Capital.ba

Matić optužuje stečajnog sudiju „Šećerane“

26.11.2019. / 16:06

BIJELJINA – Nebojša Matić, donedavni stečajni upravnik bijeljinske „Šećerane“, uložio je Višem privrednom sudu Banjaluka žalbu u kojoj tvrdi da je sudija Alida Nađ Mađarac, koja ga je smijenila, postupila proizvoljno, ne utvrđujući činjenično stanje i da preko nje grupa povjerilaca ostvaruje lične interese.

nebojša matić

Okružni privredni sud Bijeljina razrješio je u srijedu Matića, zbog, kako je navedeno u Rješenju, niza nezakonitih odluka, isplaćivanja sebi nagrada i lažnih putnih naloga, objavio je portal CAPITAL.

U Žalbi koju je Matić uputio Višem privrednom sudu Banjaluka navodi se da ga je sudija smijenila po zahtjevu grupe povjerilaca koji žele da budu povlašteni, a čija su potraživanja priznata zbog propuštanja rokova od strane nekadašnjih rukovodnih radnika stečajnog dužnika.

“Stečajni sudija čija je obaveza da prati zakonitost i vodi računa o pravu nadzora u ovim slučajevima nije reagovala. Naprotiv, svojim radnjama u toku postupka je pomogla legalizaciji nezakonitog priznavanja potraživanja stečajnih povjerilaca“, naveo je Matić.

Dodao je da isti ti povjerioci traže njegovu smjenu, mimo organa stečajnog postupka, o čemu je stečajni sudija trebalo da vodi računa.

„Ja sam redovno podnosio Izvještaje o radu Odboru i Skupštini povjerilaca, a sudija je sve zapisnike imala i sve moje radnje prihvatala i odobravala. Nijednu odluku nisam donio a da nisam za istu dobio saglasnost Odbora povjerilaca, Skupštine povjerilaca i stečajnog sudije. Nijedan trošak koji je napravljen u održavanju nužnog procesa aktivnosti stečajnog dužnika nije prikriven, o svim troškovima su izvještavani Odbor i Skupština povjerilaca i stečajni sudija, koji su iste prihvatali i odobravali“, navodi Matić.

Dodao je da nije tačno da je samoinicijativno odredio svoju naknadu, što se navodi kao jedan od razloga njegove smjene.

matić šećerana

Matić je istakao da je uspio da zaštiti imovinu „Šećerane“ i da je uveća za imovinu u Crnoj Gori, da su tokom njegovog rada troškovi stečajnog postupka smanjeni za 50 odsto, kao i da je povećao prihode, spriječio otuđenje imovine, te da je to stečajnom sudiji poznato.

„Mojim postupanjem nije oštećena stečajna masa niti za jednu marku, te nema nijedne štetne radnje. Naprotiv sačuvano je u stečajnoj masi više od 200 hiljada maraka za raspodjelu povjeriocima, uštedom, svjesnim i odgovornim radom“, istakao je Matić.

Što se tiče troškova njegovih putovanja, što je takođe navedeno kao jedan od razloga smjene, Matić ističe da sudija ne sagledava činjenično stanje.

„Uspio sam u sudskom sporu u Crnoj Gori, vraćeno je 26 stambenih cjelina „Šećerani“, uvećao sam imovinu za preko 1,2 miliona KM. Uredno su evidentirani putni nalozi. Investiciono – razvojna banka je prihvatila i platila sve troškove. U konkretnom slučaju ne radi se o mom neradu i nanošenju štete stečajnoj masi te ne stoje razlozi za moju smjenu“, naglasio je Matić.

Matić nije kometarisao navode da je fiktivno pravio putne naloge.

On okrivljuje sudiju da je bila neaktivna u predmetu „Šećerana“, navodeći da je dvije godine bila pod suspenzijom.

„Stečajni sudija treba da uzme odgovornost na sebe, a ne da preko nje grupa povjerilaca ostvaruje svoje lične interese, kako su ostvarivali u postupcima koji su prethodili stečaju“, navodi Matić.

Matić na kraju predlaže da Viši privredni sud usvoji njegovu žalbu i ukine Rješenje o njegovoj smjeni, te da donese privremenu mjeru kojom se odlaže njegova smjena dok se ne donese odluka po njegovoj žalbi.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Matić optužuje stečajnog sudiju „Šećerane“

 1. LULA

  Tako je Matiću bori se , ti si pametan i realan čovjek
  ne znam ko je Krsmanović Miloš, nepoznato ime za stečajnog upravnika, a primjetno je da je dobio Rješenje za šećeranu i dva dana prije Rješenje za Alusil kada je smijenjne Besim Hamidović.
  Da li Miloš Krsmanović bio na edukaciji stečajnioh upravnika što je zakonski preduslov za rad pogotovo ovako velikih firmi.
  Mislim da je to stranački ,,baja” koji treba da odradi radnje koje veliki baja traži.
  Sve je samo farsa, nažalost, da je ima pametnih glava kupila bi država šećeranu umjesto helikoptera i zaposlila 500ljudi i zardaila pet helikoptera.
  Sve sami moroni na vlasti, fuj