Capital.ba

NBS: Kamate na kredite moraju biti odredive od 5. decembra

24.11.2011. / 10:44

BEOGRAD, Banke su u obavezi da do 5. decembra preciziraju nominalne kamate na kredite u slučajevima kad su ugovorene kao neodredive i da o tome obavijeste korisnike, rečeno u Narodnoj banci Srbije.

Kako je rečeno, aneksi ugovora o kreditu koji pojedine banke nude klijetima trebalo bi da budu adekvatan način za usklađenje nominalne neodredive kamate sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji propisuje da kamate moraju biti odredive i da se tačno zna od čega se sastoje.
Ako nije moguće zaključiti aneks takvih ugovora, banke će obavijestiti korisnika da su odredbe kojima se reguliše kamatna stopa izmijenjene i usaglašene sa Zakonom, koji stupa na snagu 5. decembra, kažu u NBS-u.
U centralnoj banci ističu da su banke u svakom slučaju, bilo uz aneks ugovora ili obavještenje o promjeni kamatne stope, u obavezi da korisniku kredita dostave i novi plan otplate kredita za period primjene te izmijenjene kamatne stope.
NBS je građanima preporučio da obrate pažnju na nominalnu kamatnu stopu, elemente koji čine tu stopu i periode u kojima će se mijenjati i da provjere da li će tokom trajanja ugovora u svakom trenutku moći da znaju u kojim slučajevima se može promijeniti visina njihove obaveze po osnovu kamate, kako i pod kojim uslovima.
“Prema odredbama Zakona, novčana ugovorna obaveza odrediva je ako zavisi od ugovorenih promjenjivih elemenata, odnosno promjenjivih i fiksnih, s tim što su promjenjivi elementi oni koji se zvanično objavljuju i koji moraju biti takve prirode da na njih ne može uticati jednostrana volja nijedne od ugovornih strana”, dodaje NBS.
Kako NBS ističe, ako banka nominalnu kamatnu stopu utvrdi drugačije od propisanog biće novčano kažnjena s 500.000 do 800.000 dinara po prigovoru. Ako poslije potpisivanja Aneksa ugovora građani smatraju da su odredbe Aneksa ugovora kojima se regulišu struktura i visina nominalne kamatne stope suprotne Zakonu, mogu podnijeti pisani prigovor banci i obavještenje u pisanoj formi NBS-u ako su nezadovoljni odgovorom banke ili im banka nije odgovorila, navodi NBS. Emg.rs

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!