Capital.ba

Nezakonito zapošljavanje i trošenje na nepostojeći zakup u KPZ Foča i Doboj 

14.10.2021. / 13:30

DOBOJ, FOČA – Kazneno popravni zavod (KPZ) Doboj i Foča nisu pravilno iskazivale potraživanja za plate pripravnika, ogriješili su se o Zakon o sistemu internih finansijskih kontrola, a evidentirali su i troškove po osnovu zakupa, iako nisu koristili objekte u zakupu.

Foča i Doboj

FOTO: Pixabay

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske kontrolisala je da li su KPZ Foča i Doboj proveli preporuke koje im je revizor dao u prethodnom periodu, te su nakon provedene kontrole objema ustanovama dali mišljenje sa rezervom o provođenju preporuka.

KPZ Doboj je, od ukupno pet preporuka, djelimično proveo tri preporuke, a revizori su im najviše zamjerili što su u periodu od 2017. do 2020. godine evidentirali rashode po osnovu zakupa objekata, iako nisu koristili objekte u zakupu. 

“Rashodi za stručne usluge su evidnetirani u okviru pozicije ostalih nepomenutih rashoda, što nije u skladu sa Pravilnikom o budžetskim klasifikacijama, sadržini računa i primjeni kontnog plana za budžetkse korisnike”, istaknuto je u revizorskom izvještaju. 

Pored toga, ni dio tekućih rashoda nisu knjižili kako treba i u skladu sa pomenutim Pravilnikom.

Kada je u pitanju KPZ Foča, od ukupno devet preporuka djelimično su proveli dvije, dok dvije uopšte nisu realizovane. 

“KPZ Foča je angažovanim pripravnicima izvršio obračun i isplatu bruto plata za koje je tokom 2017. godine mjesečno podnosio zahtjeve za refundaciju sredstava u visini od 70 odsto od bruto plate pripravnika prema projektu zapošljavanja“, istakli su revizori i dodali da ni u tom slučaju nije ispoštovan Pravilnik o budžetskim klasifikacijama.

U zatvoru u Foči nisu imali ni rukovodioca Jedinice za internu reviziju što nije zakonito, a pored toga za privremene i povremene poslove su u periodu od tri godine angažovali lica za poslove koji su sistematizovani, čime su prekršili Zakon o radu. 

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!