Capital.ba

Novalić: Prijedlog budžeta FBiH 2.598.862.123 KM

22.12.2015. / 13:14

novalicSARAJEVO, Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je obrazložio poslanicima Predstavničkog doma Prijedlog federalnog budžeta za 2016. godinu.

U odnosu na Nacrt budžeta, kazao je, da je Prijedlog budžeta uvećan za 65 miliona KM, te iznosi 2.598.862.123 KM.

„Prihodi od 65 miliona KM planirani su od prodaje tri privredna preduzeća u kojima FBiH ima manjinski vlasnički udio. Poslije Nove godine raspisaćemo tender za ta preduzeća“, rekao je Novalić.

Po njegovim riječima, prihodi privatizacije od 65 miliona KM, biće raspoređeni u iznosu od tri miliona KM na transfer kapitalnim javnim preduzećima, u iznosu od 50 miliona KM drugim nivoima vlasti i fondovima za neizmirene obaveze za PIO, a 11,5 miliona KM za trajno rješavanje smještaja institucija u Sarajevu i Mostaru.

Među tekućim transferima drugim nivoima vlasti i fondovima je i 50 miliona KM namijenjeno finansiranju prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, što je povećanje za 30 miliona KM u odnosu na 2015. godinu.

Na razdjelu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije planirano je 3.000.000 KM na ime kapitalnih transfera javnim preduzećima za finansiranje razvojnih projekata u Federaciji BiH.

„Takođe, predvidjeli smo i 1.000.000 KM za provođenje seta antikoruptivnih zakona, a drugi 1.000.000 KM namijenjen je Federalnoj upravi policije radi jačanja kapaciteta za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije“, rekao je Novalić.

Budući da je 2016. godine planirano donošenje zakona o preuzimanju finansiranja neizmirenih obveza za PIO za period od 1992. do 2014. godine, za ove potrebe je na razdjelu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike planirano 50.000.000 KM.

Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH planiran je iznos od 10.000.000 KM na ime početka aktivnosti na trajnom rješavanju smještaja institucija Vlade FBiH u Sarajevu i Mostaru.

U Prijedlogu budžeta struktura rashodovne strane budžeta je odraz sprovođenja mjera restriktivne javne potrošnje, što je jedan od prioriteta ekonomske politike u narednim godinama.

„Federalni budžet za narednu godinu je 94 odsto fiksan, a samo šest odsto varijabilan, te samo u tom procentu može služiti kao razvojni faktor“, kaže Novalić.

Imajući u vidu da se ekonomski rast ne može razvijati u uslovima socijalne nestabilnosti zaključio je da federalni budžet ne može biti faktor ekonomskog rasta, već jedino faktor stabilnosti, odnosno socijalne ravnoteže u društvu.

Fiskalna politika Vlade će i u 2016. biti orijentisana na aktivnosti koje će doprinijeti ekonomskom i socijalnom snaženju Federacije BiH. Fena

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!