Capital.ba

Megalomanske želje iz Sarajeva ruše svaki dogovor

12.12.2011. / 10:55

BANJALUKA, Ako do 31. decembra ove godine ne bude usvojen budžet zajedničkih institucija BiH za 2011. godinu, neće biti novca za plate preglomaznoj državnoj administraciji, ni za materijalne i druge troškove, za koje su do sada odlazili silni milioni maraka.

Takođe, neće moći da se servisiraju ni kreditne obaveze prema inostranstvu.

Da je BiH normalna država, do sada je već trebalo da bude usvojen i budžet za 2012. godinu. Ovako, ni najveći optimisti ne usuđuju se da prognoziraju kada bi to moglo da se desi. Izvjesno je da će, uprkos brojnim teškoćama, entiteti sigurno obezbijediti finansiranje rada svojih institucija u narednoj godini.

Zašto je to tako? Za neusvajanje budžeta zajedničkih institucija BiH neki sarajevski političari optuživali su nedavno rukovodstvo Republike Srpske. Tvrdili su da na ovaj način oni jednostavno žele da pokažu da BiH ne može da funkcioniše i da zbog toga ne može opstati.

Stvarnost je potpuno drugačija. Da su malo pošteniji, ti isti političari priznali bi da se budžet zajedničkih institucija BiH nije mogao usvojiti zbog njihovih megalomanskih zahtjeva, prouzrokovanih željom za pretjeranom centralizacijom i stvaranjem unitarne države.

Političari iz Republike Srpske sve i da hoće ne mogu na to da pristanu, jer nemaju mandat od naroda.

Realno govoreći, uzrok finansijskog kolapsa koji bi naredne godine lako mogao da zadesi zajedničke institucije BiH jeste rasipništvo u tim organima, na koje su godinama unazad bezuspješno ukazivali revizori, ekonomisti i mnogi narodni poslanici.

Iako nije usvojen budžet zajedničkih institucija BiH za ovu godinu, već sada je izvjesno da će preglomazna državna administracija ove godine progutati trostruko više novaca poreskih obaveznika nego u 2005. godini!?

Govori to i podatak da je 2005. godine budžet zajedničkih institucija BiH iznosio tek 337 miliona maraka. Ove godine državna administracija namjerava da potroši 1.042.874.000 maraka?!

To je za gotovo 16 miliona maraka više nego u prošloj godini. Zbog toga Vlada Republike Srpske i nije podržala budžet zajedničkih institucija BiH za ovu godinu. Jer, u tom slučaju morali bi da se smanje entitetski budžeti iako su u Republici Srpskoj već provedene brojne mjere štednje.

“Dok smo mi smanjivali plate, materijalne i druge troškove u zajedničkim institucijama BiH su rasipali novac poreskih obaveznika”, rekao je nedavno premjer Republike Srpske Aleksandar Džombić.

I drugi zvaničnici Republike Srpske ukazivali su na prekomjernu potrošnju u zajedničkim institucijama. Ali niko nije htio da čuje.

Da apsurd bude veći, oni koji su morali da ih čuju, sada ih optužuju za opstrukcije i neusvajanje budžeta. A niko od njih i ne razmišlja o posljedicama.

Kako sada stvari stoje, nerealno je i očekivati da će budžet biti usvojen do 31. decembra ove godine. To onda, po svoj prilici, znači “ključ u trezor”, a time i u brojne zajedničke institucije BiH koje jednostavno ne mogu da funkcionišu bez novaca.

Niko u BiH sada pouzdano ne zna da li će se to zaista i dogoditi. Ipak, činjenice su neumoljive. A one kažu:

U Parlamentarnoj skupštini BiH usvojen je budžet zajedničkih institucija za 2010. godinu i na osnovu njega obezbijeđeno je privremeno finansiranje zajedničkih institucija u ovoj godini. Da bi obezbijedio novac za rad zajedničkih institucija u narednoj godini, potrebno je da se ispuni zakonski minimum, a to je da se do 31. decembra usvoji budžet za 2011. godinu. Na taj način obezbijedilo bi se privremeno finansiranje za sljedeću godinu.

Oni najodgovorniji, u vrhu vlasti u BiH, čini se, o tome i ne razmišljaju. Kao da se sve to dešava nekom drugom. Misle valjda da se to ne može desiti u BiH.

U podsvijesti im je stalno odredba Ustava BiH, po kojoj se ne može desiti da zajedničke institucije BiH ostanu bez finansiranja. Kada bi ih, međutim, upitali na koji način bi se to moglo obezbijediti – niko ne bi imao odgovor.

Jer, svima je jasno da je legalno finansiranje rada zajedničkih institucija u narednoj godini moguće jedino ako se do 31. decembra ove godine usvoji budžet za 2012. godinu, ili makar za ovu, 2011. godinu.

U prvom slučaju obezbijedilo bi se redovno finansiranje. Privremeno finansiranje zajedničkih institucija u 2012. godini moguće je samo ako se do kraja ove godine usvoji budžet za 2011. godinu koji bi bio osnova za privremeno finansiranje u narednoj godini.

Zakonski propisi su tu potpuno jasni. Kako sada stvari stoje, nerealna je i jedna i druga varijanta.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!