Capital.ba

Novi dug u evrima

20.02.2012. / 10:06

BEOGRAD, Državni trezor Srbije na prodaju će danas ponuditi zapise vrijedne 120 miliona evra. Ove hartije, koje glase na evropsku valutu, na naplatu dospijevaju 27. februara iduće godine.

S obzirom na značajnu poresku olakšicu, koju odnedavno imaju strani investitori, moglo bi da se očekuje i veće interesovanje van granica Srbije. Stranci su, naime, sada oslobođeni plaćanja poreza na dobit koju ostvare po kamatama na ove hartije.
Inače, u državnim hartijama od vrijednosti koje su vezane za stranu valutu nalazi se ukupno 552,9 miliona evra. Ova vrijednost je već nekoliko mjeseci nepromijenjena, pošto država Srbija nije emitovala nove, niti plaćala dug za već izdate ovakve hartije. Međutim, kod dinarskih vrijednosnih papira situacija je drugačija.
– Stanje dinarskih državnih hartija u posljednjem tromjesečju 2011. godine smanjeno je za 6,1 milijardu dinara, budući da je iznos koji je dospio na naplatu bio viši od iznosa prodatih hartija. Podsjetimo, u decembru su održane samo dvije aukcije – navode analitičari Narodne banke Srbije u najnovijem izvještaju o inflaciji.
Interesantno je da je u posljednja tri mjeseca prošle godine zabilježen odliv po osnovu ulaganja u hartije od vrijednosti (takozvane portfolio investicije), i to u iznosu od 17,6 miliona evra. To je u suprotnosti sa prethodnim periodom kada su ove investicije nadmašivale direktne strane.
– Takvim kretanjima doprinijela je veća averzija investitora prema riziku za ulaganja u regionu, kao i smanjen obim emisija državnih hartija od vrijednosti dužih ročnosti – navode u NBS, dodajući da su već u januaru 2012. stranci ponovo počeli da kupuju državne hartije od vrijednosti.
Bez poreza na kamatu
Izmjenama poreza na dobit pravnih lica, strane kompanije (nerezidenti) od sada ne moraju da plaćaju porez na prihode po osnovu kamate na dužničke hartije od vrijednosti. Ovo se odnosi na sve obveznice i zapise koje emituje Republika, pokrajina, opština ili Narodna banka Srbije.  Novosti

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!