Capital.ba

Neprihvatljivo smanjenje primanja za 6.500 zaposlenih

22.09.2021. / 14:22

BANJALUKA – Za Sindikat uprave Republike Srpske dio najavljenih mjera u Programu fisklane konsolidacije su neprihvatljive i nedopustive, jer bi izazvale ozbiljne egzistencijalne probleme za više od 6.500 zaposlenih, saopšteno nakon sjednice Predsjedništva tog Sindikata.

Foto: Sindikat uprave RS

Portal CAPITAL otkrio je juče da je Vlada Republike Srpske, u Programu fiskalne konsolidacije koji je uputila u Narodnu skupštinu RS, između niza mjera koje predlaže „provukla“ i jednu mjeru koja znači drastično smanjenje primanja za zaposlene u lokalnim, odnosno gradskim i opštinskim upravama.

„Od Vlade, Narodne skupštine i poslanika tražimo da se ovakve mjere ne razmatraju sve dok reprezentativni Sindikat i resorno Ministarstvo ne obave konsultacije i razgovore na ovu temu. Razlog leži u činjenici što je pitanje cijene rada za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave  u isključivoj nadležnosti Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave čiji potpisnici su Sindikat uprave RS i Ministarstva uprave i lokalne samouprave“, saopštio je Sindikat čiji je predsjednik Božo Marić.

Ukoliko se sve mjere iz Programa finansijske konsolidacije usvoje i kao takve postanu obavezujuće za Vladu Republike Srpske, a Vlada RS se odluči da jednostrano umanji dostignuti nivo prava zaposlenih, Sindikat uprave će o tome obavjestiti sve relevantne međunarodne institucije, a prije svega Izvršni direktorat za socijalna pitanja Savjeta Evrpope i započeti sve oblike sindikalne borbe u cilju sprečavanja egzistencijalnih problema i socijalnih nemira.

„U godini kada Republika Srpska bilježi istorijski nivo bruto društvenog proizvoda i kada svi očekujemo da dođe do rasta plata i životnog standarda jer plate stagniraju od 2008. godine, Vlada Republike Srpske narodnim poslanicima predlaže da na 18. sjednici Narodne skupštine kroz mjere Programa fiskalne konsolidacije omogući jednostrano umanjenje plata i otpuštanje radnika“, navode u saopštenju.

Podsjećaju da je Sindikat uprave RS pokrenuo inicijativu za vraćanje toplog obroka i regresa u javnom sektoru, te da su juče obavili razgovor sa ministarkom uprave i lokalne samouprave, Senkom Jujić, na kome je dogovoreno da u narednih pet dana organizuju zajednički sastanak sa premijerom po pitanju vraćanju toplog obroka i regresa, ali i o svim pomenutim temama.

„Današnja izjava premijera Viškovića da ne može pregovarati sa svakim je nekorektna i nije u duhu socijalnog dijaloga. Želimo da ga podsjetimo da je on samo prvi među ministrima i da je kao predsjednik Vlade RS indirektan poslodavac zaposlenima u javnom sektoru i da je njegova obaveza da pregovara sa sindikatima, jer Sindikat uprave Republike Srpske nije svako! Konstatacija premijera da se favorizuje „državni aparat“ u odnosu na realni sektor i na sve radnike u Srpskoj, u najmanju ruku je nejasna jer Sindikat uprave RS traži upravo da se svi radnici stave u istu ravan, kako je to propisano Zakonom o radu, tj. da imaju topli obrok i regres“, kažu u Sindikatu uprave RS.

Kako dodaju, ukoliko u narednih pet radnih dana ne dobiju odgovor u vezi sa sastankom premijera i Sindikata uprave, Sindikat će u Narodnu skupštinu RS uputiti Interpelaciju u vezi sa pitanjima koja regulišu zarade u javnom sektoru i održati sjednice svih organa u cilju pripreme sindikalne borbe za očuvanje radničkih prava.

Podsjećamo, Vlada RS uputila je u skupštinsku proceduru Program fiskalne konsolidacije, a neke od mera koje se odnose na opštine i gradove znače smanjenje cijene rada zaposlenima u gradskim i opštinskim upravama, te svođenje regresa, toplog obroka i prevoza na minimum.

U republičkim organima uprave cena rada je 100 KM, dok je najniža cijena rada u okviru jedinica lokalne samouprave 110 KM, pa ide do 145 KM, u zavisnosti od razvijenosti grada ili opštine. Takođe, dodaje se da se Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti lokalne samouprave RS ugovori iznos naknade po osnovu ostalih ličnih primanja na način da se ona svede na trenutno propisani minimalni iznos (regres za korišćenje godišnjeg odmora, troškova jednog toplog obroka, naknada troškova prevoza prilikom dolaska na posao i povratka sa posla i drugo).

Ostale mjere iz Programa fiskalne konsolidacije:

Cjelokupan Program fiskalne konsolidacije možete preuzeti OVDJE.

CAPITAL: S. Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Neprihvatljivo smanjenje primanja za 6.500 zaposlenih

  1. Dario

   Ako ovo usvoje, onda je to početak kraja Milorada Dodika! Pa sve poskupljuje i baš je bahatost ako se ovo usude uraditi.

  2. Ekonomista1

   Više od pola radnika u lokalnoj upravi ima izuzetno veliku platu iz razloga što ništa ne rade i njihovo radno mjesto dobija smisao svake 2 godine kada dođe predizborna kampanja. Možda se još neko vrijeme može plaćati ovako velika i bespotrebna administracija. Svakako će brzo to doći na naplatu jer je naša privreda mala i nerazvijena i ne može da generiše toliko poreskih prihoda da bi se svi mogli ugraditi u budžetima te isplatiti ti sigurni glasovi i stranački botovi. Kome smeta smanjenje plata neka dođe u privatni sektor pa neka svojim znanjem i iskustvom (ako uopšte išta znaju) zaradi veću platu.

   • Sa strane

    Neka se zaposleni u administraciji pogledaju u oči i sami priznaju da su preko teške štele primljeni na posao. Da bi za izbore skupili tačno unaprijed određeni broj glasova. To i ptice na grani znaju

  3. Penzioner

   Ovo liči na Markovićevu predratnu stabilizaciju. Jednostano, para više nema, niko više ne daje kredite, a star dospjeli na naplatu. Fimansijski kolaps. 6'500 zaposlenih, od kpjoh polovina nema uredne diplome, polovina primljena preko veze… Sve gola sponzoruša..
   Puče tikva