Capital.ba

NSRS: Budžetski prihodi i primici veći od 1,2 milijarde KM

18.10.2017. / 9:20

BANJALUKA, Prema Konsolidovanom izvještaju o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period 1. januar-30. jun ove godine budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su u iznosu od 1.238.100.000 KM, što predstavlja 96 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period ove godine.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je, podnoseći ovaj izvještaj u Narodnoj skupštini, da su budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu u prvih šest mjeseci ove godine iskazani u iznosu od 1.109.600.000 KM ili 88 odsto od budžeta za prvih šest mjeseci ove godine.

“Primici od finansijske imovine u periodu 1. januar-30. jun 2017. godine ostvareni su u iznosu od 62,8 miliona KM, što predstavlja 145 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period ove godine. Najveći dio ovih primitaka u iznosu od 58,4 miliona KM ostvaren je od naplate datih zajmova”, rekao je Tegeltija.

Prema podacima iz ovog izvještaja, koji je razmotren u Narodnoj skupštini, primici od zaduživanja u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su u ukupnom iznosu od 207,6 miliona KM, što predstavlja 79 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period ove godine.

Od toga je 137,8 miliona KM ostvareno po osnovu realizovanih emisija dugoročnih obveznica Srpske, 19,8 miliona KM po osnovu emisija trezorskih zapisa i 50 miliona KM po osnovu dugoročnog kreditnog zaduženja Srpske kod domaćih banaka.

“Izdaci za otplatu dugova u prvih šest mjeseci ove godine iznose 343 miliona KM, što predstavlja 105 odsto od polugodišnjeg budžeta predviđenog za ove namjene”, navodi se u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Republike Srpske za period 1. januar-30. jun ove godine.

U Narodnoj skupštini razmotrena je Interpelacija za razmatranje Ekonomske politike Vlade Republike Srpske – prijedlog narodnih poslanika.

Potpredsjednik Vlade Srpske Anton Kasipović rekao je u vezi s tim da je poslanicima opozicije, koji su dostavili ovu interpelaciju odgovoreno na sva pitanja i da je šteta što ne prisustvuju skupštinskom zasjedanju.

Interpelacija je razmotrena bez uvodnog izlaganja.

Narodna skupština je razmotrila i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu.

Poslanici parlamenta Srpske razmotrili su izvještaj Garantnog fonda Republike Srpske AD Banjaluka o radu i poslovanju za prošlu godinu, prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga prostornog plana područja posebne namjene “Klekovača” i prijedlog odluke o usvajanju Nacrta prostornog plana područja posebne namjene “Aerodrom Banjaluka”.

U Narodnoj skupštini razmotreno je i stavljanje van snage Odluke o davanju posebnog ovlašćenja broj: 02/1 – 021 – 124/17 od 9. februara 2017. godine i Zaključka u vezi sa Izvještajem Republičke komisije za sprovođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske? broj: 02/1 – 021 – 125/17” od 9. februara 2017. godine. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!