ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Marjanović: Štednja i povećanje budžetskih prihoda daje pozitivne efekte

Objavljeno u FINANSIJE

kmKOZARSKA DUBICA, Realizacija Programa mjera za povećanje budžetskih prihoda, mjera štednje i racionalizacije, koji je u Skupštini opštine Kozarska Dubica usvojen početkom marta, postiže odgovarajuće rezultate na osnovu kojih su prihodi budžeta za mart i april gotovo dva puta veći u odnosu na januar, rekao je danas zamjenik načelnika te opštine Ljubomir Marjanović.

“Realizacija mjera štednje i aktivnosti usmjerenih ka povećanju budžetskih prihoda teku planiranom dinamikom i efekti njihovog provođenja imaju znatan pozitivan uticaj na prihodovnu stranu budžeta opštine”, naveo je Marjanović.

On je istakao da su prihodi budžeta u januaru iznosili 475.000 KM, što je dva puta manje u odnosu na prošli mjesec kada su dostigli iznos od 946.000 KM, a znatno manje od prihoda u martu koji su iznosili 706.000 KM.

Marjanović je izrazio očekivanje da će trend povećanja prihoda, koji isključuju priliv sredstava od PDV-a, biti nastavljen i narednih mjeseci.

On je istakao da su maksimalno angažovani svi nosioci aktivnosti i odgovorna lica na povećanju naplate budžetskih prihoda u opštinskoj upravi Kozarska Dubica, a da su, na osnovu realizacija tih mjera, pojedini prihodi budžeta u prva tri mjeseca ove godine tri puta viši u odnosu na isti period prošle godine.

“Ovim efektima treba dodati i rezultate provođenja mjera štednje u ovoj godini, koje smo uglavnom usmjerili na smanjenje plata opštinskih funkcionera i drugih rukovodećih lica i ukidanje radnog mjesta potpredsjednika Skupštine opštine, na osnovu kojih očekujemo uštede u iznosu većem od 700.000 KM”, rekao je Marjanović.

Zbog mjera štednje, plate opštinskih funkcionera smanjene su za 20 odsto, a za 10 odsto umanjene su i plate direktora javnih preduzeća i ustanova, načelnika opštinskih Odjeljenja i naknade odbornika Skupštine opštine Kozarska Dubica.

Govoreći o razlozima koji su uzrokovali donošenje Programa mjera za povećanje budžetskih prihoda, mjera štednje i racionalizacije, Marjanović je naveo da je to zbog velikih nasljeđenih dugova, koji ukupno iznose više od 28 miliona KM, ali i drastičanog pada prihoda od PDV-a koji se sa nivoa Republike vraća lokalnim zajednicama.

“U ovom trenutku, veliki broj opština suočava se sa istim problemima i kreću se u pravcu kreiranja istih ili sličnih mjera povećanja budžetskih prihoda i traženju modela štednje kako bi nadomjestili sredstva u budžetima i osigurali građanima lokalnih sredina obavljanje osnovnih funkcija opština i gradova koje uključuju komunalne usluge, socijalna i druga davanja”, zaključio je Marjanović. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+