Capital.ba

Obezbijeđena redovnost isplata biće nastavljena i ove godine

07.01.2017. / 12:07

BIJELJINA, Javni fond za dječiju zaštitu isplatio je 17.750.000 KM na ime dječijeg dodatka koji je u prosjeku koristilo 29.909 djece u 21.300 porodica Republike Srpske za 11 mjeseci protekle godine, izjavio je Srni direktor Fonda Nedeljko Jović.
Jović kaže da je među njima gotovo 5.400 djece iz najosjetljivijih kategorija, djece sa smetnjama u razvoju, djece bez roditeljskog staranja i djece iz porodica korisnika socijalne pomoći.

“Za svako novorođeno dijete, bez obzira na red rođenja i materijalno stanje porodice, Fond je isplatio pravo na pomoć za opremu novorođenčeta u ukupnom iznosu većem od dva miliona KM, odnosno po 250 KM za svako novorođenče”, naveo je Jović.

Materinski dodatak ostvarila je svakog mjeseca prosječno 2.431 porodilja, na šta je zaključno se novembrom 2016. godine utrošeno 1.867.000 KM.

Prema Jovićevim riječima, sva prava i doznake građanima po osnovu dječije zaštite isplaćivane su redovno, a prioritet u isplatama imali su dječiji i materinski dodatak kao primarna prava sistema dječije zaštite i kao prava koja se tiču najosjetljivijih kategorija stanovništva.

On ističe da se isplate po osnovu ovih prava vrše redovno do petog u mjesecu za prethodni mjesec, dok je u periodu značajnih državnih i vjerskih praznika menadžment Fonda obezbjeđivao da se isplate izvrše i prije predviđenog roka.

“Budući da Fond za dječiju zaštitu refundira 100 odsto neto plate za porodiljska odsustva najveći dio budžeta odnosi se upravo na isplatu ovog prava i za ove namjene je za 11 mjeseci prošle godine utrošeno gotovo 23 miliona KM”, rekao je Jović.

Direktor Fonda napominje da se uredno izmiruju potraživanja svim poslodavcima u realnom sektoru, u sladu sa prilivom sredstava i planiranom dinamikom.

Jović kaže da je Fond nastavio i realizaciju projekta “Socijalizacija djece Republike Srpske” u okviru kojeg je prošle godine na crnogorskom primorju ljetovalo više od 1.600 djece iz najosjetljivijih kategorija, u pratnji 400 vaspitača, roditelja, medicinskih timova i drugog stručnog osoblja.

“Fond će uz podršku Vlade Republike Srpske i resornog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite nastaviti sa relizacijom ovog projekta i u 2017. godini u najboljem interesu djece u Srpskoj”, najavio je Jović.

Prema njegovim riječima, Fond za dječiju zaštitu nastaviće sa redovnom isplatom prava i u ovoj godini, a prioritet će biti isplata dodatka na djecu i materinskog dodatka.

“Poslovanje Fonda unaprijediće i implementacija novog informacionog sistema koja je počela u 2016. godini i koja će znatno unaprijediti rad naših saradnika u mjesno nadležnim centrima za socijalni rad, kao prvostepenim organima socijalne i dječije zaštite, a samim tim i položaj naših korisnika”, ocijenio je u izjavi Srni direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Jović.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!