Capital.ba

Nezakonite garancije koje je Srpska dala za kredite ERS

01.07.2021. / 14:33

SARAJEVO – Garancije koje je Republika Srpska dala „Elektroprivredi RS“ za kredit za kupovinu udjela u preduzeću „Ruding“ Ugljevik i za remont termoelektrane u Gacku nisu zakonite, ocijenio je Savjet za državnu pomoć BiH.

ers

FOTO: Capital

Savjet je donio Zaključak da državna pomoć dodijeljena u obliku garancije Matičnom kreduzeću ERS ERS nije u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u BiH.

„Elektroprivredi RS“ je naloženo da u roku od 90 dana plati tržišnu premiju za izdatu garanciju i dostavi Savjetu dokaz o tome.

„Ako Matično preduzeće ERS ne platu tržišnu premiju, Savjet će da donese negativnu odluku i da utvrdi obavezu povrata nezakonito dodijeljene državne pomoći“, naveli su u Savjetu za državnu pomoć BiH.

Prilikom ocjene da li su ispunjeni propisi, Savjet je utvrdio da za izdatu garanciju nije plaćena tržišna premija garantu Republici Srpskoj te da stoga ona predstavlja instrument dodjele državne pomoći.

Pored toga, garancija nije imala odobrenje Savjeta, što nije u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u BiH.

Savjet za državnu pomoć BiH izvršio je „ex post“ kontrolu ocjene usklađenosti državne pomoći sa propisima o državnoj pomoći, pokrenutu po službenoj dužnosti  za državne pomoći u obliku garancije Matičnom preduzeću „Elektroprivrede RS“ za kreditno zaduženje u svrhu sticanja kapitala u preduzeću „Ruding“.

Kontrola je pokrenuta nakon dopisa Energetske zajednice koji se odnosio na Odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancija Republike Srpske za pomenutu svrhu.

Podsjećamo, portal CAPITAL otkrio je još krajem 2019. godine da su Građani žiranti za kredit ERS od 9,5 miliona KM.

Vlada RS je tada dala garancije za zaduženje ERS za 12 miliona KM u svrhu sticanja kapitala preduzeća „Ruding“ Ugljevik.

„Republika Srpska, kao davalac garancija, bezuslovno garantuje pravovremeno plaćanje obaveza do 80 odsto iznosa glavnice kredita u otplati, a najviše do 9.590.000 KM, prema ugovoru koji će se zaključiti između ERS i Komercijalne banke“, navodi se u Odluci Vlade RS.

Pored navedene garancije, kao nezakonitu Savjet je ocijenio i garanciju datu za kreditno zaduženje „RiTE Gacko“ u svrhu kapitalnog remonta termoelektrane. Tom zavisnom preduzeću ERS dat je rok od 90 dana da donese akt o ovlaštenju za obavljanje usluge od opšteg ekonomskog interesa.

Utvrđeno je da su garancije za „RiTE Gacko“ izdate u 100 odstotnom iznosu i da za njih nije plaćena tržišna premija, te da stoga predstavljaju instrument dodjele državne pomoći.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!