Capital.ba

Nikola Špirić: Argumenti na strani Fonda PIO RS

02.09.2008. / 13:34

BIJELJINA, Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je danas da treba sačekati sudski epilog tužbe Fonda PIO Republike Srpske /RS/ protiv federalnog Zavoda PIO/MIO, navodeći da su prethodne odluke Doma za ljudska prava i Suda za ljudska prava u Strazburu, koje su donesene u korist RS, argumenti na strani Srpske.

“Ništa nam ne vrijedi što su argumenti na strani Fonda PIO RS dok pred Vrhovnim sudom ne bude završena procedura”, rekao je Špirić, ističući da, nažalost, nije bilo spremnosti federalnog Zavoda na nagodbu i sporazume.

On je rekao u Bijeljini nakon susreta sa direktorom Fonda PIO RS Zoranom Mastilom da bi se, da je završena ova procedura, mogla isplatiti još jedna kompletna penzija za korisnike ovog fonda, što bi bio rapidan rast prema današnjem stanju.

“Rješenje ovog spora nema za cilj da ugrozi Zavod PIO/MIO FBiH, stalo nam je da i on bude stabilan”, rekao je Špirić i napomenuo da je u posljednjih pola godine vodio intenzivne razgovore sa rukovodstvom oba fonda kako bi se pronašlo zajedničko rješenje.

Mastilo je rekao da je Špiriću još jednom predstavio tužbu Fonda, koji je na reviziji kod Vrhovnog suda BiH već nekoliko mjeseci, i najavio da će Fond u narednih nekoliko dana podnijeti zahtjev da ovaj proces bude ubrzan.

On je podsjetio da je riječ o tužbi podnesenoj u aprilu 2005. godine, kojom bi oko 20 000 penzionera koji su penziju zaradili na području FBiH trebalo da pređu pod okrilje Zavoda PIO/MIO FBiH.

Špirić je ocijenio kao pozitivno jučerašnje formiranje Penzionog rezervnog fonda, koji je po snazi prvi ili drugi fond u RS.

“Dobrim menadžmentom se može unaprijediti dalja reforma penzionog sistema i omogućiti da penzioneri imaju veće penzije”, rekao je Širić.

On je naglasio da je Vlada RS, zajedno sa mendžmentom Fonda PIO RS, učinila maksimum napora u proteklom periodu koji je rezultatirao pozitivnom ocjenom revizorskog izvještaja za 2007. godinu, i to prvi put otkad je Fonda, što je dobar znak da se može i dalje raditi u interesu penzionera i RS.

“Ova činjenica obavezuje i direktora Fonda i njegove saradnike da svaki naredni izvještaj bude što je moguće bolji, u skladu sa zakonima”, rekao je Špirić.

On je dodao da je uvjeren da se u Fondu čine veliki napori kako bi se stabilnost poslovanja, a time i trend rasta penzija, povećao.

“Znam da to nije dovoljno, ali vjerujem, s obzirom na to kako su se stvari do sada razvijale, da će reforma penzionog sektora donijeti mnogo veće penzije u periodu koji je ispred nas”, rekao je Špirić.

Share Tweet Preporuči

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!