Capital.ba

Njemačka banka zainteresovana za izgradnju HE “Janjići”

12.10.2012. / 17:21

SARAJEVO, Njemačka banka za obnovu i razvoj zainteresovana je da pod povoljnim uslovima sa 30 miliona evra finansira projekat izgradnje Hidroelektrane /HE/ “Janjići” na rijeci Bosni, saopšteno je iz “Elektroprivrede BiH”.

Ukupna vrijednost HE “Janjići” je 37 miliona evra, a sedam miliona evra obezbijediće “Elektroprivreda BiH” iz vlastitih izvora.

Predstavnici “Elektroprivrede BiH” i Njemačke banke potpisali su, u prisustvu predstavnika Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH /FBiH/ i Ministarstva finansija FBiH, Zapisnik o procjenjivačkoj misiji, čime je stvorena formalna pretpostavka za nastavak aktivnosti na obezbjeđenju kredita za izgradnju HE “Janjići”.

Prethodno je urađena Studija izvodljivosti za HE “Janjići”, koja je finansirana iz granta Njemačke banke, a koju je uradila njemačka konsultantska kompanija “Fihtner”.

Ciljevi izgradnje HE “Janjići” snage 13,3 megavata, kao dio većeg programa razvoja energetskog potencijala rijeke Bosne, jesu godišnja proizvodnja oko 68 gigavat-časova električne energije, proširenje baze za proizvodnju energije u “Elektroprivredi BiH” i BiH, povećanje bezbjednosti u snabdijevanju električnom energijom, doprinos zaštiti životne sredine i razvoju ekonomije BiH. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti