Capital.ba

Nastavlja se cirkus od izbora prvog čovjeka Carina BiH!!!

06.03.2014. / 14:08

NEVJEROVATNE ODLUKE ODBORA ZA ŽALBE BiH:  USVOJENE ŽALBE – PRVORANGIRANOG KANDIDATA, DŽAKULE i AGENCIJE ZA DRŽAVNU SLUŽBU!?

–         SVI POGRIJEŠILI I SVI SU U PRAVU

LALIĆ ODBOR 1.

Rješenje kojim se uvaža žalba Nenada Lalića str. 1

BANJALUKA, Odbor državne službe za žalbe BiH potpuno je neočekivano usvojio sve tri žalbe na izbor pomoćnika direktora Sektora za carine u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Odbor je svojim pravno nelogičnim odlukama, zapravo prihvatio žalbe koje su potpuno suprostavljanje i jedna drugu poništava, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Evo šta je uradio Odbor, kako se navodi u sva tri rješenja koja su u posjedu CAPITAL-a:

–         Usvojio Žalbu prvorangiranog na listi kandidata Nenada Lalića i poništio rješenje direktora UIO Mire Džakule o imenovanju Zdravka Cvjetinovića

–         Usvojio Žalbu direktora UIO BiH Mire Džakule i poništio rješenje Agencije za državnu službu o imenovanju Nenada Lalića

–         Usvojio Žalbu Agencije za državnu službu BiH i poništio rješenje direktora Mire Džakule o imenovanju Zdravka Cvjetinovića.

Cirkus od izbora prvog čovjeka Carina BiH se ovim nastavlja.

Odbor je svojim rješenjima cijeli proces izbora pomoćnika direktora vratio prvostepenom organu odnosno UIO, na ponovni postupak do trenutka izbora kandidata sa liste.

Portal CAPITAL je 20. januara ekskluzivno objavio da je čitava farsa počela kada je direktor UIO Miro Džakula imenovao Zdravko Cvjetinović za pomoćnika direktora Sektora za carine, iako nije bio prvi na Listi uspješnih kandidata na javnom konkursu koji je provela Agencija za državnu službu BiH.

UIO ima to zakonsko pravo, ali Džakula je rješenje donio poslednje dana prije isteka roka, što je osporila Agencija za državnu službu BiH. Agencije smatrajući da UIO nije ispunila svoju obavezu o imenovanju u roku od 30 dana od dobijanja liste kandidata, 17. januara je imenovala prvog sa liste Nenada Lalića. UIO tvrdi da je Agencija pogriješila jer je UIO rješenje o imenovanju Cvjetinovića donijeli 16. januara, samo su ga Agencije poslali par dana kasnije putem pošte.

Na snagu stupaju dva rješenje o imenovanju dva lica na jednu poziciju. S obzirom da su svi smatrali da su u pravu, Odboru za žalbe BiH stižu tri žalbe od UIO BiH, Agencije za državnu službu i prvorangiranog Nenad Lalić jer direktor UIO imenovao drugog kandidata.

Odbor za žalbe, umjesto da usvoji jednu od njih a ostale odbije, donosi odluku da usvoji sve tri žalbe.

LALIĆ ODBOR 7.

Rješenje kojim se uvaža žalba Nenada Lalića str. 7

Sva tri rješenja imaju istovjetno obrazloženjem u kojima Odbor između ostalog iznosi primjedbe na način imenovanja Zdravka Cvjetinovića.

Odbor za žalbe je utvrdio da rješenje UIO o imenovanju Cvjetinovića nije doneseno i proslijeđeno stranama u postupku  u roku od 30 dana. Odbor ističe da je problem što je Agencija i UIO različito tumačile rokove, od toga da li su rješenje slali faksom, ličnom dostavom ili poštom.

Odbor je ocijenio da ne stoji prigovor UIO da Lalić, iako je bio prvoplasirani, ne ispunjava uslove zbog stručne spreme. Odbor je takođe prigovorila UIO što je imenovala Cvjetinovića iako on nije bio najuspješniji kandidat, a taj svoj postupak nije jasno obrazložila.

“UIO je imala priliku da u tom dijelu izjavi prigovor, tokom konkursne procedure, koji je zakonski propustila, te isti ne može biti usvojen kao validan…Osim toga nesporno je utvrđeno da je Lalić kao profesor predaje na Ekonomskom fakultetu grupu predmeta ekonomskog smjera”, navodi se u rješenju.

Odbor za žalbe je naredio UIO da donese novo rješenje, ali ovaj put direktor UIO treba da se “ili rukovodi mišljenjem Agencije za državnu službu (lista najuspješnijih kandidata), ili ukoliko želi da imenuje drugog kandidata, taj svoj stav obrazloži suštinski”.

Očigledno da je u ovom postupku Odbor za žalbe, usvajajući sva tri, potpuno suprostavljanja rješenje, izbjegao da donese odluku ko treba biti direktor Carina BiH, već je sav teret odgovornosti prebacila na drugu instituciju, odnosno UIO, vraćajući proces imenovanja na početak.

Ratko Kovačević direktor Odsjeka za komunikacije UIO BiH potvrdio je za CAPITAL da su dobili sva tri rješenja kojim se usvajaju sve tri žalbe.

 „UIO BiH će u zakonski ostavljanom roku od 15 dana, postupiti po rješenjima Odbora za žalbe i donijeti novo rješenje o imenovanju pomoćnika direktora Sektora za carine“, kratko je rekao Kovačević.

CAPITAL: Siniša VUKELIĆ

PRILOG:

Rjesenje o prihvatanju žalbe UIO BiH

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Nastavlja se cirkus od izbora prvog čovjeka Carina BiH!!!

  1. dragan

    E TO MOJ DŽAKULA “POŠTENI” I ” PAMETNI” TAKO TI JE TO KAD TI HOĆEŠ KOCKARA ZA POMOĆNIKA,VALJDA SE NADAŠ DA ĆE ON ŠTA DOBITI NA KOCKI ILI ĆE TJERATI SVOJE SLUGE DA KRADU ZA VA S OBOJICU. NEKI DAN SE ŽALI ZDRAVKO U BIJELJINI KAD JE BIO NA PROSLAVI ROĐENDANA U BIJELJINI DA GA BAŠ KOCKA I NE IDE BAŠ NAJBOLJE,A I VJERNE SLUGE NEĆE DA KRADU KOLIKOVAMA TREBA DA PODIJELITE. SAMO DA ZNAŠ DASE OBRUČ STEŽE I AKO BUDE BOGA I ORAVDE U OVOJ DRŽAVI VAS DVOJICA ĆE TE U ĆORKU PADA NA MIRU RAZMISLITE ŠTASTE RADILI I LJUDE NA PRAVDI BOGA TERORISALI .MORATE ZNATI DA NIČIJA NIJE SJALA DO ZORE ,AI VAŠA SE GASI .AKO NE PUŠITE PROPUŠITE SE DA VAM VJERNE SLUGE MOGU DONIJETI BAR CIGARE,A MOŽDA VAS ITE SLUGE ZABORAVE.