Capital.ba

„Lutriji RS“ u „Bobar banci“ propala dva miliona KM

28.03.2017. / 14:49

– „Lutrija“ u „Bobar banci“ imala 1,95 miliona KM depozita
– Ne postoji dokumentacija o vlasništvu nad nekim objektima „Lutrije“
– „Lutrija“ bila prisiljena dati pola miliona KM akcionarima koji su se protivili kupovini prostora od Mileta Radišića

BANJALUKA, „Lutrija Republike Srpske“ otpisala je 1,95 miliona KM koje je imala oročene u propaloj „Bobar banci“, navedeno je u revizorskom izvještaju „Lutrije“ za 2016. godinu.

Nezavisna revizorska kuća „Kontal“ ocijenila je pozitivnim poslovanje „Lutrije“ u prošloj godini, ali je skrenula pažnju na skoro dva miliona KM koji su „Lutriji“ propali u „Bobar banci“ kao i na činjenicu da za pojedine poslovne objekte koji pripadaju ovom društvu i vode se u knjigama ne postoji adekvatna dokumentacija o vlasništvu.

„Prema odluci Nadzornog odbora, potraživanja za oročena sredstava u iznosu od 1,95 miliona KM na kraju 2016. godine smatraju se nenaplativim i izvršena je ispravka vrijednosti tog novca, odnosno  obezvređenje sredstava“, navodi se u izvještaju.

Revizori su napomenuli i da za pojedine poslovne objekte koji su odlukom o osnivanju pripali „Lutriji“ i koji se vode u njihovim knjigama, ne postoji adekvatna dokumentacija o vlasništvu.

„Za sve te objekte podnesen je zahtjev za uknjižavanje vlasništva i postupak je u toku“, navodi se u izvještaju.

Naglasili su i da je kupovinom poslovnog prostora velike vrijednosti, koji se nalazi u zgradi Mileta Radišića u centru grada,   „Lutrija“  bila u obavezi da otkupi akcije svih nesaglasnih akcionara na osnovu njihovog zahtjeva.

„Akcije su otkupljene po knjigovodstvenoj vrijednosti od 0,68 KM po akciji, a ukupna vrijednost otkupljenih akcija nesaglasnih akcionara iznosi 497.960 KM“, ističe se u izvještaju.

U izvještaju je navedeno i da je „Lutrija“ za kupovinu poslovnog prostora podigla kredit od 1,5 milion KM kod „NLB banke“ na sedam godina i sa nominalnom kamatnom stopom od 3,9 odsto godišnje. Kredit je obezbijeđen hipotekom.

CAPITAL je ranije objavio da „Lutrija“ planira da se preseli u nove prostorije koje će za 2,77 miliona KM kupiti od firme „Grand trade“ Mileta Radišića u centru grada. Ovo preduzeće se već  preselilo u nove prostorije.

„Lutrija“: Očekujemo da ćemo dio potraživanja naplatiti u stečaju

U „Lutriji“ su za CAPITAL danas rekli da su prema odluci Nadzornog odbora, a na preporuku nezavisnog revizora, potraživanja od 1,95 miliona KM smatrana nenaplativim i da je izvršena ispravka vrijednosti tih sredstava sa 31. decembrom 2015. godine te da se ta sredstva vode u poslovnim knjigama preduzeća kao oročena sredstva za koja je izvršena ispravka vrijednosti.

„Poslije otvaranja stečaja u ovoj banci „Lutrija RS“ je prijavila svoja potraživanja i očekujemo da bar dio tih potraživanja naplatimo“, kazali su u „Lutriji“, ističući da su od reviziora dobili pozitivno mišljenje.

Što se tiče kupovine akcija od nesaglasnih akcionara, istaklu su da „Lutrija“ ima zakonski rok od tri godine da te akcije proda i da će nastojati to i da urade.

Kada je u pitanju vlasništvo nad objektima na šta je revizor, takođe, skrenuo pažnju, u „Lutriji“ su rekli da se radi o objektima koji su pripadali nekadašnjoj „Lutriji BiH“ prije ratnih dejstava, a nalaze se na teritoriji RS.

Pojasnili su da je u odluci o osnivanju „Lutrije RS“ iz 1992. godine navedeno da svi objekti koji se nalaze na teritoriji Srpske, a pripadaju „Lutriji BiH“, čine imovinu „Lutrije RS“.

„Između tada osnovane „Lutrije RS“ i „Lutrije BiH“ nikada nije urađen diobni bilans koji je jedan od dokumenata neophodnih za uknjižavanje pomenute imovine u naše vlasništvo. „Lutrija Srpske“ preduzela je sve zakonom dozvoljene radnje da uknjiži pomenute objekte, odnosno svi pojedinačni predmeti su na sudovima“, naglasili su u „Lutriji“.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „Lutriji RS“ u „Bobar banci“ propala dva miliona KM

  1. Jedan

   U izvještaju za 2014. godinu, revizor se uzdržao od davanja mišljenja, jer je tada uprava Lutrije tvrdila da će naplatiti svih 2 miliona KM.