Capital.ba

Novi autodijelovi iz Rudog ponovo na dobošu

06.03.2018. / 8:00

BANJALUKA, Investiciono-razvojna banka (IRB) RS raspisala je javni poziv za prodaju akcija državnog kapitala u preduzeću za proizvodnju dijelova i pribora za motorna vozila “Novi autodijelovi” iz Rudog za 2,83 miliona maraka.

Na prodaju je ponuđeno 2.839.479 akcija iz portfelja Akcijskog fonda RS, što iznosi 100 odsto osnovnog kapitala u ovom preduzeću.

Pravo učešća na tenderu imaju sva fizička i pravna lica. Ponude mogu da dostave i udružena preduzeća, a u slučaju zajedničkog učešća na tenderu članovi konzorcijuma odgovaraju solidarno.

– Pravo učešća na tenderu nemaju državni organi, organizacije i preduzeća iz BiH u kojima je državni kapital veći od 25 procenata ukupnog kapitala, te fizička i pravna lica koja nisu izmirila poreske obaveze, kao i ona lica koja imaju određene neizmirene obaveze do dana podnošenje prijave prema preduzeću “Novi autodijelovi” – navedeno je u javnom pozivu, koji je objavljen na Banjalučkoj berzi.

Prilikom vrednovanja ponude komisija IRB-a će u obzir uzimati ponudu, plan investicija i zapošljavanja u preduzeće “Novi autodijelovi”.

– Ponude zainteresovana preduzeća mogu dostaviti najkasnije do 11. aprila ove godine, a one će biti otvorene istog dana. Ponuđač je dužan IRB-u garantovati ponudu iznosom od 300.000 maraka. Ponuda se garantuje uplatom depozita u novcu ili podnošenjem neopozive, bezuslovne bankarske garancije, naplative na prvi poziv. Rok važenja bankarske garancije treba da iznosi najmanje 180 dana od dana isteka roka za podnošenje ponude – navedeno je u javnom pozivu.

Ovo je treći pokušaj IRB-a da proda akcije državnog kapitala u preduzeću “Novi autodijelovi”. Prethodna dva poziva za prodaju su propala jer niko nije želio da kupi akcije državnog kapitala u posrnulom preduzeću iz Rudog.

Kupovina

Vlada RS kupila je u stečaju preduzeće “Novi autodijelovi” iz Rudog polovinom 2009. godine za 1,2 miliona maraka. Međutim, ovo preduzeće Vlada nije uspjela da digne iz pepela. “Novi autodijelovi” iz Rudog 2016. godinu završili su sa gubitkom od oko 127.000 KM, a prihod ovog preduzeća u toj godini iznosio je svega 1.100 KM. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!