Capital.ba

Milijardu evra od EIF-a i Unicredit-a za mala i srednja preduzeća

15.01.2020. / 15:08

– Sredstva će biti dodijeljena putem devet banaka i šest leasing društava.
– Očekuje se da će podršku dobiti 1.300 malih i srednjih preduzeća.

BANJALUKA – Sa ciljem poboljšanja pristupa izvorima finansiranja za mala i srednja inovativna preduzeća (MSP), te kompanija malih i srednjih kapitalizacija u devet zemalja dogovoreno je dodatno finansiranje od 500 miliona evra između Evropskog investicionog fonda (EIF) i UniCredit-a.

Dogovor za povećanje garancija omogućava Unicredit-u da pruži pomoć inovativnim kompanijama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.

To znači da će MSP i kompanije male i srednje kapitalizacije u tim zemljama imati pristup sredstvima u iznosu od milijardu evra putem široke mreže UniCredita u regiji CIE.

Ova transakcija koristi prednost podrške Horizonta 2020, koji predstavlja Okvirni program EU za istraživanje i inovacije, kao i Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) – središta Investicionog plana za Evropu.

Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji, te leasing društvo u Srbiji koristiće podršku garancije koju daje EIF, a koja je podržana kroz program Horizont 2020, dok će ugovore o garancijama sa bankama i leasing kompanijama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Sloveniji podržati EFSI, finansijski stub Investicionog plana za Evropu.

Potpredsjednik EiB-a Lilyana Pavlova istakla je da je ovo drugo povećanje krovne transakcije UniCredita, što svjedoči o uspješnoj saradnji EIF-a i UniCredita

„Idući naprijed, nadamo se da ćemo, oslanjajući se na naš postojeći odnos, nastaviti da zajedno stvaramo efikasne načine pružanja podrške onima kojima je potrebna, te na taj način ispuniti ciljeve naše politike. Ovo ima još veći značaj pri suočavanju sa tržišnim nedostacima u regiji CIE “, rekla je Pavlova.

Sporazum će povećati ukupni portfelj sa 500 miliona na milijardu evra u korist oko 1.300 MSP i kompanija male i srednje kapitalizacije, te je ovaj rast dokaz opredijeljenosti EIF-a i UniCredita unapređenju pristupa izvorima finansiranja za MSP koji posluju u centralnoj i istočnoj Evropi, naglasio je Alessandro Tappi, izvršni direktor za investicije EIF-a.

Izvršni direktori Komercijalnog bankarstva UniCredita u CIE, rekli su da je u posljednjih osam godina, UniCredit pokrenuo više od deset inicijativa u saradnji s EIF-om širom CIE, ukupnog kapaciteta preko 1,7 milijardi evra, uključujući JEREMIE, RSI, inicijativu za MSP, COSME, plasman za mikrofinansiranje, WB EDIF, Fond sredstva u okviru EAFRD, EaSI i InnovFin SMEG

„Zahvaljujući InnovFin SMEG-u, više od 350 klijenata je već dobilo podršku za razvoj svojih inovativnih projekata. Udvostručenjem našeg krovnog plasmana na milijardu evra, mi možemo dodatno olakšati razvoj inovativnih MSP-a u svim zemljama CIE, omogućujući lakši pristup finansiranju i podržavajući lokalnu privredu. Time još više ističemo svoju punu posvećenost pružanju usluga klijentima u regiji centralne i istočne Evrope“, kazali su  Gianfranco Bisagni i Niccolò Ubertalli

Ova transakcija odražava opredijeljenost EU da brzo pokrene konkretne inicijative usmjerene na ubrzanje kreditiranja i izdavanja garancija, čime se može povećati broj radnih mjesta i rast u EU.

Evropski investicioni fond (EIF)

Evropski investicioni fond (EIF) spada u Grupaciju Evropske investicione banke. Njegova osnovna misija je pružanje podrške evropskim mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP) pomažući im da pristupe izvorima finansiranja.

EIF kreira i razvija preduzetnički i razvojni kapital, garancije i mikrofinansijske instrumente, koji su konkretno namijenjeni tom tržišnom segmentu.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!