Capital.ba

Mikrokreditni sistem FBiH iskazao pozitivan finansijski rezultat

05.04.2012. / 12:50

SARAJEVO, Mikrokreditni sistem Federacije BiH /FBiH/ u prošloj godini iskazao je pozitivan finansijski rezultat, čemu su dobrim dijelom doprinijele i naložene korektivne mjere od Agencije za bankarstvo mikrokreditnim organizacijama za otklanjanje postojećih nepravilnosti.

Prema konačnim nerevidiranim podacima, mikrokreditne organizacije u FBiH u prošloj godini ostvarile su višak prihoda u iznosu 11.050 KM, devet mikrokreditnih fondova ostvarilo je višak prihoda nad rashodima u iznosu 11.927 KM, dok je manjak prihoda nad rashodima ostvarilo šest mikrokreditnih fondova u iznosu 906.000 KM.

U saopštenju iz Agencije za bankarstvo FBiH navodi se da je bilansna suma mikrokreditnih organizacija iznosila 502,6 miliona KM, i u odnosu na kraj 2010. godine manja je za 73,6 miliona KM ili 13 odsto.

Ukupni bruto krediti mikrokreditnih organizacija iznosili su 414,4 miliona KM i čine 82 odsto ukupne aktive mikrokreditnih organizacija, i u odnosu na kraj 2010. manji su za 10 odsto, dok su neto krediti iznosili 402,7 miliona KM.

Iako su problemi oko otplate kredita na teret jemaca i dalje prisutni, iz podataka je vidljivo da je u prošloj godini došlo do pozitivnih pomaka i da je za 33 odsto manje jemaca koji otplaćuju tuđe kredite u poređenju sa 2010.

Obaveze po uzetim kreditima, koje čine osnovni izvor sredstava mikrokreditnih organizacija u 2011. godini, dostigle su iznos od 332,2 miliona KM ili 66 odsto ukupne pasive i manje su za 19 odsto u odnosu na kraj 2010. godine.

Ukupni kapital mikrokreditnih organizacija iznosio je 150,3 miliona KM ili 30 odsto ukupne pasive i veći je za 7,7 miliona KM ili pet odsto u odnosu na kraj 2010. godine.

U prošloj godini, zaključno sa 31. decembrom 2011. godine, u FBiH poslovalo je 16 mikrokreditnih organizacija, od toga 15 mikrokreditnih fondova i jedno mikrokreditno društvo, te 28 organizacionih dijelova mikrokreditnih društava čije je sjedište u Republici Srpskoj.

Agencija očekuje da će izmjenama Zakona o mikrokreditnim organizacijama biti kreiran prostor za dodatno poboljšanje podzakonskih akata Agencije, radi zaštite doniranih sredstava kojima je direktno omogućeno kreditiranje velikog broja klijenata koji nemaju pristup tradicionalnim izvorima finansiranja, te i na taj način doprinijeti razvoju mikropreduzetništva, što će imati pozitivan uticaj na ukupno finansijsko tržište.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!