Capital.ba

Litvanci ne odustaju od naplate 154 miliona KM od Fabrike “Birač” i “Alumine”

12.12.2013. / 15:39

litvanciBANJALUKA, Litvanska banka u stečaju “Ab Ukio Bankas” neće odustati od naplate 154 miliona KM od Fabrike glinice “Birač” i njenih kćerki firmi “Alumine” i “Mehanike”. “Tražimo zaštitu svojih povjerilačkih prava . U Litvaniji se kao i u RS provodi istraga o Vladimiru Romanovu koji je pobjegao u Moskvu, ali naplata naših potraživanja nema ništa s tim. Ovo su dva odvojena postupka”, izjavio je danas u Banjaluci stečajni upravnik “Ukio Bankasa” Gintras Adomonis.

Adomonis je rekao da su potraživanja banke prema “Birču” od 154 miliona KM, među najvećim potraživanjima “Ukio Bankasa”, ali da razumije značaj ove fabrike za regiju u kojoj posluje, zbog čega se uzdržao od preuzimanja osnovnih sredstava zvorničke “Alumine”, na šta je, kako kaže, imao pravo prema prvobitnom Rješenju bijeljinskog suda.

On je dodao da su predstavnici banke spremni na dijalog o vansudskoj nagodbi o namirenju potraživanja prema “Birču”, te da su danas o tome razgovarali sa zvaničnicima “Alumine”.

Adomonis je za danas najavio i sastanak sa ministrom finansija Republike Srpske Zoranom Tegeltijom, navodeći da sastanak sa predstavnicima Agencije za bankarstvo nisu mogli dogovoriti.

On je naveo da predstavnici banke u ovom trenutku ne znaju gdje su završila 154 miliona KM kredita nakon što su izašla iz “Ukio Bankasa”, ali da su iz uvida u dokumentaciju nakon otvaranja stečajnog postupka saznali da su, između ostalog, korištena za finansiranje poslovnih aktivnosti “Birča”.

“Sarađujemo sa tužilaštvom u Litvaniji, a očekujemo da će litvansko tužilaštvo sarađivati sa tužilaštvom Republike Srpske”, rekao je Adomonis na konferenciji za novinare.

„Glavna Banka Litvanije je u februaru 2013. godine nametnula moratorij na AB Ukio Bankas nakon istrage provedene u banci koja je otkrila brojne nepravilnosti, uključujući neodgovarajuće ocjenjivanja kreditnog rizika, upotrebu neprihvatljivih računovodstvenih metoda i kršenja bonitetnih zakona. Da bi se ublažili gubici, «dobra» banka je odvojena od AB Ukio Bankasa i njena sredstva su za vrijeme moratorija prebačena na AB Siauliubankas (litvanska banka, čiji je jedan od glavnih dioničara EBRD). Nakon odluke suda, AB Ukio Bankas je pod stečajem od juna 2013. godine. Stečaj je prouzrokovao ogromne gubitke za litvansku državu i brojne štediše. Ukupan iznos potraživanja je viši od 400 miliona evra. Litvanska država je najveći dioničar AB UkioBankasa“, rekao je stečajni upravnik “Ukio Bankasa” Gintras Adomonis.

On ističe da bankom sada upravlja stečajni upravnik kojeg je imenovao sud na osnovu prijedloga Banke Litvanije. Pored svega, državni Fond za osiguranje depozita i investicija je kreditor banke.

„Stečajni upravnik trenutno istražuje aktivnosti banke prije stečaja, naročito transkacije u kojima su učestvovali bivši dioničari i partneri povezani s njima. „Čini se da je glavni uzrok stečaja banke nemarno odobravanje kredita i druge transkacije sa povezanim partnerima, kao i nepravilno prikazivanje ovih transakcija u finansijskim izvještajima banke. Istraga je još uvijek u toku.Glavni problem je odobravanje kredita povezanim partnerima, nepropisne računovodstvene metode i neadekvatna procjena kreditnih rizika. Gospodina Romanova traži Državno tužilaštvo Litvanije u vezi s tekućom istragom o određenim aspektima aktivnosti banke. Međutim, gospodin Romanov je pobjegao iz Litvanije i sada najvjerovatnije živi u Moskvi, u Rusiji. Litvanski tužioci su tražili privođenje i izručenje gospodine Romanova Litvaniji, ali ruske vlasti ne pokazuju nimalo volje da sarađuju u ovom slučaju. Gospodin Romanov, naravno, negira sve optužbe i tvrdi da je država Litvanija nezakonito uništila njegovu banku“, objasnio je Adomonis.

On je rekao da će Ukio Bankas na kraju biti likvidirana. Prije toga, upravnik će povratiti i prodati sva sredstva banke i dobijeni novac podijeliti svojim povjeriocima. Očekuje se da će se praktično sva sredstva isplatiti državi Litvaniji i veoma je mala mogućnost da će prikupljena sredstva biti dovoljna za bilo kakvu isplatu drugim povjeriocima. Krivične istrage o aktivnostima gospodina Romanova i njegovih saradnika će vjerovantno završiti na sudu, koji će analizirati sve dokaze i donijeti odgovarajuću odluku.

CAPITAL: S.V.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!