Capital.ba

Ne radi sistem koji je Vlada RS platila 1,5 miliona KM

20.04.2022. / 14:42

BANJALUKA – Sistem objedinjenog obračuna i naplate komunalnih proizvoda i usluga, koji je plaćen 1,5 miliona maraka iz Budžeta Srpske, ni dvije godine nakon uvođenja nije u potpunoj primjeni.

infoteh-jahorina

Foto: Pixabay

„Smart city platforma za sistem objedinjene naplate” u nadležnosti je Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, koje je 2020. godine izradu tog sistema povjerilo kompanijama „Dwelt“ i „Sirius 2010“.

Sistem je plaćen 1.499.940 KM, a već godinu i po na pitanja CAPITAL-a da li je sistem uveden, koji gradovi i opštine su njime obuhvaćeni i koje su uštede ostvarene, iz Vlade RS ne žele da odgovore.

Međutim, iz izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo za 2021. godinu vidljivo je da sistem nije operativan.

„Sistem objedinjenog obračuna i naplate komunalnih proizvoda i usluga nije još u potpunoj operativnoj primjeni kod svih pet pilot opština uključenih u projekat“, naveli su revizori.

Dodaju da je Ministarstvo nematerijalnu proizvedenu imovinu iskazalo u iznosu od 5.312.413 KM bruto vrijednosti, te da se to u cijelosti odnosi na vrijednost računarskih programa, od kojih su najznačajniji „Smart city platforma za sistem objedinjene naplate” (bruto vrijednosti 1.499.940 KM i neto vrijednosti 1.124.955 KM), sistem zadetekciju anomalija na mreži (bruto vrijednosti i neto vrijednosti 599.872 KM) i sistem za određivanje Jedinstvenog matičnog broja za novorođenčad „e-beba” (bruto vrijednosti 800.000 KM, ispravke vrijednosti 233.333 KM i neto vrijednosti 566.667 KM).

„Sistem za detekciju anomalija na mreži je operativan odnosno u funkciji od decembra 2021. godine, a sistem za određivanje Jedinstvenog matičnog broja za novorođenčad je implementiran u 13 porodilišta u Republici Srpskoj“, istakli su revizori.

Revizori su Ministarstvu, kojim rukovodi Srđan Rajčević, dali mišljenje sa rezervom, a kao jedan od razloga za to bilo je i zapošljavanje mimo Zakona o državnim službenicima.

Podsjećamo, cilj uvođenja „Smart city platforme za sistem objedinjene naplate” trebao je da bude objedinjavanje svih kumunalnih računa na jedan račun kako bi se povećala njihova naplata, uštedilo na potošnom materijalu i softverskoj i hardverskoj opremi, te smanjio broj službenika za obradu podataka…

Sistem je trebalo da obračunava najmanje 5.000 korisnika komunalnih usluga u minuti.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Ne radi sistem koji je Vlada RS platila 1,5 miliona KM

  1. Tomica

   Kakve veze ima Smart city sa objedinjenom naplatom ? Objedinjena naplata nikome ne treba. Komunalnim firmama ne treba posrednik u naplati pogotovo sto su sve djelimicno ili potpuno privatizovane.
   Projekat je izmisljen samo da se opljacka budzet.

  2. WhySoSerious

   Bolje da se zovu Sirius 1910, s obzirom na postignuća.

  3. Lopovija

   Sirius je Prointer firma i to se vidi iz zajednickog nastupa na tenderima i klijentima. Znaci, samo pljacka i nista vise, ali bice prilike da se sve jednom javno objasni. Dwelt, Skribicev zet, a Skrbic kum Bajin i sve receno. Samo po javnim preduzeima, institucijama , ministarstvima i u interesu RS. Sta bi bilo da prpbaju nesto da urade sa privatnu firmu ili domacu ili stranu, nebi ih bilo nigde.

  4. Škrbin Dwelt

   Pa zar neko misli da Škrbićev Dwelt može išta da napravi, to je samo uzimanje para. Tamo nema sposobnog čovjeka, ljudi koji tamo rade ne mogu nigdje raditi drugo jer su nesposobni.
   A Sirius da ne spominjemo. Duško Opajić je Vujićeva pudlica. Sve će to na robiju jednog dana.