Capital.ba

MMF: Od juna IRB RS i Razvojnu banku FBiH nadziraće agencije za bankarstvo

24.01.2018. / 14:46

– Parodi: Vlade su se saglasile da će pripremiti nove zakone kako bi riješile nedostatke u transparentnosti i praksama u upravljanju rizikom
– Ministarstvo finansija RS donošenje zakona o IRB planira do decembra
– Bogunović: Svako ko se bavi poslovima koji podrazumijevaju kreditni rizik treba da ima eksternu kontrolu

BANJALUKA – Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će vlade RS i FBiH do kraja juna usvojiti nove zakone o razvojnim bankama kako bi se ove banke stavile pod superviziju agencija za bankarstvo, rekao je za poslovni portal CAPITAL rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi.

Vlade RS i FBiH obavezale su se u pismu namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da će, u cilju održavanja stabilnosti finansijskog tržišta, preduzeti mjere kako bi se unaprijedio rad razvojnih banaka i uveo nadzor od strane agencija za bankarstvo.

Tu obavezu trebalo je da ispune do novembra 2016. godine, ali ovaj rok nije ispoštovan i novi zakoni još uvijek nisu doneseni.

Zbog toga u MMF-u navode da očekuju usvajanje ovih zakona do polovine godine, a s ciljem otklanjanja nedostataka u radu razvojnih banaka koji su isplivali na površinu posljednjih godina.

“U okviru Proširenog aranžmana, vlade su se saglasile da će pripremiti nove zakone za entitetske razvojne banke kako bi riješile nedostatke u mandatu i ciljevima ovih banaka, nedostatke u transparentnosti operacija te praksama u upravljanju rizikom. Ovo garantuje veliku promjenu u zakonodavstvu razvojnih banaka, uključujući i onu na osnovu koje je uspostavljeno šest fondova kojim upravlja Investiciono-razvojna banka RS. Predviđamo da će razvojne banke biti predmet odgovarajuće supervizije  i regulative entitetskih agencija za bankarstvo“, rekao je Parodi za CAPITAL.

Kazao je da je MMF očekivao da će vlasti usvojiti nove zakone do kraja novembra 2016, ali da je, s obzirom na kašnjenja u sprovođenju programa, datum za usvajanje ovih zakona pomjeren na kraj juna ove godine.

„U međuvremenu, očekuje se da će novi strateški planovi za razvojne banke biti usvojeni u martu ove godine“, naglasio je Parodi.

Iz Ministarstva finansija RS danas nismo dobili odgovor na pitanje kada se može očekivati donošenje novog zakona o Investiciono-razvojnoj banci RS i koje novine će on donijeti, ali prema planu ovog ministarstva RS donošenje zakona očekuje se tek krajem godine.

U Akcionom planu za realizaciju mjera Vlade RS za 2018. godinu navedeno je da bi do marta trebalo da bude usvojena Strateška izjava za IRB, dok je kao rok za donošenje zakona o IRB-u naveden decembar 2018. godine.

Bogunović: Nadzor agencija doprinijeće većoj transparentnosti

Ekonomista Srećko Bogunović kaže da bi stavljanje razvojnih banaka pod superviziju agencija za bankarstvo bilo veoma dobar potez i da je to trebalo da bude tako od samo početaka njihovog rada.

„Svako ko se bavi poslovima koji podrazumijevaju kreditni rizik treba da ima neku eksternu kontrolu koja bi bila drugi par očiju, jer nije dovoljno da mogućnost kontrole ima samo vlasnik. Koliko znam eksterni revizor je davao ocjenu rada ovih banaka, ali tada je već bilo kasno da se neke stvari poprave, tako da je svakako dobro da ove banke budu pod supervizijom. Što prije to bude urađeno, biće bolje“, naglasio je Bogunović i dodao da će to doprinijeti i većoj transparentnosti rada ovih banaka.

Donošenje zakona kojim bi IRB bila stavljena po kontrolu Agencije za bankarstvo RS značio bi veliki napredak i konačno uvođenje reda na finansijskom tržištu.

Osim ovog, vlade RS i FBiH su se obavezale i da će sa članovima uprave banaka biti potpisani ugovori kojima će se njihova naknada vezati za stvarni učinak.

Razvojne banake će imati obavezu i da na web stranicama objavljuju godišnje izvještaje eksterne revizije banaka i svih fondova kojima upravljaju, a koje će raditi ugledne međunarodne revizorske firme.

Vlada RS je ranije, na zahtjev MMF-a, ukinula veliki kreditni odbor IRB-a u kojem su bili njeni predstavnici. Ukinuto je direktno kreditiranje privatnog sektora putem IRB-a, a ove mjere takođe su navedene u pismu.

Upravo su krediti koje je IRB direktno odobravala predmet kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova RS, SIPA-e i Tužilaštva BiH. MUP je već izuzeo dokumenataciju iz određenog broja firmi kojima je IRB odobravala kredite bez finansijskog posrednika, o čemu je CAPITAL ranije pisao.

Ni Razvojna banka FBiH u proteklom periodu nije bila bez afera, kreditima koje su odobravali bave se istražni organi, a bilo je i optužbi na relaciji direktor – Vlada FBiH.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: MMF: Od juna IRB RS i Razvojnu banku FBiH nadziraće agencije za bankarstvo

  1. U novembru biće u decembru

   Vlada ostavila zakon o IRB za decembar kada prođu izbori da narod ne može da vidi kriminal prije izbora. Opozicija treba da insistira na izvjestajima o radu koji nisu usvojeni jos od 2014 godine.
   O direktorici IRB i njenom kriminalu suvišno je i govoriti i pisati, to treba lisice na ruke i i Zenicu.

  2. Aco

   Irb nije banka vec fond i u svom nazivu ne moze da nosi ime banka jer nema dozvolu agencije za rad.

   • Re

    IRB je mašina za pranje para. I nije za sirotinju.

  3. prosperitet dolazi

   ovdje neko laze jer iz Vlade i Agencije za bankarstvo nikad nije receno da postoje bilo kakvi ‘nedostaci u transparentnosti i praksama u upravljanju rizikom’, ali srecom sada dolaze Suput i Radulovic pa se ocekuje da Pavlovic i Nova banka postanu svjetski brendovi
   i nemoj slucajno da ko kritikuje mogao bi ostati bez primanja, posla a bogami i glave

  4. Agent

   A ko ce nadzirati agenciju? :D