Capital.ba

Nacrt zakona o društvenom preduzetništvu pred poslanicima NS RS

22.06.2021. / 10:23

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske na današnjoj sjednici razmatraće Nacrt zakona o društvenom preduzetništvu, u kojem se, između ostalog, navodi da preduzeće koje dobije status društvenog može ostvariti prava na posebne poreske i carinske povlastice te pogodnosti i oslobađanja od drugih vrsta naknada, taksi ili članarina.

izvor: Nezavisne novine

Inače, zahtjev za sticanje statusa društvenog preduzeća, ukoliko zakon u konačnici bude usvojen, podnosiće se Ministarstvu privrede i preduzetništva, s tim da će morati biti ispunjeni određeni uslovi.

Jedan od uslova je da preduzeće zapošljava više od 30 odsto radnika koji su bili nezaposleni preko tri godine ili su stariji od 50 godina, djecu poginulih boraca, lica sa invaliditetom, demobilisane borce i ratne vojne invalide, pripadnike nacionalnih manjina, trudnice, samohrane roditelje, žrtve zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, nasilja u porodici, trgovine ljudima, kao i lica u stanju socijalne potrebe zbog siromaštva, pretrpljene elementarne nepogode, ratnog stradanja, izbjeglištva, migracije, dugotrajnog liječenja itd…

“Za društvena preduzeća koja posluju u formi privrednih društava ili poljoprivrednih zadruga dio dobiti koji se isplaćuju vlasnicima ne može biti veći od 51 odsto dobiti. Za dio dobiti koji se ne isplaćuje, privredno društvo i poljoprivredna zadruga dužni su da sačine plan reinvestiranja ili plan finansiranja društvene misije”, navodi se u Nacrtu zakona o društvenim preduzećima.

Sam zakon definisao je da je društveno preduzeće pravno lice koje obavlja privrednu djelatnost, a od čega posebnu korist ostvaruje uža ili šira društvena zajednica, a društvena preduzeća biće od posebnog interesa za Republiku Srpsku i jedinice lokalne samouprave koje će ih, zavisno od mogućnosti, aktivno podržavati mjerama ekonomske i socijalne politike u ostvarivanju njihove društvene misije.

“Za obavljanje poslova finansijske podrške osnivanja i poslovanja društvenih preduzeća, Republika Srpska ili jedinica lokalne samouprave može osnovati fond za društveno preduzetništvo u skladu sa propisom o sistemu javnih službi”, navodi se u zakonu.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva kažu da zakon predstavlja novi pristup u rješavanju društvenih izazova, s obzirom na to da se društveno preduzetništvo bavi prepoznavanjem i rješavanjem društvenih problema kao što su siromaštvo, nezaposlenost, društvena isključivost na bazi tržišnih principa poslovanja.

“Društveno preduzeće svoju misiju ostvaruje zapošljavanjem kategorija lica koja teže dolaze do posla, socijalno i ekonomski isključenih, čime se smanjuje teret socijalnih davanja te iz tog razloga društveno preduzetništvo može da bude jedan od ključnih faktora unapređenja opšte socijalne i ekonomske politike u Republici Srpskoj”, rekli su nam u Ministarstvu privrede i preduzetništva.

U ovom ministarstvu ističu da je glavna poruka društvenog preduzetništva da profit nije na prvom mjestu, već čovjek i njegova socijalizacija u društvu, te da je koncept da se profit ulaže u zapošljavanje.

Dva zakona povučena iz procedure

Vlada Republike Srpske na posebnoj sjednici odlučila je da iz skupštinske procedure povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz Birao Vlade RS za odnose s javnošću, ova zakonska rješenja povučena su radi daljeg usaglašavanja. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!