Capital.ba

Monti: Na udaru štednje i plate političara

06.10.2012. / 8:25

RIM, Premijer Italije Mario Monti izjavio je da Italija mora da reaguje i spriječi daljnju eroziju povjerenja javnosti u političare i zaštiti svoj ugled u inostranstvu, nakon niza finansijskih skandala.

– Uvjeren sam da su, nakon nečuvenih događaja iz prethodnih nedjelja, ljudi bijesni jer od njih tražimo žrtve, dok je politički svijet toga pošteđen – rekao je Monti, nakon što je italijanski parlament odobrio zakon koji ima za cilj smanjenje troškova u politici Italije, prenijela je agencija AFP.
Italijani su mjesecima svjedoci niza finansijskih skandala koji se tiču političara, u vrijeme kada mjere štednje sve više pogađaju obične građane.

– Možemo da zamislimo kako te priče o korupciji utiču na imidž Italije. Šta mogu stranci da pomisle kada vide takve stvari na televiziji? To Italiji nanosi nemjerljivu štetu – ocijenio je premijer.

Prema novom zakonu, broj regionalnih skupštinskih odbornika biće gotovo prepolovljen na 790 sa 1.400, a takođe će biti smanjene plate odbornika, od kojih neki primaju i 14.000 evra mjesečno.

Najnoviji skandal izbio je kada je bivši lider Berluskonijeve Partije slobode u regiji Lacio, Franko Fjorito, uhapšen pod optužbom da je pronevjerio oko milion evra državnog novca. Tanjug

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti