Capital.ba

NOS BiH bira novog direktora

11.12.2017. / 13:35

SARAJEVO – Upravni odbor Nezavisnog operatera sistema BiH raspisao je konkurs za izbor generalnog direktora ove jedine kompanije koja upravlja sistemom prenosa struje u BiH.

Slikovni rezultat za berza struje

Zadatak novog rukovodioca, između ostalog, biće da uspostavlja efikasnu strategiju NOS BiH, usmjerava izradu plana poslovanja i njegovo sprovođenje, obezbjeđuje resurse NOS BiH, olakšava razvoj i funkcionisanje tržišta struje u BiH, ali i sarađuje sa vladama entiteta i Državnom regulatornom komisijom za električnu energiju.

Uslov da kandidat bude na čelu NOS BiH je da je državljanin BiH, stariji od 18 i mlađi od 65 godina te da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Prema posebnim uslovima, mora da ima diplomu tehničkih, ekonomskih ili pravnih nauka, najmanje deset godina radnog iskustva i pet na rukovodećim pozicijama, značajno iskustvo u oblastima prenosa električne energije, tržišta, regulacije ili potreba korisnika, te odlično poznavanje enegleskog jezika.

Generalni direktor biće imenovan na mandat od četiri godine, a prijava kandidata treba da sadrži program rada ove državne kompanije za mandatni period.

Sadašnji direktor želi formiranje berze struje

Inače, na čelu NOS BiH trenutno je Josip Dolić, koji je još u maju ove godine najavio da bi u BiH do kraja godine mogla da bude formirana berza struje.

Na njegovu ishitrenu najavu Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH opomenulo je NOS BiH da preuranjeno govori o ovom pitanju te podsjetilo da ova državna kompanija ne donosi odluke, već ih samo sprovodi.

Slikovni rezultat za josip dolić nosbihJoš nije poznata ni opravdanost postojanja berze, jer studija koju trenutno izrađuje Sekretarijat Energetske zajednice zemalja Jugoistočne Evrope nije završena, a neusvojeni zakon o regulatoru električne energije i gasa, prenosa i tržišta električne energije skuplja prašinu u ladicama entitetskih vlada, Dolić, međutim, ističe da za ovo pitanje već postoji zakonski okvir na nivou BiH, tačnije Zakon o prenosu, regulatoru i operateru sistema električne energije u BiH.

„Taj Zakon predviđa da će tržište električnom energijom u BiH biti jedinstveno, zasnovano na slobodnom i  ravnopravnom pristupu elektroprenosnoj  mreži,  na  principima  regulisanog pristupa i odgovarajućim direktivama Evropske unije. Treba štošta i mijenjati i poboljšati. Neke zakone treba donijeti nanovo. Mislim da institucije izvršne vlasti u BiH mogu donijeti odluke koje će se u konkretnom slučaju sprovesti, evo konkretno od strane NOS BiH kao subjekta koji može i treba se zadužiti da napravi projektnu kompaniju za uspostavljanje berze BiH“, kazao je nedavno Dolić za CAPITAL.

BiH je, ističe, već integrisana u evropsku interkonekciju.

„Formiranje berze struje bi joj donijelo beneficije kada su u pitanju sigurnost snabdijevanja, realne cijene, izbjegavanje dvostrukih oporezivanja, smanjenje troškova licenciranja i već više puta spominjana razvidnost poslovanja i trgovanja električnom energijom“, zaključio je tada Dolić.

Međutim, danas nije bio dostupan za razgovor o konkursu za novog generalnog direktora NOS BiH pa je CAPITAL  ostao uskraćen za informaciju da li će se ponovo kandidovati za ovu poziciju.

CAPITAL: Ž. Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!