Capital.ba

Moguće prekogranično spajanje preduzeća

01.05.2017. / 12:05

BEOGRAD, Izmjenama Zakona o privrednim društvima Srbije želi se postići usklađivanje sa direktivama Evropske unije (EU) kako bi se omogućilo prekogranično spajanje preduzeća, a usklađivanje sa tom direktivom podrazumjeva i preuzimanje osnovnih načela i principa prekograničnog spajanja društava kapitala, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede Srbije.

Kako su precizirali, usklađivanjem tog zakona sa direktivama EU, želi se postići da se preduzeća mogu osnivati spajanjem ili pripajanjem iz različitih država članica EU u formi evropskog akcionarskog društva, odnosno holdinga.

Tako osnovana preduzeća, kako ističu, mogu da posluju na teritoriji svih država članica po jedinstveni pravilima čime će se dodatno otklanjaju pravne ili poreske barijere izazvane različitim nacionalnim pravima.

“Time se povećava konkurentnost i otklanjaju barijere u trgovinskoj razmeni, a to će i domaćim privrednicima, kada Srbija bude primljena u EU, omogućiti da, u saradnji sa stranim privrednim društvima iz EU, u Srbiji osnivaju evropska akcionarska društva koja će se lakše uključivati u poslovanje i trgovanje na teritoriji cele EU i tako bitno popraviti svoju konkurentnost“, kazali su Ministarstvu privrede.

Evropsko društvo, kako su precizirali je privredno društvo koje se osniva u obliku akcionarskog društva, te se u skladu sa Uredbom o Statutu evropskog društva, naziva i osniva kao evropsko akcionarsko društvo i može se osnovati na teritoriji bilo koje države članice EU, a osnivaju ga dva ili više privrednih društva pripajanjem ili spajanjem, od kojih su najmanje dva osnovana na teritoriji različitih država članica.

Odredbe Zakona o sjedištu privrednih društava se neće mjenjati, kad su u pitanju domaća privredna društva, ali će biti propisana posebna procedura u skladu sa Uredbom EU koja se odnosi na mogućnost da evropsko akcionarsko društvo prenese svoje registrovano sjedište iz jedne u drugu državu članicu EU, uz odgovarajuću zaštitu manjinskih akcionara, poverilaca i zaposlenih u društvu.

Ministarstvo privrede Srbije naglašava da će izmjene Zakona o privrednim društvima ići i u pravcu otklanjanja neusklađenosti i ograničenja u primjeni određenih odredbi zakona uočenih u praksi, odnosno da će preciznije biti regulisane pojedine odredbe, pojmovi i instituti radi otklanjanja potrebe za dodatnim tumačenjima u primeni odredbe o prinudnoj likvidaciji, prinudnom otkupu akcija, pravnom položaju i radu organa akcionarskih društava, akcionara, kao i zaštiti manjinskih akcionar i po pitanju sticanja i raspolaganja akcijama.

Ministarstvo privrede Srbije  podsjeća da je već formiralo radnu grupu za pripremu teksta Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima i da se javna rasprava o tom nacrtu očekuje najkasnije početkom novembra, a da je planirano da on krajem godine uđe u skupštinsku proceduru.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!