Capital.ba

Ministarstvo finansija RS: ABRS će zbog bolje kontrole banaka sarađivati sa Centralnom bankom BiH

07.02.2018. / 12:29

– U reagovanju na tekst CAPITAL-a Ministarstvo tvrdi da CB neće imati nadležnost u oblasti supervizije
– Pismom namjere preuzeta obaveza potpisivanja memoranduma koji uključuje razmjenu informacija i saradnju u polju supervizije

BANJALUKA – Agencija za bankarstvo Republike Srpske dužna je da u saradnji sa Agencijom za bankarstvo FBiH i Centralnom bankom BiH međusobno usaglasi kriterijume za utvrđivanje vlastite metodologije za identifikovanje sistemski važnih banaka, kako bi svoje nove regulatorne zahtjeve i nadzorna ovlašćenja u budućem periodu usmjerila prema konkretnim bankama, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija RS u kojem tvrde da neće biti prenosa nadležnosti u finansijskom sektoru.

Međutim, u Ministarstvu finansija nisu pojasnili zbog čega će onda CB BiH biti uključena u izradu kriterijuma za utvrđivanje sistemski važnih banaka i zbog čega se ona prihvata kao ravnopravan učesnik u tome, ukoliko nema zakonskih nadležnosti.

Takođe, dok u Ministarstvu finansija tvrde da će Agencija za bankarstvo RS usvojii vlastitu metodologiju za identifikovanje sistemski važnih banaka, u Pismu namjere, u tački 22, se navodi da će metodologija biti identična za sve regulatore u BiH, odnosno i za ABRS, Agenciju za bankarstvo FBiH, Centralnu banku i Agenciju za osiguranje depozita BiH.

U reagovanju na tekst pod naslovom „Ekskluzivno: Dopunsko pismo namjere MMF-u – Vlada RS pristala na zajedničku superviziju banaka“, koji je CAPITAL juče objavio, Ministarstvo finansija navodi da nisu tačne tvrdnje o namjeri potpisivanja pisma u dijelu koji se odnosi na memorandum kojim se uređuje Stalni odbor za finansijsku stabilnost.

Naveli su da je Stalni odbor za finansijsku stabilnost uspostavljen pomenutim memorandumom još 2009. godine i da funkcioniše kao platforma za razmjenu informacija o rizicima u finansijskom sektoru.

Kažu da ovaj Odbor, koji čine ga entitetske agencije za bankarstvo, entitetska ministarstva finansija, Centralna banka BiH, Agencija za osiguranje depozita i Ministarstvo finansija i trezora BiH, formiran kao pomoćno tijelo Fiskalnog savjeta BiH, nema prava na donošenje bilo kakvih odluka iz nadležnosti bankarske supervizije.

„Donošenjem novog Zakona o bankama 2016. godine, na sveobuhvatan način je uređeno restrukturiranje sistemskih banaka, što je u isključivoj nadležnosti entitetskih agencija za bankarstvo, i u tom smislu potrebno je postojeći memorandum o stabilnosti finansijskog sektora osavremeniti. Dopunom postojećeg memoranduma neće se Odboru za finansijsku stabilnost, niti CB BiH dati bilo kakva nadležnost u oblasti supervizije ili restrukturiranja sistemskih banaka“, tvrde u Ministarstvu.

Navode da sve članice Stalnog odbora za finansijsku stabilnost, uključujući i entitetske agencije za bankarstvo postupaju isključivo u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima i zakonskim ovlašćenjima u oblasti nadzora kako sistemskih, tako i banaka koje nemaju taj predznak.

„Sve ovo predstavlja uobičajenu praksu saradnje supervizora bankarskog sektora, kako na domaćem bankarskom tržištu, tako i u međunarodnim okvirima“, kažu u Ministarstvu.

O spornom memorandumu danas je bilo riječi i na sjednici Narodne skupštine RS, gdje su poslanici pitali ministra finansija RS Zorana Tegeltiju da li se prenose nadležnosti, što je Tegeltija negirao.

CAPITAL je juče objavio detalje Dopunskog pisma namjere koje su vlasti u BiH poslale MMF-u, a u kojem je navedeno da je jedna od ključnih reformi koja ima za cilj jačanje saradnje i razmjene informacija među institucijama u finansijskom sektoru priprema Memoranduma o razumijevanju o finansijskoj stabilnosti pod pokroviteljstvom Stalnog odbora za finansijsku stabilnost (SOFS).

„SOFS je usvojio akcioni plan i formirao međuinstitucijsku radnu grupu za izradu teksta nacrta koji uključuje unaprijeđenu razmjenu informacija i aranžmane saradnje u polju supervizije, pripravnosti za krizu i upravljanje krizom, te nadzora nad sistemskim rizikom, sve u skladu sa preporukama osoblja MMF-a. Prvi nacrt memoranduma o razumijevanju o finansijskoj stabilnosti dostavljen je osoblju MMF-a. CB, AOD, Agencija za bankarstvo FBiH, Agencija za bankarstvo RS i druge nadležne strane će potpisati memorandum do juna 2018. godine, u skladu sa preporukama MMF-a“, navedeno je u Pismu namjere.

Nakon što je CAPITAL juče objavilo vijest, Ministarstvo finansija je danas na sajtu Vlade RS objavilo dopunsko pismo namjere.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Ministarstvo finansija RS: ABRS će zbog bolje kontrole banaka sarađivati sa Centralnom bankom BiH

  1. a onda cete kukati

   uobicajeno ce jos koja banka propasti