Capital.ba

Luksuzna zgrada Vlade RS prokišnjava, a još nije ni otplaćena!

24.11.2017. / 10:32

– Krpljenje krova na Kuli koštaće 42.000 KM, radovi na dilataciji 7.000 KM
– Nekoliko tendera ranije poništeno, banjalučki “Tenzo” nije pristao na Vladine rokove
– Zgradi tek istekla desetogodišnja garancija
– Ove godine građani RS pristigle rate za kredite iz vremena gradnje plaćaju 13 miliona KM

BANJALUKA – Iako građani Srpske još otplaćuju izgradnju luksuznog Administrativnog centra Vlade RS, za koju samo ovogodišnja rata kredita iznosi 13 miliona KM, iskrsli su prvi problemi loše izgradnje. Muke Vladi zadaje kiša pa je početkom mjeseca raspisana javna nabavka vrijedna oko 50.000 KM, kako bi propusti na oko 200 miliona maraka vrijednoj zgradi bili riješeni na teret poreskih obveznika.

Služba za zajedničke poslove Vlade RS u novoj tenderskoj dokumentaciji navela je da bi kroz dva lota trebalo da bude riješen problem dilatacije (oko 7.000 KM), ali i drenaža na krovu objekta poznatijem kao Kula (oko 42.000 KM).

Za zgrade, koje su useljene u novembru 2007. godine i koje su koštale 200 miliona KM, tek je istekao desetogodišnji garantni rok, a Vlada već mjesecima traži najbolje ponuđače koji bi riješili ove probleme.

Iako je još u maju ugovor za sanaciju Kule dodijelila Tehničko-tehnološkom birou “Tenzo” iz Banjaluke, odluka o izboru ponuđača je poništena u julu jer su u ovoj firmi, prema Vladinom obrazloženju koje je u posjedu CAPITAL-a, odbili da zaključe ugovor pod uslovima navedenim u tenderskoj dokumentaciji i prema ponudi koju su dostavili.

“Tehničko-tehnološki biro „Tenzo” je 10. jula uputio dopis ugovornom organu u kojem se izjašnjava da nije u mogućnosti da prihvati rok izvođenja radova koji je definisan u tenderskoj dokumentaciji”, naveli su u Vladi.

Nakon toga, Služba za zajedničke poslove Vlade RS nekoliko puta je raspisivala tendere, ali i poništavala. Direktor Službe Goran Maričić za CAPITAL je danas potvrdio da su se „javili sitni problemi koje moraju da riješe prije prvog snijega“.

„Jedanaestu godinu zgrada je u upotrebi i sada imamo sitne poteškoće sa prokišnjavanjem“, naveo je Maričić.

Rate redovno pristižu

Međutim, ono što mora da se prihvati jesu rate za kredite iz vremena gradnje velelepnog zdanja Aministrativnog centra Vlade RS. Budžetom RS do kraja 2017. godine za javne investicije planirano je ukupno 50,9 miliona KM za javne investicije, a Vlada RS je ljetos donijela Odluku o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija RS za koje je izdvojeno 17,3 miliona KM od tog iznosa. Od ovih 17,3 miliona veći dio, ukupno 13 miliona predviđeno je za Administrativni centar Vlade RS – poslovnu i stambeno-poslovnu zgradu.

Slikovni rezultat za izgradnja zgrade vlade RS„Među odobrenim projektima su i Administrativni centar Vlade – poslovna zgrada koji je vrijedan 8,7 miliona KM, kao i Administrativni centar Vlade – stambeno-poslovna zgrada vrijedan 4,3 miliona KM“, rekli su ranije za CAPITAL u Ministarstvu  finansija RS.

Kazali su da se ova dva projekta finansiraju iz budžetskih sredstava za javne investicije svake godine počevši od 2007.

„Plaćanje za poslovnu zgradu završava se zaključno sa aprilom 2019, a za stambeno-poslovnu zgradu zaključno sa januarom 2019. godine“, dodali su u Ministarstvu.

Zgrada Vlade RS završena je 2007. godine, a izvođač radova bila je laktaška firma „Integral inženjering“.  Po informacijama koje su u medijima ranije objavljene, izgradnja dvije zgrade Administrativnog sentra Vlade RS koštala je oko 200 miliona KM.

Vlada je preuzela otplatu „Integralovog“ kredita od 50 miliona KM koji je podigao kod banjalučke NLB Razvojne banke kada je počeo graditi tu zgradu. Vlasnik „Integrala“ Slobodan Stanković ranije je rekao medijima da je Vlada preuzela i „Integralov“ kredit uzet kod Hypo Alpe Adria banke.

Prema nalazu revizora dugoročne obaveze budžeta RS prema pravnim licima na kraju 2006. godine iznosile su 192,7 miliona KM i odnosile su se na obaveze prema bankama koje su ugovorima preuzele potraživanja od konzorcija „Integral-inžinjering“ na ime izgradnje i opremanja Administrativnog centra u Banjaluci.

Stanković: Spojili smo moderno i klasično

Kada su u novembru 2007. godine službenici Vlade RS uselili u njene nove prostorije, Stanković se medijima pohvalio da je gradnja završena za samo dvije godine što je bio veliki građevinski uspjeh, s obzirom na to da je veliki broj tehnologija prvi put primijenjen i ugrađen u neki objekat na ovim prostorima.

U unutrašnjosti zgrade dominirao je klasični stilski namještaj, ali i raskošno uređeni plafoni, podovi i rasvjeta. Sve to zbog, kako je rekao, postizanja spoja modernog i klasičnog.

Prema njegovim riječima, dio namještaja za opremanje zgrade proizveden je u BiH, a dijelovi koje nisu mogli naći u zemlji stizali su iz brojnih evropskih država i SAD.

Svi materijali korišćeni u gradnji i opremanju su, prema tadašnjim tvrdnjama prvog čovjeka “Integral inženjeringa”, bili vrhunskog kvaliteta.

Garantni rok na svu opremu bio dvije godine, a za samu zgradu 10 godina. Garancija samo što je istekla, a kiša je počela da prodire kroz raskoš plafona.

Kako je gradio Stanković

Institucije Republike Srpske dale su desetine miliona maraka za kupovinu ili zakup poslovnih prostora koje je u dvorištu Administrativnog centra Vlade RS gradio “Integral Inženjering”, a za koje je naknadno utvrđeno da imaju brojne nedostatke. Primjer je luksuzna zgrada Poreske uprave RS u kojoj su ispucali zidovi, a za čiji zakup po operativnom lizingu PURS godišnje plaća čak oko 2,5 miliona KM.

Pukotina koja je nastala prije više od godinu dana, širine nekoliko centimetara, proteže se čitavom dužinom zida na glavnom stepeništu.

Loše izvršeni građevinski radovi su očiti na najluksuznijoj poslovnoj zgradi u RS, u kojoj su svoje kancelarije morale kupiti brojne druge republičke institucije, poput Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove, Puteva RS, Šuma RS i Inspektorata RS.

Problem nisu samo završni građevinski radovi, već i loše centralno grijanje, pa su inspektori tokom radnog vremena prisiljeni paliti grijalice u prostranim kancelarijama, vrijedne skoro 30 miliona KM.

U Poreskoj upravi su za CAPITAL početkom godine rekli da je, po ugovoru o lizingu koji su potpisali sa sarajevskom firmom „Heta“, tekuće održavanje objekta obaveza Poreske uprave, a investiciono održavanje obavezu davaoca lizinga te da su toj firmi ukazali na ispucali malter, ali da odgovor nisu dobili.

„Malter je ispucao jednim dijelom na stepeništu na dijelu objekta koji pripada Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove (prostor galerije), a jednim dijelom na stepeništu u dijelu objekta koji koristi Poreska uprava po osnovu ugovora o lizingu. Poreska uprava je davaocu lizinga ukazala na ispucali malter na zidovima zgrade na stepeništu. Stručna lica davaoca lizinga su fotografisala ispucali malter u nekoliko navrata, ali „Heta“ nije preduzimala radove nakon snimanja na objektu“, kazali su u PURS-u.

Poreska uprava RS je krajem 2010. godine potpisala ugovor o operativnom lizingu za poslovni prostor u poslovnoj zgradi „Integra“. Prema tom ugovoru PURS je na 144 mjeseca zakupila 5.882 metara kvadratnih opremljenog prostora uz mjesečnu nadoknadu od 229.504 KM (sa PDV-om) i priznati ostatak vrijednosti (iznos po kojem će moći da otkupi predmet lizinga po isteku ugovora) od 9,68 miliona KM.

Procijenjena nabavna vrijednost ovog poslovnog prostora sa pripadajućom opremom je 28,3 miliona KM.

CAPITAL: Žana Gauk

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Luksuzna zgrada Vlade RS prokišnjava, a još nije ni otplaćena!

  1. Naplatna Rampa

   Isto je i sa autoputem Banja Luka Gradiska. Vec propada i slijeze se asfalt. Ali na sudjenju Asfalt je tvrdio da nije kriv i da ima alibi. Nije bio na licu mjesta.

   • Ilija iz Zvornika

    odakle ti za auto ako ti je lose zapadni izdajnice dokle to ide sve vas koi se zalite u logor treba strpati

    • ne pis men

     Ako zatvoriš sve koji imaju razlog da budu nezadovoljni, ostaćete samo ti i slični tebi. Kome ćeš onda pisati bajke o ostvarenom napretku?

     • Ilija iz Zvornika

      dogodine na izborima ce narod reci sve naj ljepse o nasem vladaru Dodiku a ko tako nemisli nek ide u federaciu jel samo zlobnici nevide srpske uspjehe koi se iz dana udan nizaju

      • re

       Ne obraćaj ti pažnju na te “pismeno nepismene”zlobnike!!!Nastavi se ti baviti ekonomskim pitanjima i od čega se živi!!!A ti zlobnici samo čekaju u redu za papke ove vlasti,vidiš svaki dan preleću iz federacije i obaraju cijenu starim papcima!!!!!Vala ,samo da se izbori održe da se toga zla ljudi oslobode!!!!!!