Capital.ba

Motivisati dijasporu da ulaže u Srbiju

03.06.2016. / 17:53

cadezCIRIH, Predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež poručio je danas u Cirihu da bi novim, zdravim odnosom, trebalo motivisati dijasporu da ulaže u Srbiju, ističući da bi se, sa nivoa “pomoć rođacima”, trebalo preći na zajedničke projekte u obostranom interesu.

 

 

“Ne treba da baziramo našu saradnju na klasičnoj pretpostavci samo da imamo dijasporu. Dijaspora je doznakama u zemlju poslala u proteklih deceniju i po više od 40 do 75 milijardi evra, a želimo da u saradnji, sa nivoa pomoći rođacima, dođemo na rada na zajedničkim projektima koji će biti ulaganje u obostranom interesu“, poručio je on.

Predsjednik PKS je istakao da dijaspora treba da ulaže u Srbiji, gdje bi ostvarila profit, i ujedno stvarala nova radna mjesta kojim bi pomogla građanima u matici.

“Veza dijaspore i matice morala bi da se gradi na novim, zdravim ekonomskim osnovama, na razumevanju i sinergiji aktivnosti“, rekao je Čadež, koji je danas u Dietikonu pokraj Ciriha otvorio Svesrpski Samit “Expo 2016”.

Čadež je, u izjavi Tanjugu, rekao da je glavni cilj umrežavanje kompanija naših ljudi iz dijaspore među sobom, njihovih poslovnih partnera, kao i sa kompanijama iz matice.

“Svi koji posluju su veliko blago jer sa sobom nose mrežu kontakata i ljude sa kojima sarađuju. To može biti korisno ako radimo na konkretnim projektima i postavimo saradnju na nove osnove sa manje emocija a više konkretnih stvari”, poručio je Čadež.

On je podsjetio da je u okviru Poslovnog savjeta uspostavljeno šest sektorskih radnih grupa i četiri sekcijske grupe koje horizontalno pomažu PKS svojim iskustvom kada je riječ o unapređenju poslovnog ambijenta.

Prema njegovim riječima matica želi da iskoristi iskustva svojih građana koji rade u dijaspori godinama.

S tim u vezi je najavio predstojeće aktivnosti poput susreta IT kompanija iz Čikaga i Srbije, kao i predstavljanje srpske privrede u Lionu.

On je istakao da PKS radi na realizovanju novog koncepta saradnje.

„Prije svega, u saradnji sa Odeljenjem za migracionu politiku i dijasporu Ministarstva spoljnih poslova zaokružili smo novi model zasnovan na radu kroz granske i sistemske sekcije – na projektnom principu, rekao je Čadež.

On je podsJetio da je dogovoreno formiranje šest granskih sekcija – za oblasti agrara i prehrambene industrije, energetike i rudarstva, IT idustrije, trgovine, truizma i htelijerstva, metalske, hemijske i tekstilne industrije i za građevinarstvo saobraćaj i infrastrukturu.

Takođe, ukazao je da je dogovoreno da sistemske sekcije budu organizovane za četiri oblasti – investicije i privredni ambijent, bankarstvo i finansije, umrežavanje poslovne i akademske dijaspore i odnose sa javnošću.

Jedan od konkretnih projekata na kome se proteklih mjeseci zajedno radilo, prema njegovim riječima, upravo je Svesrpski Samit „Expo 2016”.

On je dodao da je važno uključivanje lokalne samouprave u te aktivnosti, da ona predstavi svoje brendove, turističku ponudu i investicione projekte, jer kompanije „žive” na lokalu, posluju u opštinama i gradovima, investitori tamo ulažu i lokalna samouprava najbolje zna šta je ponuda i šta su privredni potencijali njihovih sredina.

PKS je, rekao je, u stalnom kontaktu sa lokalnom samoupravom, bilo u rješavanju svakodnevnih problema, bilo uključivanjem opština i gradova u promotivne aktivnosti komore u zemlji i inostranstvu.

Čadež je ukazao da je u PKS počela da radi i Međunarodna kancelarija – Centar alumnista za prenos znanja i razvoj, koja okuplja predstavnke alumnista sa najprestižnijih univerziteta u svijetu, kao i da Komora podržava i aktivno sa alumnistima učestvuje u pripremi organizacije događaja „”Jedan svet mladih” koja će se održati naredne godine u Beogradu.

Čadež je danas u Dietikonu pokraj Ciriha otvorio Svesrpski samit “Expo 2016”, u okviru kojeg je predsjedavao prvom sjednicom Poslovnog savjeta za dijasporu PKS van Srbije. Tanjug

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!