Capital.ba

Mirjanić: Vlada maksimalno podržava izgradnju vodoprivrednih objekata

16.04.2016. / 13:25

mirjanicUGLJEVIK, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić poručio je danas u Ugljeviku da ova opština, uz značajnu podršku Vlade Republike Srpske, uskoro može očekivati realizaciju važnih vodoprivrednih i drugih projekata.

Mirjanić je rekao da je završena izrada projekta uređenja rijeke Janje, vrijedan 6,7 miliona KM dobijenih iz IPA fondova, te da njegova realizacija počinje za dva mjeseca.

“Projekat se radi već godinu dana sredstvima IPA fondova, a do početka realizacije predat je u nadležna ministarstva radi saglasnosti, nakon čega opština izdaje građevinsku dozvolu i raspisuje se tender za izvođača radova”, rekao je Mirjanić novinarima.

On je, nakon sastanka sa rukovodstvom opštine Ugljevik, naglasio da je danas razgovarano i o još jednom projektu koji bi trebalo da bude realizovan u Ugljeviku.

“Veoma je važan ovaj projekat, a i opština je takođe zainteresovana. Riječ je o projektu koji bi trebalo da obezbijedi drugačiju poziciju i poboljšanje vodosnabdijevanja, kanalisanja i filterskog prečišćavanja, a koji bi trebalo uraditi na području ove opštine”, rekao je Mirjanić.

Ministar je napomenuo da je riječ o projektu koji bi bio finansiran sredstvima Evropske investicione banke, odnosno Svjetske banke i sredstvima opština koje učestvuju sa 15 odsto u njemu.

“Kontribucija budžeta Republike Srpske je 30 odsto. Projekat u Srpskoj ove vrste se dobro realizuje i smatramo da će on biti realizovan kada je riječ i o Ugljeviku. Sada nam predstoje konkretni koraci za njegovo sprovođenje”, rekao je Mirjanić.

On naglašava da su toku kontakti sa odgovarajućim ministarstvima, a dogovoreno je na koji način da se pokrene ta inicijativa i u operativnom smislu.

“Zajedno ćemo ići u tom pravcu kako bismo sagledali mogućnost da se obezbijede sredstva i za ovaj projekat, imajući u vidu da Republika Srpska sprovodi takav projekat putem Ministarstva finansija i Ministarstva poljoprivrede, a Vlada Srpske svakako stoji iza toga”, rekao je Mirjanić.

On je napomenuo da je u ovakav projekat u Srpskoj već uključeno 30 opština, a trenutno je operativno 26.

Vrijednost ovog projekta trebalo bi da iznosi, kaže Mirjanić, oko 2.000.000 KM.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić sa saradnicima i predstavnicima ugljevičke opštine je, nakon sastanka, obišao vodotok rijeke Janje, a potom i Zemljoradničku zadrugu Ugljevik, gdje je sa vlasnikom Mićom Markovićem razgovarao o neophodnosti funkcionisanja zadrugarstva i njegovog podizanja na viši nivo.

Ocijenjeno je da bi zadrugarstvo trebalo da bude bar na nivou na kakvom je nekad bilo.

Ministar Mirjanić je posjetio i dva poljoprivredna proizvođača koja se bave voćarstvom.

“Ugljevičko područje karakteristično je po ovoj grani poljoprivredne proizvodnje i ima blizu 2.000 hektara dobrih, plantažnih voćnjaka, gdje preovladava šljiva oko 70 odsto”, rekao je Mirjanić.

On je podsjetio da resorno ministarstvo daje podršku dobro organizovanim voćarima i onima koji primjenjuju savremenu tehnologiju, te imaju visok stepen struke i nauke u svojoj proizvodnji.

Mirjanić kaže da u Ugljeviku postoji i značajan broj farmera, ali da ih treba povećavati, prije svega u govedarskoj proizvodnji.

“Uz podršku koju daje Vlada Srpske, nadam se da će porasti broj onih koji će biti, u pravom smislu riječi, robni, tržni proizvođači mlijeka, tovnog i rasplodnog materijala”, rekao je Mirjanić.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić naglasio je da je projekat uređenje korita rijeke Janje jedan od najznačajnih projekata u posljednjih 30 godina u ovoj podmajevičkoj opštini, koji se realizuje zahvaljujući Vladi Republike Srpske.

“Završetkom uređenja korita rijeke Janje, pored toga što će poboljšati izgled južnog dijela grada, najvažnije je da će značajno poboljšati zaštitu od poplava. Realizacijom ovog projekta i projekata uređenja kanala u mjesnim zajednica Prigradsko i Sjever, koje je opština završila, Ugljevik će potpuno biti zaštićen od poplava”, rekao je Simić.

On je napomenuo da će i izrada projekta prečistača otpadnih voda, uz pomoć i podršku resornog ministarstva, uspješno biti završen u kratkom vremenskom periodu.

Simić je istakao da je Ugljevik izrazito voćarski kraj i da podstiče sve grane poljoprivrede, posebno zasade voća.

“U narednom periodu stimulisaćemo voćare, a poznato je da se više od 1.000 tona šljive izveze za potrebe EU i ruskog tržišta”, rekao je Simić. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Mirjanić: Vlada maksimalno podržava izgradnju vodoprivrednih objekata

  1. SIPA

    Lopovčino stara samo gledaš gdje ćeš uzeti pinku, kako te nije sramota, nećeš tolike pare u grob ponijeti. Ne isplaćuješ subvencije poljoprivrednicima, a za Farmaland imaš para. Uskoro će SIPA i na tvoja vrata