Capital.ba

Nelikvidni zbog likvidacije Bobar banke

22.01.2015. / 13:58

duvanBIJELJINA, Posljedice likvidacije Bobar banke će biti teške i dugoročne i privrednici od zvaničnih organa i institucija u RS očekuju da u javnost izađu sa zvaničnim podacima o svemu onome što se dešavalo u Bobar banci, kaže za poslovni portal „CAPITAL“ Svetozar Mihajlović, direktor preduzeća „Duvan“, kojem je je u Bobar banci „zarobljeno“ 511.000 KM.

Mi, privrednici i građani, od nadležnih tražimo da nam kažu kako da se ponašamo u narednom periodu i da li ćemo svoj novac morati potraživati putem suda. Trenutno znamo tek toliko da će likvidacioni postupak Bobar banke trajati oko pet godina i da će se moći naplaćivati određeni iznosi novca iz likvidacione mase“, kaže Mihajlović.

Preduzeće „ Duvan“ do sada je najviše transakcija obavljalo preko Pavlović banke, Sberb banke i Bobar banke.

Sticajem okolnosti, nakon prodaje svojih zaliha, u prošloj godini dio slobodnih sredstava oročili su u Pavlović banci i Bobar banci. U Bobar banci, na dan proglašenja prinudne uprave, ostalo im je zarobljeno 511.000 KM, zajedno sa kamatama. Od te sume, 50.000 KM će naplatiti od Agencije za osiguranje depozita BiH, dok će ostatak sredstava naplatiti kroz likvidacioni postupak Bobar banke.

Za nas je to veliki iznos sredstava, jer smo ih planirali za investiranje u proljećnu sjetvu duvana. Najveći dio ovogodišnje sjetve duvana mogli smo isfinansirati iz tih sredstava“, ističe Mihajlović.

On kaže da je rok za razgraničenje bio šesti decembar prošle godine, ali je desetak dana ranije njihov novac blokiran i sada su likvidno ugroženi zbog odluke da se ide na likvidaciju Bobar banke.

Mihajlović kaže da uprava „Duvana“ nije očekivalo ovakav rasplet situacije sa Bobar bankom, jer su vjerovali da će biti izvršena dokapitalizacija banke i da će banka nastaviti da obavlja svoju redovnu aktivnost.

Učinjeni su brojni propusti od strane uprave Bobar banke, ali i Agencije za bankarstvo RS. Nas, privrednike i građane, ovako su doveli u izuzetno tešku situaciju i ovo će imati dugoročno loše posljedice, ne samo po naše preduzeće, već i po mnoga druga preduzeća i njihove radnike“, kaže Mihajlović.

On smatra da je odluka o likvidaciji banke predstavljala ishitren i neodgovoran postupak, i da će takva odluka dovesti do nepovjerenja klijenata u cjelokupan bankarski sistem.

Naveo je i konkretne primjere firmi čiji su žiro – računi blokirani od strane likvidacionog upravnika zbog njihovih dospjelih obaveza po osnovu kredita koje su svojevremeno uzeli u Bobar banci, ali te firme i dalje rade, mimo blokade računa i obavljaju određene transakcije.

Naveo je primjere bijeljinskog „Elvaka“ i Poljoprivrednog dobra „Semberija“, istakavši da bi bilo korektno da se takvim preduzećima odobre novi krediti od strane neke druge banke, da ta preduzeća vrate svoje obaveze Bobar banci i time pomognu deponentima da dođu do dijela svojih sredstava.

Sa 12 stalno zaposlenih radnika, preduzeće „Duvan“ AD, koje tokom sezone angažuje još tridesetak radnika, uskoro će organizovati sastanak sa proizvođačima duvana i upoznaće ih sa uslovima proizvodnje duvana u ovoj godini i novonastalom situacijom oko zarobljenih sredstava u Bobar banci.

Izvor: CAPITAL

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!