Capital.ba

Ministarstvo industrije RS tuženo za 40 miliona KM

04.06.2018. / 14:06

BANJALUKA – Više od 40 miliona maraka teški su sudski sporovi u kojima je tuženo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, uglavnom zbog neispunjavanja obaveza iz različitih ugovora i zbog raskida koncesija.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila je da je ministarstvo Petra Đokića prošlu godinu završilo kao tužena strana u 18 sporova teškim najmanje 41.459.481 KM.

Najvrjedniji spor, težak 21 milion KM, protiv Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Investiciono – razvojne banke pokrenuli su “Energoinvest” rasklopna oprema Istočno Sarajevo i privredno društvo ”Jugotrade” Beograd.

“Energoinvest” RAOP je tužbu podnio još 2014. godine zbog, kako se navodi u tužbenom zahtjevu, “neispunjavanja obaveza RS i IRB-a koje su preuzele protokolom sa obavezujućom snagom iz 2012. godine”.

RAOP u tužbi navodi da je ovim protokolom bio utvrđen način rješavanja dospjelih obaveza “Energoinvesta” i omogućavanja nastavka proizvodnje, a koji prema tvrdnji ove firme, RS i IRB nisu ispoštovale, zbog čega je “Energoinvest” pretrpio milionsku štetu koju sada potražuje.

Radi se o protokolu kojim je bilo predviđeno da RAOP, čiji je većinski vlasnik “Jugotrejd” iz Beograda, emituje obveznice u iznosu od 11 miliona KM koje bi IRB kupila, a u cilju saniranja obaveza i nastavka proizvodnje.

Međutim, do realizacije tog protokola nije došlo.

Republika Srpska, odnosno Ministarstvo je tuženo i od strane privrednog društva “Prvi faktor” iz Sarajeva, a u sporu teškom 9.181.269 KM su tužene i Izvozno kreditna agencija BiH, BiH kao država i FBiH.

“Sudski spor vodi i “Kaolin” iz Bratunca protiv Vlade Republike Srpske u iznosu od 8.640.843 KM radi naknade štete zbog raskida ugovora o koncesiji”, naveli su revizori.

Tu je i konzorcij “B&R Construction” Čikago i “Torno-Spa” Milano koji potražuju milion maraka tužbom protiv “Elektroprivrede RS” i Vlade RS, odnosno Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

“Tužbom se traži naknada štete po osnovu učešća na tenderu za dodjelu koncesije za izgradnju i eksploataciju HE Buk Bijela i HE Srbinje i zadržavanje sredstava obezbjeđenja”, navedeno je u izvještaju o reviziji.

S druge strane, u 32 sudska spora u najmanjem iznosu od 7.108.183 KM Ministarstvo je tužilac, od kojih se 22 spora od 6.606.239 KM odnose na ugovore o donaciji Vlade Japana po projektu “Non project grant-AID” zaključenih 1997. godine između Vlade Japana i BiH za oživljavanje proizvodnje.

Revizori su utvrdili da je Vlada od 22 spora, u njih 11, teškim 1.849.654 KM otpisala sporna potraživanja zbog nenaplativosti.

“U 10 sporova vrijednosti 501.944 KM Ministarstvo je tužilac i to u sudskim sporovima koji se vode protiv privrednih društava najčešće zbog nenamjenskog utroška subvencija za podsticaj izvoza iz ranijih godina i za zapošljavanje nezaposlenih lica u Republici Srpskoj”, naveli su revizori.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!