Capital.ba

Milionske obaveze rizik za poslovanje

30.12.2014. / 13:13

slikacitava.phpBANJALUKA, Kratkoročne obaveze Univerzitetske bolnice – Klinički centar (UBKC) Banjaluka veće su za 104,24 miliona maraka od tekuće imovine te ustanove, što dovodi u sumnju njenu sposobnost da samostalno i bez dodatnih zaduženja ubuduće izmiruje svoje obaveze.

Navedeno je to u izvještaju o radu najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj u 2013. godini za koji joj je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala negativno mišljenje.

Prema navodima revizora, ne postoji ni evidencija datih i primljenih mjenica i garancija, koje nisu bile ni predmet popisa 31. decembra 2013. godine.

– Upisani iznos osnovnog kapitala u sudskom registru nije usaglašen sa iskazanim iznosom u poslovnim knjigama – istakli su revizori i naveli da je gubitak UBKC-a u prošloj godini iznosio 25,26 miliona KM.

Revizori su imali niz zamjerki, a osim velikih obaveza, menadžmentu UBKC-a su skrenuli pažnju i na zapošljavanje bez definisanih pravila, obračun plata i neuplaćivanje doprinosa.

U revizorskom izvještaju je navedeno da su u 2013. godini radni odnos zasnovale 133 osobe.

– Na kraju 2013. godine 358 sistematizovanih radnih mjesta nije bilo popunjeno, a 249 izvršilaca je radilo na radnim mjestima mimo sistematizovanog broja za ta radna mjesta, odnosno više je zaposleno u odnosu na sistematizovani broj izvršilaca – naveli su revizori.

Istakli su da ni obračun plata nije bio u skladu sa Zakonom o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS. Ukazali su da su plate isplaćivane bez uplate poreza i doprinosa. Na taj način neizmirene obaveze za poreze i doprinose na plate i naknade na kraju 2013. godine iznosile su 26,74 miliona KM.

Revizori su istakli da u okviru nematerijalnih ulaganja nije iskazana vrijednost softvera.

– Na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, koji je zaključen 2011. godine između preduzeća “Lanako” iz Banjaluke i UBKC-a, od početka 2012. godine UBKC koristi softverski paket za koji nije utvrđena vrijednost, nisu definisana prava i obaveze UBKC-a i nije definisano vlasništvo nad nematerijalnom imovinom. Prema odredbama ugovora iz 2011. godine, sva prava i obaveze za navedenu nematerijalnu imovinu je trebalo definisati novim ugovorom sa 31. decembrom 2013. godine, što nije učinjeno – dodaje se u izvještaju.

Revizori su upozorili i da rukovodstvo UBKC-a nije analiziralo vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme.

– Nije izvršeno priznavanje vrijednosti novoizgrađenog Centra za radioterapiju u sklopu izgradnje Južnog krila UBKC-a. U UBKC-u ne raspolažu podacima o vrijednosti ulaganja u ovaj objekat od strane IMC-a, dok je u evidencijama IMC-a evidentirano ulaganje u tuđa sredstva u iznosu od 12,58 miliona KM – dodaje se u izvještaju.

Direktor UBKC-a do aprila 2013. godine bio je Brano Topiš, a naslijedio ga je Duško Račić. Vršilac dužnosti direktora UBKC-a Mirko Stanetić, koji je na tu funkciju došao polovinom ove godine, istakao je da je menadžment s njim na čelu već realizovao oko 90 odsto preporuka revizora.

– Revizija je profesionalno uradila izvještaj i sagledala stanje u UBKC-u onako kako jeste. Mi radimo značajno drugačije u odnosu na period na koji se odnosi revizorski izvještaj i otklonili smo gotovo sve nepravilnosti – rekao je Stanetić i dodao da je još ostao neriješen problem doprinosa.

Oprema

U revizorskom izvještaju je navedeno da se oprema vrijedna 1,28 miliona KM, nabavljena još 2008. godine za potrebe opremanja operacionih sala UBKC-a, i dalje nalazi u magacinu i nije stavljena u funkciju. Oprema je nabavljena na osnovu ugovora sa preduzećem “Bosnamed” iz Sarajeva. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!