Capital.ba

Najveći plan u istoriji Rudnika u Ugljeviku

16.10.2012. / 10:52

BIJELJINA, Plan proizvodnje za 2012. godinu u Rudniku u Ugljeviku, kao sastavnoj jedinici RiTE “Ugljevik”, iznosi 9.230.000 metara kubnih čvrste mase otkrivke i 1.942.000 tona uglja, a u prvih devet mjeseci ove godine ostvaren je sa 8.328.000 metara kubne čvrste mase otkrivke (19 odsto iznad plana), ističe rukovodilac Rudnika Relja Dragić.

“Proizvodnja uglja ostvarena je sa 1.489.000 ili 10 odsto iznad plana“, dodao je Dragić i napomenuo da se krajem prošlog mjeseca i početkom ovog na Rudniku krenulo u rebalans plana, te da novi na otkrivci uglja iznosi 10.300.000, dok je plan za proizvodnju uglja 2.146.000, što je ujedno i najveći plan u istoriji ovog rudnika.

“To se moglo postići zahvaljujući izuzetnom zalaganju svih zaposlenih, relativno dobrim vremenskim uslovima, dobrom raspoloživošću rudarske mehanizacije… U zavisnosti od vremenskih uslova, u narednom periodu i dovoljnog broja radne snage očekujemo da i ovako rebalansirani plan ispunimo u potpunosti“, rekao je Dragić.

U ovoj godini Rudnik bilježi i jedno od najvećih investicionih ulaganja – u toku je montaža trasnog transportera, puštanje u rad nove dizel-stanice a, u međuvremenu, izvršena je nabavka jednog bagera, te ugovoren i novi bager za sljedeću godinu.

“Ovo je godina koja je u odnosu na prošlu, sa aspekta investicija, izuzetno važna i izuzetno unosna. Imamo izrađenu i projektnu dokumentaciju po kojoj nam narednih sedam godina predstavlja godine sigurnog rada na površinskom kopu `Bogutovo Selo`“, rekao je Dragić i napomenuo da eksproprijacija sigurno prati sva događanja u Rudniku, te da problema sa ulaskom u nove zahvate – nema.

Dragić je rekao da su sva ulaganja u ovoj godini načinjena zahvaljujući sopstvenim sredstvima iz sopstvene akumulacije, uz pomoć “Elektoprivrede Republike Srpske“, Vlade Srpske i resornog ministarstva. To su sva sredstva iz tekuće proizvodnje, odnosno amortizacije bez kreditnih ulaganja i angažovanja takvih sredstava.

On je ponovio da je na bazi elaborata i definisanja rezervi uglja Rudnik uradio projekat zatvaranja povšinskog kopa “Bogutovo Selo”, za koji je obezbijeđen kontinuiran rad za narednih nekoliko godina.

“Već je u fazi izrada projektne dokumentacije za Ugljevik `Istok`, gdje ćemo obezbijediti dodatne količine za potreban rad bloka TE do kraja eksploatacije za narednih 20 godina. Očekujemo da krajem ove i već početkom sljedeće godine intenzivno krenemo u izradu projektne dokumentacije za Ugljevik `Istok`“, precizirao je Dragić.

Površinski kop “Bogutovo Selo”, dodao je Relja Dragić, jeste kop sa svim atributima evropskih kopova.

“Ovo je kop kojim je definisano sve što je neophodno – radna sredina, sredstva za rad, radna snaga. To su tri elementa koji karakterišu površinski kop i on je kod nas na zavidnom nivou“, rekao je Dragić i dodao da je sve postignuto na Rudniku – postignuto dobrim i organizovanim radom zaposlenih.

Rudnik u Ugljeviku zapošljava 810 radnika. Davne 1978.godine počeo sa otkopnim usjekom na površinskom kopu “Bogutovo Selo” da bi se 1985. godine, kada je Termoelektrana krenula sa radom, počelo sa punom proizvodnjom.

Na površinskom kopu “Bogutovo Selo” izvodi se površinska eksploatacija uglja sa diskontinualnom opremom, što podrazumijeva otkopavanje i utovar uglja i otkrivke hidrauličnim i klasičnim bagerima kašikarima, transport uglja i otkrivke “damperima” nosivosti 75-120 tona, te odlaganje otkrivke buldožerima.

Površinski kop “Bogutovo Selo” je objekat namijenjen isključivo za snabdijevanje ugljem postojeće TE “Ugljevik” snage 300 MW. Eksploatacija na ovom kopu izvodi se od 1978. godine i zaključno sa 2006. godinom otkopano je 27,5 miliona tona uglja i oko 175 miliona metara kubnih čvrste mase otkrivke.

Količina uglja do kraja eksploatacije sa ovog površinskog kopa iznosi 16,5 miliona tona.

Po završetku eksploatacije na površinskom kopu “Bogutovo Selo”, predviđeni su rudarski radovi na površinskom kopu “Ugljevik – Istok”.

Ograničeni površinski kop “Ugljevik – Istok”, zajedno sa odlagalištima, zahvata površinu od 1297 hektaraa, od čega su rudarski radovi 570,4 hektara, vanjska odlagališta 671,6 hektara i industrijski plato sa komunikacijama 55 hektara.

Konstrukcijom kopa obuhvaćeno je otkrivke 351.955.800 metara kubnih čvrsta mase, uglja 53.935.500 tona, što znači da je prosječan koeficijent otkrivke ovog kopa 6,52 metara kubnih čvrste mase po toni.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti