Capital.ba

MMF: Usaglašeno dopunsko pismo namjere

23.11.2016. / 9:20

mmf bihSARAJEVO,  Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je BiH danas usaglasila dopunsko pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ i da je prihvaćen određeni broj korekcija na predložena rješenja koje će u narednih nekoliko dana biti finalizirane unutar konačnog teksta dopunskog pisma namjere između BiH i MMF-a.

“Raspravljali smo o 11 prethodnih i velikom broju strukturnih mjera ili više od 50 različitih mjera koje su klasifikovane u više od 30 članova u okviru dopunskog pisma namjere”, izjavio je Zvizdić novinarima nakon sastanka Fiskalnog savjeta BiH kojem su prisustvovali predstavnici MMF-a.

Prema njegovim riječima, sve prethodne strukturne mjere definisane su s namjerom i ciljem jačanja fiskalne i finansijske stabilnosti BiH, jačanja bankarskog sektora kojem je posvećena posebna pažnja, harmonizacije zakona na nivou BiH, od zakona o doprinosima do zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, boljoj i kvalitetnijoj koordinaciji između poreskih uprava i svih agencija unutar bankarskog sektora.

“Isto tako je važna prethodna mjera da će do kraja godine biti usvojene akcize na naftu i naftne derivate da bi bila nastavljena predviđena dinamika izgradnje autoputeva u BiH”, naglasio je Zvizdić.

On je rekao da je MMF veoma jasno konstatovao da je ekonomski napredak BiH vidljiv, da je on kredibilan, da se razvija predviđenom dinamikom i da će sve prethodne strukturne mjere znatno doprinijeti jačanju institucija BiH, uopšte jačanju legislativnog okvira i svih sistema koji su važni za ekonomski razvoj BiH.

“Zajednička konstatacija svih prisutnih jeste da smo do sada realizovali sve obaveze dominantno u skladu sa predviđenim rokovima i da smo potpuno opredijeljeni za 11 prethodnih mjera, definisanih u dopunskom pismu namjere, kao što je usvajanje akciza, budžeta u skladu sa budžetskim kalendarom, pet zakona iz oblasti bankarskog sektora i određenog broja zakona koji znače harmonizaciju zakonskih rješenja između entiteta”, pojasnio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, ostao je veoma mali broj mjera koji iz opravdanih realnih razloga, pogotovo zbog dužine trajanja procedura, još nisu završene.

“Za te mjere morali smo da napravimo nove rokove, ali ne duže od tri mjeseca u odnosu na prethodno bazno pismo namjere. Rokovi su uglavnom vezani za kraj godine i mart 2017. godine, a najduži rok je jun, odnosno sredina naredne godine”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je upozorio da bez sprovođenja prethodnih mjera i permanentnog rada na strukturnim mjerama neće doći do realizacije aranžmana sa MMF-om.

“To je svima u interesu, prije svega entitetskim vladama, pa očekujem da ćemo da zadržimo maksimalnu ozbiljnost u realizaciji definisanih mjera unutar pisma namjere”, naveo je Zvizdić.

Šef Misije MMF-a u BiH Nadim Ilahi naveo je da je plan da Izvršni odbor MMF-a odobri zaključivanje prvog pregleda početkom naredne godine, pod uslovom da pomenute prethodne mjere budu do tada ispunjene.

Prema njegovim riječima, ekonomska prognoza za BiH je pozitivna, sa rastom koji je ove godine iznosio 2,6 odsto, a očekuje se da će naredne godine biti tri i više od tri odsto.

Ilahi je naveo da je stabilnost bankarskog sistema na agregatnom nivou.

“Neke od politika koje su dogovorene usmjerene su na jačanje, odnosno dalje poboljšanje poslovnog okruženja i u tom smislu dogovorili smo nastavak sprovođenja ranije dogovorenih politika, tako i neke nove koje podrazumijevaju tri glavna elementa politika o kojima je postignut sporazum”, istakao je Ilahi.

On je naveo da je na prvom mjestu korigovanje poreskog opterećenja, zatim restrukturisanje i, ukoliko to bude neophodno, privatizacija preduzeća u državnom vlasništvu, kao i nastavak izgradnje auto-puteva u skladu sa planiranom dinamikom.

Kada je riječ o fiskalnim i budžetskim aspektima, Ilahi je naglasio da je razmatrano izvršenje budžeta za ovu godinu i planovi u smislu budžeta za narednu godinu na različitim nivoima.

“Kada je riječ o izvršenju budžeta, ono je adekvatno, odnosno na zadovoljavajućem nivou. Budžeti koji su planirani u postojećim okvirima za 2017. godinu, uglavnom, su u skladu sa programom MMF-a”, rekao je Ilahi.

Prema njegovim riječima, budžeti za narednu godinu posebno su usklađeni sa konkretnim ciljevima programa sa MMF-om među kojima su na prvom mjestu smanjenje tekuće potrošnje, posebno iz ukupnih izdvajanja na plate i na drugom mjestu povećanje potrošnje na infrastrukturne, odnosno kapitalne projekte.

Kada je riječ o finansijskom sektoru, Ilahi smatra da je postignut značajan napredak u smislu reforme i modernizacije zakona o bankama, koji su ne samo modernizovani nego i njihovo sprovođenje omogućava i funkcionisanje BiH kao jedinstvenog ekonomskog prostora. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!