Capital.ba

Mišković dobio građevinsku dozvolu za „Delta Planet“

29.12.2017. / 14:07

– „Delta Real Estate“ resornom ministarstvu dostavio dodatnu dokumentaciju i dobio dozvolu kojom legalizuje nezakonitu gradnju
– Ministarstvo: Imamo sve potrebne dokaze
– Obustavu gradnje, naređenu prije tri dana, zakočila poštanska dostavnica

BANJALUKA – Posljednji dani 2017. godine bili su i te kako radni u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kako bi izdalo dozvolu firmi „Delta Real Estate“ srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića za izgradnju šoping mola „Delta Planet“. Građevinska dozvola, kojom su sada pokrivene dvije nelegalno podignute etaže, izdata je juče, otkriva poslovni portal CAPITAL.

U Ministarstvu danas samo kratko za našu redakciju potvrđuju ovu informaciju. Tek nakon pisanja CAPITAL-a, u samo desetak dana decembra, prikupljena je sva dokumentacija i u gradsku kasu Mišković je uplatio rentu tešku 2,6 miliona KM.

„Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, nakon što je investitor dostavio sve potrebne dokaze predviđene članom 128. Zakona o uređenju prostora i građenju, uključujući i  posljednji dokaz – potvrdu grada Banjaluka da je regulisao sve obaveze po pitanju  rente i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, izdalo je ‘Delta Real Estateu’ građevinsku dozvolu za izgradnju kompletnog objekta“, navodi se u pisanom odgovoru dostavljenom našoj redakciji.

Tako ni republički građevinski inspektori, koji su naredili obustavu gradnje i rušenje dva nelegalna sprata, neće morati na teren. Iako su rješenje „Delti“ poslali 26. decembra, a prekaljeni neimari bili dužni da odmah po prijemu pošiljke obustave gradnju, u Inspektoratu RS su i danas, neobaviješteni o izdavanju dozvole, čekali poštansku dostavnicu.

„Primalac će na dostavnici označiti dan prijema i time se smatra da je pismeno dostavljeno. Od strane poštanske službe ovom organu još nije vraćena potpisana dostavnica, na osnovu čega bi se u skladu sa zakonom smatralo da je pismeno dostavljeno i da je zabrana postala izvršna“, objasnili su administrativni put pošiljke u Inspektoratu RS.

„Delta“ je, upravo zbog ove zavrzlame, od CAPITAL-a, kako su tvrdili, saznala da bi trebalo da sruši nelegalno izgrađene spratove, a i Inspektorat RS, iako mu se kancelarije nalaze nekoliko stotina metara od lokacije gdje se gradi šoping mol, od naše redakcije saznao je da Miškovićeve bespravne etaže „niču“.

Za to vrijeme radnici su bili na gradilištu i radili upravo na posljednjem bespravno podignutom spratu.

Formalno-pravno investitor je sada dužan da sruši dva nelegalno podignuta sprata i radove na gradilištu dovede u stanje koje je u skladu sa dozvolom za izvođenje pripremnih radova. Međutim, zbog takozvane ekonomičnosti postupka, koja je definisana u Zakonu o opštem upravnom postupku RS, ovo nikada nije praksa. Praktično, objašnjavaju građevinci, besmisleno je rušiti nešto što će se ponovo graditi.

Pod pripremne radove zaveli dva sprata

Inspektori su prošle sedmice kontrolisali “dozvole za građenje, usaglašenost gradnje sa dokumentacijom i tehničkim normativima, nadzor, posjedovanje i vođenje gradilišne dokumentacije, organizaciju i bezbjednost gradilišta, kao i licence za izvođače radova”.

Njima je tada, kako su naveli, predočeno rješenje resornog ministarstva kojim se investitoru daje dozvola za izvođenje pripremnih radova, što podrazumijeva izgradnju ograde oko gradilišta, postavljanje privremenih objekata, pripremu unutrašnje saobraćajne komunikacije, rušenje postojećeg potpornog zida, izmještanje postojećih instalacija, te iskope i izbijanje tla, odnosno pripreme za temelje.

“Ministarstvo je dozvolilo izvođenje radova do nulte kote. Utvrđeno je da izvedeni radovi iznad kote nula nisu obuhvaćeni građevinskom dozvolom čime je odstupljeno od vertikalnih gabarita objekta. Investitor je, prema riječima prisutnih, podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole i u više navrata dopunjavao zahtjev potrebnom dokumentacijom. Međutim, građevinska dozvola u trenutku kontrole još uvijek nije pribavljena”, pojasnili su u Inspektoratu.

Firma “Delta Real Estate” 14. septembra podnijela je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, ali je, bez obzira na to što su nadležni tražili dopunu dokumentacije, ipak nastavila da gradi velelepni trgovački objekat na oko 62.000 kvadratnih metara.

Ni ministarstvo se nije bunilo, već čak pokušalo da “opere” cijelu priču. Iako su priznali da je u toku gradnja bez dozvole, za CAPITAL su polovinom ovog mjeseca naglasili da je dozvola za izvođenje pripremnih radova izdata 4. avgusta ove godine, a onda tvrdili da ona važi i za “izvođenje dijela građevinskih radova na samom predmetnom objektu, odnosno za izvođenje radova na podzemnoj etaži, a što obuhvata i stropnu konstrukciju iznad te etaže”.

Dvije podignute etaže zaobišli su u odgovoru, a isticali da je postupak izdavanja dozvole u toku.

Nakon što je CAPITAL 14. decembra objavio informaciju o gradnji bez dozvole, Miškovićeva “Delta” ekspresno je, naknadno počela da rješava problem sa nepostojećom građevinskom dozvolom. Iako je mjesecima građeno bez adekvatne dokumentacije, tek prošle sedmice u gradsku kasu uplatio je rentu od 2,6 miliona KM.

„Nikakve povlastice ova firma nije tražila. Na osnovu ranije odluke, investitori kada uplate komplatan iznos, imaju umanjenje iznosa od 30 odsto. Kada se sve sabere, grad će od ovog objekta imati 4,9 miliona KM. Građevinska dozvola koju će dobiti ‘Delta Real Estate’ sada važi do kraja gradnje“, kazali su u banjalučkoj Gradskoj upravi.

Mišković preko Laktaša do državnog zemljišta u Banjaluci

Inače, „Delta Real Estate“, kako je CAPITAL pisao polovinom prošle godine, platila je laktaškoj firmi „Lakting“ 7,5 miliona KM za zemljište u Banjaluci na kojem se gradi šoping mol vrijedan oko 60 miliona evra. Iako je ovo bilo državno zemljište na koje je prethodni vlasnik imao samo pravo  korišćenja, „Delta“ je uspjela da se u Geodetskoj upravi RS upiše kao vlasnik i pored protivljenja grada Banjaluka i Pravobranilaštva RS.

Firma “Mikon Lakting“, koja je prodala plac Miškoviću, imala je samo pravo korišćenja neizgrađenog gradskog zemljišta na atraktivnoj lokaciji na Banjalučkom polju i to na upitan način. Nezvanično, „Lakting“, kao firma koja je prije privatizacije bila u 100 odstotnom vlasništvu opštine Laktaši, izgradila je zgradu u centru Laktaša.

„U toj zgradi su Vojsci RS dali devet stanova, a zauzvrat od nje su dobili više od četiri hektara gradskog zemljišta u Banjaluci. Grad Banjaluka je osporio zamjenu, navodeći da se zemljište ne može prenijeti na pravno lice, već isključivo na grad. Kompromis je pronađen odlukom da ‘Lakting’ ima privremeno pravo korišćenja (ne i vlasništva), ali i to pravo samo do trenutka privođenja stvarnoj namjeni, nakon čega se ono mora vratiti gradu“, rekao je tada dobro upućeni izvor CAPITAL-a.

Nekoliko godina kasnije, usvajanje diskutabilnog Zakona o stvarnim pravima RS koji omogućava da se pravo korišćenja pretvori u pravo vlasništva, firmi „Lakting“ koja je već postala potpuno privatna, otvara se jedinstvena prilika da zaradi 7,5 miliona KM.

Privremeno pravo korišćenja pretvara se u pravo vlasništvo, jasno je iz dokumentacije koja je u posjedu naše redakcije.

Pravosnažnom presudom iz maja 2016. godine Okružni sud u Banjaluci odbio je tužbu Pravobranilaštva RS za poništenje rješenja Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS kojim je „Delti“ omogućeno da pretvori pravo korišćenja nad tim zemljištem u pravo vlasništva.

Tim rješenjem „Delta Real Estate“ je omogućeno da se upiše kao vlasnik zemljišta u banjalučkom naselju Borik, koje je bilo u društvenoj svojini, a na kojem je ona imala pravo korišćenja.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!