, od kojih bi se jedno bavilo samo turističkom infrastrukturom, a drugo ugostiteljstvom.

Takav mogući scenario, s ciljem razvoja preduzeća, preporučila je Vlada RS, koja je većinski vlasnik OC “Jahorina”, te naložila detaljnu elaboraciju pozitivnih i negativnih strana ovakve statusne promjene, gdje bi se u obzir uzela prava nesaglasnih akcionara, solidarna odgovornost, te neraspoređena sredstva i dugovi.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, ovakav scenario bi mogao biti uvod u privatizaciju dijela OC “Jahorina”, i to vrlo vjerovatno onog koji bi se bavio samo turističkom infrastrukturom. Da li će to biti “Skijališta Srbije”, sa kojima se u posljednje vrijeme pregovara o strateškom partnerstvu, ili će biti neko drugi, ostaje da se vidi u narednom periodu.

U zaključku Vlade RS, koja je juče usvojila informaciju o stanju u OC “Jahorina”, preporučeno je Upravi i Nadzornom odboru ovog preduzeća da analizira i razmotri mogućnost reorganizacije OC “Jahorina” Pale kroz podjelu uz osnivanje dva nova privredna društva.

Precizirano je da bi jedno novoosnovano privredno društvo isključivo obavljalo poslove upravljanja turističkom infrastukturom na Jahorini i to sistemom kosog transporta, ski-stazama, javnim površinama, parking prostorom i polivalentnom turističkom opremom, dok bi drugo novoosnovano privredno društvo isključivo obavljalo ugostiteljsku djelatnost.

Pored toga, Upravi i Nadzornom odboru je preporučeno da u najskorije vrijeme izvrše izmjenu i doradu prijedloga trogodišnjeg plana poslovanja ovog društva koji je razmatran na 24. sjednici Skupštine akcionara i to tako da se za pojedine modele budućeg poslovanja preduzeća izvrši analiza opravdanosti dugoročnih i kratkoročnih mjera, te izradi biznis plan, prijedlog kolaterala, cost/benefit analiza, projekcije gotovinskih tokova, odnosno sveukupno posmatrano analize opravdanosti planirane investicije i mogućnosti njenog finansiranja, sa pregledom postojećih i potencijalnih rizika.

Takođe, Vlada RS je preporučila i razmatranje mogućnosti direktne prodaje imovine ovog preduzeća, odnosno hotela “Bistrica” Pale, sa detaljnom analizom pozitivnih i negativnih strana takve poslovne odluke, a koje se odnose na pravo nesaglasnih akcionara i višak zaposlenih.

Inače, u obrazloženju informacije o stanju u OC “Jahorina”, koju je juče usvojila Vlada RS, navedeno je da u prethodne tri zimske sezone, zbog objektivnih i subjektivnih razloga, OC “Jahorina” nije ostvario očekivani finansijski rezultat u poslovanju, tako da se i pored velikih investicionih ulaganja Vlade RS putem Investiciono-razvojne banke RS, ovo preduzeće nalazi u stanju nelikvidnosti.

Prema nerevidiranom finansijskom izvještaju, u 2015. godini OC “Jahorina” je ostvario gubitak u poslovanju od 4,4 miliona maraka, čime je akumulirani gubitak dostigao iznos od 16,8 miliona KM.

Jedan od zaključaka, stoji u informaciji, podrazumijeva da je u narednom periodu potrebno analizirati buduće modele razvoja preduzeća koji su predloženi u trogodišnjem planu poslovanja.

Podsjećamo da bi vlade Republike Srpske i Srbije na narednoj zajedničkoj sjednici mogle donijeti konačnu odluku o projektu zajedničke saradnje OC “Jahorina” i preduzeća “Skijališta Srbije”.

Još nije tačno precizirano na koji način se planira postići ta zajednička saradnja i povezivanje dva preduzeća iz ove branše, ali se spekuliše da bi “Skijališta Srbije” mogla kao strateški partner kroz investicije ući u vlasništvo OC “Jahorina”.

Takođe, nije poznat ni procenat eventualnog učešća u vlasništvu, odnosno da li bi to bilo stoodstotno ili neki manji procenat.

“Očekujemo zajednički projekat gdje bi ulaganjem ‘Skijališta Srbije’ pomogla OC ‘Jahorina'”, rekao je ranije Velibor Lazarević, direktor OC “Jahorina”, s kojim juče nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Podsjećanja radi, OC “Jahorina” je suočen i sa pravnim problemima, prije svega zbog spora koji je protiv preduzeća pokrenula Investiciono-razvojna banka RS zbog neispunjavanja obaveza po osnovu emitovanih obveznica, ali i presude vezane za MDP UPI od oko dva miliona maraka po osnovu neosnovanog bogaćenja, a tu je i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na Jahorini, uključujući i rješavanje imovinskih odnosa vezanih za zemljište hotela “Jahorina”.

Loša i ova zimska sezona

OC “Jahorina” zaključio je početkom aprila zimsku sezonu 2015/16. sa procjenom da se, nažalost, radi o jednoj od lošijih sezona.

Oni su tada rekli da su dva mjeseca zimske sezone bila jako teška za OC “Jahorina” i za cjelokupnu destinaciju s obzirom na to da je to bila sezona sa manje snježnih padavina, što uvijek uzrokuje tešku finansijsku situaciju i mnogobrojne probleme sa otkazivanjem rezervacija.

Ustvrdili su da su u jednom dijelu sezone uspjeli obezbijediti minimalne tehničke uslove na stazama, ali da to u odnosu na prošlu godinu nije bilo ni blizu zadovoljavajućeg.

BROJKE:

16,8 miliona KM akumulirani gubitak OC “Jahorina”

4,4 miliona maraka gubitak u poslovanju u prošloj godini.

Nezavisne.com

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: OC “Jahorina” se cijepa na dvije firme?

  1. Zoran

   Taman da se zaposli jos direktora, sekretarica, upravnih odbora itd…