Capital.ba

Najniža plata od 1. avgusta 440 KM

19.07.2018. / 14:50

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske, na prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta, donijela je odluku o izmjeni odluke o najnižoj plati u Srpskoj u 2018. godini, koja sada iznosi 440 KM i isplaćivaće se od 1. avgusta.

Ova odluka je još jedna u nizu mjera Vlade preduzetih s ciljem stvaranja što povoljnijeg privrednog ambijenta i položaja radnika u Srpskoj kroz smanjivanje fiskalnih opterećenja u svrhu povećanja plata i zaštite najnižih plata, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela rješenje o davanju saglasnosti Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica za utrošak 268.000 KM, od čega će za kapitalne grantovi za finansiranje povratka u Federaciju BiH /FBiH/ biti izdvojeno 60.000 KM.

“Na ime doznaka za finansiranje povratka u FBiH izdvojeno je 15.000 KM, za doznake za finansiranje povratka u Republiku Srpsku 8.000 KM, dok su kapitalni grantovi za rješavanje problema interno raseljenih lica 40.000 KM i kapitalni grantovi za finansiranje povratka u Srpsku 145.000 KM”, navedeno je u saopštenju.

Vlada Republike Srpske usvojila je i informaciju o stanju u poljoprivrednoj proizvodnji, s fokusom na stanje u proizvodnji pšenice i malina.

U saopštenju se dodaje da Vlada podržava mjere i aktivnosti koje preduzima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a koje su usmjerene na stabilizaciju dohotka poljoprivrednih proizvođača i mogućnost obnavljanja ciklusa proizvodnje, kroz podsticajne mjere koje provodi Vlada.

Vlada se danas upoznala i o izvještaju Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Srpske za 2017. godinu, u kojem se navodi da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat na nivou bankarskog i mikrokreditnog sektora.

“Pozitivan rezultat i rast obračunate premije ostvaren je u oblasti osiguranja, pri čemu je u obračunatoj premiji dominantno učešće imala obračunata premija osiguranja od autoodgovornosti”, navedeno je u izvještaju.

U izvještaju se dodaje da je evidentan nastavak trenda rasta učešća dužničkih hartija od vrijednosti u ukupno ostvarenom prometu na Banjalučkoj berzi hartija od vrijednosti, ali i smanjenje broja učesnika na tržištu kapitala osim investicionih fondova.

Iz Vlade napominju da je Komitet dao doprinos donošenju Zakona o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju, Zakona o izmjenama i dopunama Zakonom o Penzijskom rezervnom fondu, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

“U narednom periodu, jačanje finansijskog sektora i njegove otpornosti na poremećaje biće ključne aktivnosti Komiteta, s posebnom pažnjom usmjerenom na sprovođenje strožih pravila poslovanja banaka radi obezbjeđenja stabilnog i sigurnog finansijskog sistema i zaštite deponenata, kao i veće tržišne discipline poslovanja banaka”, navedeno je u izvještaju. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!