Capital.ba

Nema stabilnog izvora finansiranja za socijalne stanove 

20.10.2021. / 8:00

BANJALUKA – Iako su prošle već dvije godine od donošenja Zakona o socijalnom stanovanju polovina lokalnih zajednica u Srpskoj nije donijela obavezujuće akte, stambeno zbrinjavanje ranjivih kategorija se ne vrši po principu socijalnog stanovanja, a nije uveden ni trajan i stabilan izvor finansiranja izgradnje stambenih jednici za ovakvu vrstu stanovanja. 

socijalnog stanovanja

FOTO: Pixabay

Sve su ovo zaključci republičkih revizora nakon što su proveli reviziju učinka socijalnog stanovanja i tom prilikom pronašli brojne manjkavosti u funkcionisanju tog sistema. 

Prema nalazima revizora, doneseni pravni okvir sistema socijalnog stanovanja ima određene manjkaovsti u pogledu usklađenosti, kompletnosti i dorečenosti, što takođe utiče na efikasnost ovog sistema. 

“I pored donošenja pomenutog Zakona stambeno zbrinjavanje ranjivih kategorija ne vrši se na jedinstven način po principu socijalnog stanovanja”, ustanovio je revizor.

Ono što su revizori takođe zamjerili je što, osim Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, samo neznatan broj jedinica lokalne samouprave ima sistematizovane poslove socijalnog stanovanja, što je kako naglašavaju, jedna od osnovnih pretpostavki za efikasno upravljanje izgrađenim objektima za tu vrstu stanovanja. 

“Centralni registar socijalnog stanovanja nije uspostavljen, što, uz nepostojanje pouzdanih i potpunih baza podataka, dodatno otežava funkcionisanje tog sistema”, upozoravaju revizori

Ono što revizori posebno naglašavaju jeste da postojeći broj stambenih jedinica za navedeno stanovanje nije dovoljan za smještaj jedne kategorije korisnika socijalnog stanovanja, od ukupno 15, što predstavlja ograničavajući faktor za funkcionisanje i razvoj sistema tog stanovanja. 

Osim što, kako smo napomenuli, nije uveden trajan i stabilan izvor finanisranja izgradnje stambenih jednica za socijalno stanovanje, nisu obezbijeđena ni sredstva za izgradnju navedenih objekata na drugi način, predviđen Strategijom socijalnog stanovanja u Republici Srpskoj.

Važno je napomenuti da RS raspolaže sa 1.331 stambenom jedinicom socijalnog stanovanja u 33 lokalne zajednice, od čega se 539 nalazi u fazi izgradnje. 

“Izgradnja 1.179 jedinica se vrši iz donatorskih, kreditnih i sredstava jednica lokalne samopurave. Sredstvima Vlade RS kupljeno je šest objekata, dok su određene lokalne zajednice uključile vlastitih 46 jednica u fond socijlanog stanovanja”, istaknuto je u revizorskom izvještaju.

Podsjetimo, do sada je izgrađeno oko 45 odsto planiranih objekata, a završetak izgradnje očekuje se krajem 2022. godine. Vrijednost novčanih sredstava uloženih u izgradnju navedenih jednica je oko 84 miliona maraka. 

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!