Capital.ba

Milan Tica: Kriza je prilika da razvijamo sopstvene proizvode

21.04.2020. / 10:00

BANJALUKA – Za mašince vizir je veoma jednostavan proizvod za izradu, a on je zbog pandemije došao u centar pažnje i postao veoma tražen, te trenutna situacija dugoročno može da doprinese podsticanju razvoja i proizvodnje različitih vrsta sopstvenih proizvoda.

Istakao je ovo Milan Tica, šef Katedre za mehaniku i konstrukcije na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, koji je rekao da je u trenutku kada su granice zatvorene važno brzo djelovati, konstruisati i proizvesti dovoljne količine vizira.

“Nema uspjeha društva bez razvoja sopstvenih proizvoda”, rekao je Tica.

Tokom prošle sedmice zdravstvenim radnicima širom Republike Srpske dodijeljeno je 2.200 vizira, te, kako kaže Tica, ova donacija je podsjetila na značaj mašinskog inženjerstva.

Tica je pojasnio da su se na početku pandemije viziri izrađivali štampanjem na 3D štampačima, te da su u početku do izražaja došli entuzijazam i humanost velikog broja institucija i pojedinaca koji su izradom vizira na 3D štampačima obezbijedili neophodan broj vizira već u prvim danima pandemije.

“Međutim, tehnologija printanja na 3D štampaču je veoma spora, a materijal za 3D štampače je skuplji od plastike koja se koristi za izradu vizira brizganjem. Tehnologijom brizganja dobijamo veliki broj proizvoda za kratko vrijeme i po niskoj cijeni. Sa aspekta struke, tehnologija brizganja je pogodnija za velike serije, a tehnologija 3D printanja je pogodna za izradu prototipa i za pojedinačnu proizvodnju”, rekao je Tica.

On kaže da je za mašince ovaj proizvod jednostavan, te da studenti mašinstva u Banjaluci u okviru seminarskih i diplomskih radova konstruišu složenije proizvode.

“Pri konstruisanju proizvoda kao što je vizir treba obratiti pažnju na određene zahtjeve, a to su ergonomski oblik i udobnost nošenja, vidljivost kroz foliju bez umanjenja oštrine vida, jednostavno postavljanje i skidanje, korištenje materijala koji se mogu dezinfikovati, korištenje materijala koji nisu krti usljed čijeg loma bi mogle nastupiti povrede, estetski zahtjevi”, pojasnio je Tica.

 On kaže da imamo potreban kadar za razvoj sopstvenih proizvoda, te da su naši stariji inženjeri kvalitetni, a da mladi posjeduju natprosječan nivo kreativnosti.

“Najveća obaveza u budućnosti je da obezbijedimo mladima bolje uslove za rad i život u našoj zemlji. Bolji uslovi su mogući ukoliko se opredijelimo za razvoj sopstvenih proizvoda i da umjesto mladih obrazovanih inženjera izvozimo njihovo znanje koje je ugrađeno u sopstvene proizvode”, poručio je Tica.

Ističe da je ključ uspjeha u trouglu država – privreda – univerziteti, a da je Vlada RS posljednjih godina uložila znatna sredstva za poboljšanje obrazovanja, te je uloženo i u opremanje laboratorija na Mašinskom fakultetu.

Tica je pojasnio da mnoga preduzeća imaju uslove da mogu proizvoditi najsloženije mašinske dijelove, te da je šteta da se potencijal koristi samo za mašinsku obradu dijelova za strane kompanije, koje te dijelove ugrađuju u svoje proizvode koje su sami razvili. Kako Tica kaže, bilo bi bolje kad bismo proizvodili dijelove za sopstvene proizvode u koje bi bilo ugrađeno naše znanje.

“Potrebna je veća odvažnost i vjera u uspjeh, te spremnost za veća ulaganja u razvoj sopstvenih proizvoda. U početku je potrebno krenuti sa jednostavnijim proizvodima čijom cijenom i kvalitetom možemo biti konkurentni, a kasnije se mogu razvijati složeniji i visokosofisticirani proizvodi. Potrebno je vjerovati u domaće, razvijati i unapređivati domaće i kupovati domaće”, rekao je Tica. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!