Capital.ba

Loši krediti u RS probili granicu – 500 miliona KM

06.07.2017. / 15:46

– Nekvalitetni krediti čine oko 12 odsto ukupnih kredita
– Bajić: Svako učešće iznad deset odsto loše
– Dospjela potraživanja banaka skoro 400 miliona

BANJALUKA, Banke u Republici Srpskoj na kraju prvog kvartala imale su više od pola milijarde KM nekvalitetnih kredita, a njihovo učešće u ukupnim plasmanima i dalje je na visokom nivou i iznosi skoro 12 odsto, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.Резултат слика за banke brojanje novca

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS loši plasmani su na kraju prvog kvartala ove godine iznosili 542,1 miliona KM i u ukupnim kreditima učestvuju sa 11,74 odsto.

Loši plasmani su neznatno smanjeni u odnosu na kraj 2016. i to, prije svega, zahvaljujući fizičkim licima. U nekvalitetnim kreditima preovladavaju loši krediti pravnih lica koji iznose 352,3 miliona KM i imaju stopu rasta od jedan odsto, dok nekvalitetni plasmani fizičkih lica bilježe pad učešća i iznose 189,8 miliona KM.

Učešće nekvalitetnih kredita pravnih lica u ukupnim kreditima ovog sektora povećano je sa 13,80 na je 13,86 odsto, dok je kod stanovništva smanjeno sa 9,71 na 9,14 odsto.

Član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Radovan Bajić kaže za CAPITAL da nekvalitetni krediti u zadnje dvije godine u RS padaju, ali da su i dalje veliki.

„I do sada su  krediti fizičkih lica bili mnogo kvalitetniji nego kod pravnih i to je i očekivano jer je manja zaduženost građana. Neka prihvatljiva granica za nekvalitetne kredite je do deset odsto, a sve preko toga je loše. Očekujemo da će kod nas i u narednom periodu doći do smanjenja iznosa loših plasmana“, rekao je Bajić.Istovremeno, dospjela potraživanja banaka u prvom kvartalu su iznosila 395,5 miliona KM i povećana su za oko 13 miliona u odnosu na kraj 2016. godine, i to takođe zbog rasta potraživanja od pravnih lica.

„Najveći nominalni rast dospjelih potraživanja za 13,5 miliona KM ili za šest odsto je u sektoru privatnih preduzeća. Ta potraživanja su na kraju prvog kvartala iznosila 240,2 miliona KM, dok su dospjela potraživanja po kreditima građana smanjena za 2,2 miliona KM i iznosila su 140,8 miliona KM“, navodi se u izvještaju Agencije.

Učešće dospjelih kreditnih potraživanja u ukupnim kreditima kod pet banaka se kreće od pet do osam odsto, a kod tri banke od 12 do čak 21 odsto.

„Nivo dospjelih potraživanja, posebno u realnom sektoru, upozorava na neophodnost kvalitetnije analize kreditne sposobnosti zajmoprimaca pri odobravanju kredita i potrebu sistematičnijeg praćenja redovnog servisiranja kredita, a sve to da bi se maksimalno smanjila izloženost kreditnom riziku“, ističu u Agenciji.

Inače, na nivou bankarskog sektora RS u prvom kvartalu ostvarena je dobit od 40,8 miliona KM. Sedam banaka izvještajno je imalo neto dobit od 41,2 miliona KM, dok je jedna banka iskazala negativan finansijski rezultat u iznosu od 0,4 miliona KM.

 

 CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Loši krediti u RS probili granicu – 500 miliona KM

  1. Dragan S.

   Ja proso pola života ta tvoja mladost, ljepota bila mi je kao zrak što sam disao.

   • Lejla Resic

    Dragane Serdaru jel ti to meni pjevas? LEJLA

    • Kristijan

     Najbolji trend zna ga cijeli svijet,
     najbolja kola i destinacije
     Živim kao šef
     Ja živim kao šef
     preživio sve život je lijep
     napustio….. al bez obzira na sve
     Živim kao sef.

   • Kontrolori FBA

    Nije ni čudno što je NPL toliki kad nam Agenciju vode Dragan Serdar i Rade Rastoka, ispred političke opcije SPN- Sarmu probo nisi. A ideologija Dragana Serdara i njegove družine je ista ideologiji Ljubiše Preletacevica Belog. SRAM DA VAS BUDE IZRODI JEDNI.

    • Marko

     Dragan Serdar i Rade Rastoka su prikrivali kriminal Bobar banke još za vrijeme direktorice Dusanke Novaković A onda za vrijeme Slavice Injac. Sada prikrivaju samostalno kriminal u okviru svoje ideologije SPN – Sarmu probo nisi.

    • Jasna

     Da odlično poređenje Ljubiša Preletacevica Beli kaže na listi za Mladenovac idem za direktora da se ovajdim, a možda se još neko ovajdi. To su Serdar i Rastoka.

     • Mirela

      Šta misle ti pojedinci u Agenciji da mogu da upropastavaju bankarski sektor i imovinu građana? Šta umisljate vi ako padne još jedna banka da će te vi imati radna mjesta?

      • Aco

       Mirela, edukuj se malo..