Capital.ba

Mišković ekspresno, naknadno, dobija građevinsku za „Delta Planet“

21.12.2017. / 14:54

– Gradnja legalizovana za sedam dana, a nakon pisanja CAPITAL-a
– U gradsku kasu uplaćena renta teška 2,6 miliona KM
– Inspektori danas završavaju kontrolu gradilišta
– Nadležni znali da se velelepni trgovački objakat gradi bez dozvole, Miškoviću gledali kroz prste

BANJALUKA – Firma „Delta Real Estate“ u vlasništvu srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića, koja je proteklih mjeseci bespravno gradila šoping mol „Delta Planet“ u Banjaluci, ekspresno je, naknadno, riješila problem sa nepostojećom građevinskom dozvolom, tako što će joj ona biti izdata u ponedjeljak. Investitor je tek ove sedmice, otkriva portal CAPITAL, u gradsku kasu uplatio rentu od 2,6 miliona KM. 

Nakon što je CAPITAL 14. decembra objavio da je za gradnju velepnog trgovačkog zdanja bila izdata samo dozvola za izvođenje pripremnih radova, a u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS priznali da etaža po etaža „niče“ bez valjdanog dokumenta, ova priča je po hitnom postupku riješena.

„Nikakve povlastice ova firma nije tražila. Na osnovu ranije odluke, investitori kada uplate komplatan iznos, imaju umanjenje iznosa od 30 odsto. Kada se sve sabere, grad će od ovoga objekta imati 4,9 miliona KM. Građevinska dozvola koju će dobiti ‘Delta Real Estate’ sada važi do kraja gradnje“, kažu za CAPITAL u banjalučkoj Gradskoj upravi.

Krivica je, priznaju nezvanično, „70 odsto investitorova, ali je sve dodatno zakomplikovala loša administracija“.

„To dugo traje. Za sve su potrebni notarski pečati i potpisi“, pravdaju u GU.

Međutim, iako je do okončanja procedure trebalo da budu obustavljeni radovi, to nikome od aktera priče nije palo na pamet.

Protekla dva i po mjeseca nadležni su žmirili na ovu bespravnu gradnju, a čini se da se nikome nije žurilo da legalizuje posao. Iz resornog Ministarstva, nakon što je 14. septembra podnesen zahtjev za izdavanje dozvole, investitora su obavijestili da dokumentacija nije komplatna.

Iako se znalo da dvije podignute etaže svakako ne mogu da budu obuhvaćene dozvolom izdatom za izvođenje pripremnih radova, republičkoj građevinskoj inspekciji to svakako nije zametalo pa je i kontrola izostala.

Inspektori su na teren izašli tek prošle sedmice nakon što su „od CAPITAL-a saznali da je u toku gradnja bez dozvole“,  naglašavajući da će im za konkretne rezultate, “a zbog kompleksnosti i veličine objekta, biti potrebno vrijeme”.

„Inspektorat RS nije bio upoznat sa informacijom u kojoj fazi je procedura koja se trenutno vodi kod resornog ministarstva u vezi sa izgradnjom objekta niti nam je u proteklom periodu dostavljena informacija da postoje odstupanja te da je potreban inspekcijski pregled. S obzirom na nove informacije, republička urbanističko-građevinska inspekcija započela je kontrolu, koja će zbog kompleksnosti i veličine objekta zahtijevati duže trajanje inspekcijskog pregleda”, naveli su tada u pisanom odgovoru za našu redakciju.

Napomenuli su i da je resorno ministarstvo prije početka izvođenja radova dostavilo inspekciji izdatu građevinsku dozvolu, dok je investitor dostavio prijavu izvođenja radova i podatke o učesnicima u izgradnji, izvođaču radova i nadzornim organima.

“U skladu sa navedenim u toj fazi postupka inspekcija nije imala osnova za postupanje”, zaključili su.

Prema saznanjima naše redakcije, inspektori će već do do kraja dana završiti kontrolu, a iduće sedmice donijeti i adekvatno rješenje.

U Ministarstvu pokušali da „operu“ propuste

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, mada su vrlo dobro upoznati sa Zakonom o uređenju prostora i građenju RS, prošle sedmice pokušali su da “zamagle oči” te naveli da je dozvola za izvođenje pripremnih radova za izgradnju trgovačkog centra izdata 4. avgusta ove godine, a onda tvrdili da ona važi i za “izvođenje dijela građevinskih radova na samom predmetnom objektu, odnosno za izvođenje radova na podzemnoj etaži, a što obuhvata i stropnu konstrukciju iznad te etaže”.

Ipak, o dvije već podignute etaže nisu govorili.

“Investitor objekta je, uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, dostavio sve dokaze propisane odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju. Zakon predviđa mogućnost izdavanja građevinske dozvole u fazama za složene objekte, kao što je ovaj objekat, čija je korisna površina veća od 62.000 metara kvadratnih”, istakli su u Ministarstvu.

Takođe, naveli su da projektovana tehnologija građenja na ovom objektu sa montažnom armirano-betonskom i prenapregnuto-betonskom konstrukcijom, predviđa ugradnju tipskih konstruktivnih elemenata, kao što su armirano betonski stubovi, koji se ugrađuju od temeljne konstrukcije i kontinuirano, odnosno bez prekida, prolaze vertikalno kroz sve nadzemne etaže.

“To znači da projektovani konstruktivni sistem objekta ne predviđa njihovo prekidanje na nivou stropne konstrukcije iznad podzemne etaže već se stubovi vertikalno provlače kroz podzemnu i sve nadzemne etaže i kao takvi čine dio projektovanog konstruktivnog sistema objekta”, naveli su.

Radovi u temeljnoj jami mogu da se “protežu” kroz dvije dozvole, ali za firmu “Delta Real Estate” to nije važilo, jer ni danas nemaju upravo tu drugu, građevinsku dozvolu koja je neophodna prije nego se počne sa „postavljanjem stubova koji se provlače kroz podzemne i sve nadzemne etaže“.

Mišković tvrdio da je sve po Zakonu

Ni po savjesti, a ni po važećim zakonima nisu obustavili spornu gradnju, ali u Miškovićevom “Delta Real Estateu” za CAPITAL su prošle sedmice tvrdili da prate procedure i propise BiH i RS, u roku prilažu sve neophodne dokumente i ažurno odgovaraju na povratne informacije nadležnih institucija.

Резултат слика за miroslav miskovic“I ubuduće ćemo poštovati sve odluke nadležnih organa. Kompanija ‘Delta Real Estate’ započela je izgradnju šoping mola u skladu sa važećim zakonima i u punoj saradnji sa lokalnim vlastima Banjaluke i nadležnim organima RS. U junu je, u predviđenom roku, dostavljena sva potrebna dokumentacija i dobijena je građevinska dozvola kako bi gradnja najvećeg tržnog centra u BiH mogla da počne. Procedura dobijanja dozvola za različite nivoe gradnje obavlja se u etapama i nakanadno se, na zahtev, dostavljaju dodatna dokumenta”, istakli su u“Delti”.

Dodali su da proces izgradnje podrazumijeva podizanje stubova objekta iznad nulte kote tako da se radovi obavljaju po projektovanoj tehnologiji.

Međutim, očekivano, ni oni nisu spomenuli dvije sporne etaže.

Bespravno grade, a investiraju 60 miliona evra

Na polaganju kamena temeljca 29. juna ove godine gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kazao je da je “Delta Planet” ogromna investicija od oko 60 miliona evra te da će ovaj šoping mol zapošljavati nekoliko stotina radnika.

“Direktno ili indirektno, s obzirom na to da će se raditi o trgovini i uslugama, očekujemo i da se u gradu poveća promet i da se privuku novi kupci i gosti”, rekao je tada Radojičić.

Inače, ove sedmice počelo je ponovljeno suđenje vlasniku „Delta holding“ Miroslavu Miškoviću zbog podstrekivanja sina Marka na utaju 320 miliona dinara poreza.

Ponovljeno suđenje Miškoviću počelo je nakon što je Apelacioni sud poništio presudu po kojoj je biznismen osuđen na pet godina zatvora.

Vlasnik “Delta holdinga”, kao i njegov sin Marko te direktor “Nibens grupe” Milo Đurašković i njegovi saradnici uhapšeni su u decembru 2012. godine zbog utaje 320 miliona dinara poreza.  Nakon sedmomjesečnog pritvora, Mišković je pušten da se brani sa slobode uz rekordno jemstvo od 12 miliona evra.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Mišković ekspresno, naknadno, dobija građevinsku za „Delta Planet“

  1. Vidra

   Žana Gauk. Lupetaš. Prvo dobro sve provjeri! U protivnom budi spremna da se suočiš sa poslijedicama svog profesionalnog šlamperaja.

   • alan ford

    zastrasivanje novinara je stara fora, to vise ni u ovakvim rupama od drzave ne prolazi, smisli nesto drugo
    opstepoznato je da je gradska uprava, zajedno sa neimarom Miskovocem, moralni etalon i obrazac ponasanja ovog propalog drustva sto potvrdjuje cinjenica da se odavde bjezi vise nego u toku rata