Capital.ba

Nezakonitosti u Vladi na koje ni Radukićevi revizori nisu mogli „zažmiriti“

01.09.2020. / 13:04

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske podijelila je tokom prošle godine iz budžeta milione maraka bez jasno utvrđenih kriterija, njene institucije su zapošljavale službenike grubo kršeći zakonske propise, dok svoja potraživanja po pitanju poreza nije adekvatno zaštitila.

predstavništva rs

Upozorava se to u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske. Predmet revizije bio je budžet iz 2019. godine, a koliko je bilo propusta, da su i javni revizori, koji u posljednjih nekoliko godina više nego blagonaklono gledaju na ponašanje vlasti, bili prisiljeni Vladi i njenom budžetu dati mišljenje sa rezervom.

Iz nedavno objavljene revizije može se zaključiti da u radu Vlade postoje brojni problemi koji se uglavnom odnose na transparentnost i koordinaciju u radu.

Tako je na primjer Generalni sekretarijat Vlade, bez njene saglasnosti Novinskoj agenciji “Srna” i “Radio televiziji Republike Srpske” dodijelio skoro pet miliona maraka subvencija, sa čime je kako su ustanovili revizori, prekršen Zakon o Izvršenju budžeta Republike Srpske.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta je dijelilo novac po konkursu, ali bez vrednovanja zahtjeva, iako im je to bila obaveza po pravilniku.

Ubjedljivo najviše novca je dobio fudbalski klub „Borac“, na čijem je čelu tada bio sestrić Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a. Ovom sportskom kolektivu ministarstvo je dalo 3,35 miliona maraka.

Koliko su bili favorizovani, najbolje govori podatak da su fudbalski klubovi “Radnik” i “Zvijezda” iz Bijeljine, te “Alfa” iz Modriče zajedno od ministarstva dobili čak deset puta manje, odnosno 370.000 maraka.

Poseban problem revizori su uočili kod odgođenog plaćanja poreskog duga. Naime, Vlada je svojim ustanovama odobravala reprograme, na šta je po zakonu imala pravo, ali ih nije raskidala onda kada se oni nisu poštovali, a što je bila zakonska obaveza.

Ministar finansija opstruiše Poresku u naplati dugova

Poreska uprava RS je tokom prošle godine ukinula 17 rješenja o odgodi plaćanja jer se uslovi iz reprograma nisu poštovali, ali je resorno ministarstvo to jednostavno ignorisalo.

Ministar finansija za pojedine obveznike nije donio rješenje o ukidanju rješenja o odgođenom plaćanju poreskih obaveza, po prijemu obavještenja od Poreske uprave. Navedeno se najvećim dijelom odnosi na javne zdravstvene ustanove, ali i druge poreske obveznike koji ne izmiruju dospjele obaveze ili ih neredovno izmiruju”, stoji u izvještaju u kojem revizori pozivaju ministra da poštuje zakon.

Zapošljavanje u Vladi i njenim institucijama je takođe bilo problematično. Radnici su se zapošljavali na period duži od pola godine bez konkursa, a na pojedinim pozicijama su angažovani službenici bez položenog pripravničkog ispita.

U Ministarstvu energetike i rudarstva i Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije su zaključivani ugovori o djelu za sistematizovane poslove suprotno Zakonu o radu.

Revizori su konačno primjetili i da su vršioci dužnosti postavljani su na period duži od propisanog.

Vlada Republike Srpske pojedine greške ponavlja iz godine u godinu i ne planira da ih popravlja, što pokazuje i kontrola datih preporuka od strane službe za reviziju u prethodnom izvještaju.

U revidiranoj godini nisu provedene date preporuke”, zaključuje se u izvještaju.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Nezakonitosti u Vladi na koje ni Radukićevi revizori nisu mogli „zažmiriti“

  1. Village People

   U isto vrijeme dok narod donira novac potreban za kupovinu respiratora i liječenje djece u inostranstvu -“Ubjedljivo najviše novca je dobio fudbalski klub „Borac“, na čijem je čelu tada bio sestrić Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a. Ovom sportskom kolektivu ministarstvo je dalo 3,35 miliona maraka”.