Capital.ba

Nezaposlenost, korupcija i kriminal najveći problemi

18.02.2012. / 8:35

BANJALUKA, Stanovnici Republike Srpske smatraju da su smanjenje nezaposlenosti i borba protiv korupcije i kriminala dva najvažnija zadatka na koja treba da se fokusira Vlada RS.

Pokazali su ovo rezultati istraživanja koje je za “Glas Srpske” uradila agencija “Ipsos Stratedžik marketing”. Istraživanje je obavljeno od 7. do 14. februara ove godine.
Rezultati istraživanja pokazuju da 41 odsto stanovnika kao prioritet u radu Vlade označava smanjenje nezaposlenosti, dok je borba protiv korupcije i kriminala najvažnija za 19 odsto građana.
Po 11 odsto stanovnika kao prioritet za rad Vlade istaklo je investicije i poboljšanje životnog standarda, dok je devet odsto njih kao najvažniji zadatak navelo sistemske reforme kao što su reforma Fonda PIO i zdravstvenog sektora.
Istraživanje je pokazalo da 48 odsto stanovnika RS podržava Vladine mjere štednje, dok 24 odsto njih djelimično podržava. Po 14 odsto građana odgovorilo je da nisu informisani o mjerama štednje i da ih uopšte ne podržavaju.
Čak tri četvrtine stanovnika smatraju da Vlada RS zbog ekonomske krize treba da posegne i za dodatnim mjerama štednje.
Rezultati istraživanja su pokazali da 38 odsto stanovnika smatra da su potrebne nove mjere štednje, dok 36 odsto podržava novo stezanje kaiša, ali uz pažljivo planiranje i sprovođenje tih mjera. Da nisu dovoljno informisani o mjerama štednje izjasnilo se 13 odsto građana, 12 odsto smatra da nije potrebna dodatna štednja, dok je jedan procenat njih odbio da odgovori na pitanje.
Izjašnjavajući se o tome koje bi dodatne mjere štednje trebalo preduzeti, čak 80 odsto stanovnika je istaklo da treba smanjiti plate poslanicima i naknade za učešće u radnim tijelima u Narodnoj skupštini RS, dok je samo šest odsto građana kazalo da to nije potrebno. Smanjenje plata direktorima i članovima upravnih odbora javnih preduzeća podržava 73 odsto stanovnika, a protiv te mjere je njih osam odsto. Da treba štedjeti smanjenjem plata funkcionerima na lokalnom nivou smatra 72 odsto građana, dok tu mjeru ne podržava njih osam odsto.
Po 71 odsto stanovnika založilo se za otpuštanje neproduktivnih radnika u Vladi i smanjenje plata službenicima u toj instituciji, a tim mjerama protivi se po devet odsto građana.
Štednju putem smanjenja troškova reprezentacije, održavanja javnih ustanova i putovanja podržava 69 odsto građana, a suprotno mišljenje iskazalo je njih 13 procenata. Smanjenje troškova za zakup prostorija za institucije podržalo je 65 odsto stanovnika, a protiv te mjere se izjasnilo njih 11 odsto. Za štednju putem manjih troškova javnih nabavki i izbora najboljeg ponuđača na tenderima založilo se 60 odsto građana RS, a suprotno mišljenje iznijelo je njih devet odsto. Nešto manju podršku dobili su prijedlozi za štednju putem veće kontrole novca za budžetske korisnike i sredstava koja se izdvajaju za fondove PIO i zdravstvenog osiguranja.
Izjašnjavajući se o posljedicama svjetske ekonomske krize, 23 odsto stanovnika je kazalo da je rad Vlade RS u velikoj mjeri uslovljen tom pojavom. Njih 18 odsto smatra da rad Vlade nije uslovljen svjetskom ekonomskom krizom, dok 53 odsto stanovnika vjeruje da je djelimično uslovljen.
Samo 19 odsto građana smatra da je nedostatak novca u Srpskoj isključivo posljedica rada Vlade, dok njih 35 odsto misli da je to u velikoj mjeri posljedica krize, ali i rada Vlade. Da je besparica u velikoj mjeri posljedica rada Vlade i samo djelimično svjetske ekonomske krize smatra 24 odsto građana.
Bolji rad Vlade RS, da nema najave nove ekonomske krize, očekivalo bi 20 odsto stanovnika, a samo djelimično bolji njih 46 odsto, dok 22 procenta građana od ove Vlade ne očekuje nikakve dobre rezultate bez obzira na krizu.
Izgradnja
Rezultati istraživanja su pokazali da 71 odsto stanovnika RS smatra da Vlada RS u trenutnoj situaciji treba da se bavi izgradnjom puteva, mostova i druge infrastrukture. Za izgradnju su više zainteresovani muškarci, nižeobrazovani i glasači SNSD-a i SDS-a. Protiv tih projekata je 26 odsto stanovnika, a među njima su najbrojniji glasači PDP-a, građani koji ne bi glasali na izborima i članovi manjih stranaka.
Iako većina stanovnika podržava izgradnju infrastrukture, 66 odsto njih smatra da Vlada ne treba sada da se zadužuje za te projekte i da treba da ih finansira iz sopstvenih resursa. Kada je u pitanju zaduženje zbog poboljšanja uslova života i otvaranja radnih mjesta, 36 odsto stanovnika smatra da bi Vlada trebalo da se zadužuje po ovom osnovu, dok se tome protivi njih 37 odsto. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!