Capital.ba

Nabavke OC „Jahorina“ poligon za sukob paljanskih funkcionera

02.07.2021. / 15:47

JAHORINA – Sukob dvije frakcije unutar SNSD-a u Palama, od kojih jednu podržava tamošnji DEMOS, nastavljen je preko javnih nabavki Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“.

Jahorina

FOTO: OC Jahorina

Preduzeće „Stanišić“ iz Pala, koje je u vlasništvu porodice Aleksandra Stanišića, direktora „Elektrodistribucije“ Pale i predsjednika regionalnog odbora DEMOS-a, oborilo je tender OC „Jahorina“ za izgradnju adrenalinskog parka „Poljice“ i to zbog nepravilnosti u tehničkim specifikacijama.

Stanišiću sporan sloj asfalta za skidanje

Preduzeće „Stanišić” se žalilo na tehničke specifikacije predmeta nabavke, na traženu tehničku i profesionalnu sposobnost, na kriterijum za dodjelu ugovora, obaveze izvođača, te garanciju za kvalitet izvedenih radova i na opremu predviđenu za park.

Između ostalog, pojedine odredbe tehničke specifikacije žalilac smatra nejasnim i nepreciznim, pri čemu navodi da zbog istih nije moguće pripremiti ponudu na stvarno konkurenstkoj osnovi.

Firma „Štanišić“ je osporila navode koji se odnose na obilježavanje mjesta za temelj stuba, skidanje asfaltnog sloja, iskop nosivog sloja, isporuku potrebnog materijala za izradu AB temelja, zatrpavanje temelja sa nabijanjem i odvozom viška materijala…

Stanišić smatra da u opisu radova nije data specifikacija istih, koliki se sloj asfalta skida, koliki se vrši iskop nosivog sloja, koja je kategorija zemljišta, marka betona, količina armature, te da nisu date dimenzije temelja…

OC „Jahorina“ u izjašnjenju navodi da je sloj asfalta standardne debljine za područje u kojem je namijenjen, da iskop nosivog sloja zavisi od dubine temelja, a dubina temelja od dubine smrzavanja tla, da primjenjena marka betona, količina armature i projektovane dimenzije temelja treba da zadovolje statiku, stabilnosto objekta.

U Kancelariji za žalbe BiH su istakli da su uvidom u tehničku specifikaciju utvrdili da je naveden samo broj temelja bez drugih informacija, te da i njima ostaje nejasno na osnovu čega će biti ponuđena cijena za ovu stavku kada nije poznato, u najmanju ruku, koliki se sloj asfalta skida, koliki se vrši iskop nosivog sloja, koja je marka betona, količina armature, te kolike su dimenzije temelja.

„Bez ovih informacija nije moguće izvršiti kalkulaciiju cijene niti ponuditi realnu cijenu“, smatraju u Kancelariji za žalbe.

Podsjećamo, vrijednost pomenute javne nabavke iznosi oko 820.000 maraka sa PDV-om.

Sukob Jugovića i Stanišića sa Elekom

Već neko vrijeme načelnik opštine Pale Boško Jugović i Aco Stanišić, koji su u bliskim rodbinskim vezama, u sukobu su sa predsjednikom Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljkom Elekom.

Elek je ranije optuživao Jugovića da rasprodaje zemljište po Jahorini, iako je, kako je tada istakao, strateškim planom sa Vladom RS dogovoreno da se to ne radi.

Gostujući na OSM televiziji Elek je rekao kako opština Pale nekontrolisano i bez dogovora sa ostalim strateškim partnerima prodaje parcele po Jahorini.

Takođe, kako je CAPITAL ranije pisao Elek i Jugović su i ulaganje u hotele na Jahorini, investitora „Galens invest“ i „Batagon International“, iskoristili za međusobni politički obračun i za borbu ko će biti kandidat za načelnika opštine Pale na proteklim Lokalnim izborima, a ko direktor „Elektrodistribucije“.

Kako bi smirio stranačke vojnike srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik posjetio je Pale početkom prošle godine, nakon čega je skob smanjen, ali očigledno ne i ugašen.

To se vidjelo i na primjeru kada je objavljena informacija u medijima iz Srbije da je Aco Stanišić jedan od ključnih saradnika Veljka Belivuka, zvanog Velja nevolja.

Stanišić i rukovodstvo DEMOS-a iz Istočnog Sarajeva to je oštro demantovalo tvrdeći da je u pitanju namještena priča pojedinaca iz opozicije i OC „Jahorina“.

CAPITAL: Bojana Ninković

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!