Capital.ba

Netačni izvještaji o štrajku

06.10.2012. / 15:41

PEKING, Proizvođač elektronskih dijelova “Fokskon” negirao je danas izvještaje o štrajku nekoliko hiljada radnika u postrojenjima u centralnom dijelu Kine i da je obustavljena proizvodnja komponenti za “Ajfon pet” za kompaniju “Epl”.

Kompanija, čije je sjedište na Tajvanu, u saopštenju ističe da su dva izolovana radna spora izbila u njihovom postrojenju u Žengžu 1. i 2. oktobra, ali da su odmah riješeni, te da je proizvodnja komponenti za “ajfon” nastavljena.

“Fokskon” je odgovorio na izvještaje, koje je objavila organizacija “Nadzor rada u Kini” a čije je sjedište u Njujorku, da štrajkuje od 3.000 do 4.000 radnika zbog povećanja stepena kvaliteta proizvoda i zahtijeva da se radi i tokom nacionalnog praznika.

Novi sporovi označavaju nove nemire, koji su zahvatili “Fokskon” čija su postrojenja u Kini zahvaćena nizom samoubistava radnika u proteklih nekoliko godina i masovne tuče tokom prošlog mjeseca u jednoj od fabrika.

“Svaki izvještaj da radnici štrajkuju je netačan, nije dolazilo do obustave rada u pomenutom postrojenju, niti bilo kojem drugom dok se proizvodnja nastavlja uobičajenim tokom. Radnici su radili tokom kineskih nacionalnih praznika u svim postrojenjima u Kini i to su dobrovoljno učinili što je potkrijepljeno pisanom dokumentacijom tako da je netačan svaki drugačiji izvještaj”, ističe se u saopštenju “Fokskona”.

Organizacija “Nadzor rada u Kini” prenijela je izjave radnika u postrojenju “Fokskona” koji su rekli da je obustava rada izazvala “paralizu” nekoliko proizvodnih linija za “ajfon pet”.

“Foklskon” je najveći svjetski proizvođač računarskih komponentni i sastavlja proizvode, između ostalih, za “Epl”, “Soni”, “Intel” i “Nokiju”.

U postrojenjima “Foklskona” zaposleno je do 1,2 miliona radnika, od kojih gotovo polovina u kompleksu u Šenženu, na jugu Kine.

Tokom septembra oko 5.000 policajaca je poslato radi uspostavljanja kontrole nakon svađe među radnicima postrojenja “Fokskona” u gradu Tajunau na sjeveru Kine.

U 2010. godini najmanje 13 radnika “Fokskona” izvršilo je samoubistvo za koje aktivisti okrivljuju teške uslove rada.

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti