Capital.ba

NBS: Moguća kriza javnog duga

03.07.2012. / 15:34

BEOGRAD, Javni dug Srbije premašio je ne samo granicu definisanu zakonom, nego i granicu iznad koje je moguća kriza javnog duga i neophodno je snažno fiskalno prilagođavanje, saopštila je Narodna banka Srbije /NBS/.

U redovnom godišnjem izvještaju o poslovanju i rezultatima NBS u 2011. godini, koji je predat Skupštini Srbije 29. juna, navodi se da su rast javnog duga, potencijalna kriza u evrozoni, stagnacija i nelikvidnost privrede, boljke koje i dalje prate srpsku ekonomiju i ugrožavaju finansijsku stabilnost i privredni rast Srbije.

NBS je upozorila i na rizik krize u evrozoni koja bi imala uticaja na Srbiju s obzirom na veoma značajan udio – 73,8 odsto stranih banaka u aktivi bankarskog sektora Srbije, kao i na obimnu trgovinsku saradnju sa pojedinim zemljama EU.

U izvještaju NBS skrenuta je pažnja na zabrinjavajući porast problematičnih kredita koji su krajem 2011. godine činili 19 odsto od ukupnog broja odobrenih kredita.

Iz NBS ističu da su bankama obezbijeđeni povoljniji uslovi za reprogramiranje kredita dužnicima, ali da je, uprkos tome, zabilježen dalji rast problematičnih kredita koji je u martu iznosio 20,4 odsto.

Svi ovi podaci ukazuju na neophodnost da se što prije formira nova vlada koja će biti u stanju da obuzda javnu potrošnju, a sa druge strane da obezbijedi uslove za oporavak privrede, saopštila je NBS.

Centralna banka ističe da će u cilju zaštite od deviznog rizika nastaviti politiku dinarizacije, odnosno podsticanja veće upotrebe dinara kroz razvoj tržišta dinarskih hartija od vrijednosti, stvaranje uslova za uvođenje novih dinarskih proizvoda i zaštite od deviznog rizika.

Posebna pažnja će se obratiti na sprovođenje novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, sa ciljem da se obezbjedi transparentiji rad banaka i otklone eventualni propusti koji su predmet žalbi korisnika, a samim tim izgradi veće povjerenje građana u bankarski i ukupni finansijski sektor Srbije, navodi se u saopštenju NBS.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!