Capital.ba

Lex Agrokor: Pet ključnih tačaka

07.04.2017. / 10:20

ZAGREB, Iako je prošlo samo nekoliko sati od izglasavanja Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku u Saboru, on je već objavljen u Narodnim novinama.

To znači da će taj Zakon, u medijima nazvan ‘LexAgrokor’, danas stupiti na snagu. Od 131 prisutnog poslanika, ruku su za zakon digla 83 poslanika dok ih je protiv bilo 46. Dva poslanika bila su suzdržana.

  1. Zakon za kompanije sa 5000 ljudi i 7,5 mlrd. kn duga

Zakon se odnosi na kompanije od sistemskog značaja za Hrvatsku, a to su kompanije koje samostalno ili zajedno sa svojim zavisnim ili povezanim društvima kumulativno ispunjavaju dva uslova – da zapošljavaju prosječno više od 5000 radnika te da postojeće obaveze takve kompanije iznose više od 7,5 milijardi kuna na dan podnošenja prijedloga za otvaranje postupka vanredne uprave.

  1. Postupak može pokrenuti dužnik ili vjerovnik

Prijedlog za otvaranje postupka vanredne uprave može podnijeti dužnik te vjerovnik dužnika ili dužnikovih povezanih i ovisnih društava, ali  uz saglasnost dužnika. Uime dužnika prijedlog može podnijeti osoba ovlaštena za zastupanje dužnika, član uprave ili upravnog odbora akcionarskog društva ili član nadzornog odbora ako nema osoba ovlaštenih za zastupanje.

  1. Na prijedlog Vlade imenuje se vanredni povjerenik

Ako do tog prijedloga dođe, Trgovački sud na prijedlog Vlade imenuje vanrednog povjerenika koji zastupa dužnika. On može imati zamjenike, a u roku od 30 dana od imenovanja bira i savjetnika za restrukturisanje i po potrebi revizore i ostale savjetnike. Imenuje se i savjetodavno tijelo od pet članova, a jedan je predstavnik radnika, te vjerovnički savjet sastavljen od predstavnika vjerovnika.

  1. Ako u 15 mjeseci ne bude nagodbe, otvara se stečaj

U roku od 12 mjeseci od otvaranja postupka vanredne uprave povjerenik uz saglasnost vjerovničkog savjeta može predložiti namirenje vjerovnika nagodbom, a rok je moguće produžiti još tri mjeseca. Ako unutar tih maksimalno 15 mjeseci ne dođe do nagodbe dužnika i vjerovnika, može se odlučiti da se okonča postupak vanredne uprave i otvori stečajni postupak.

  1. Novi vjerovnici imaju pravo prednosti namirenja

Novi vjerovnici koji su finansirali dužnika u postupku vanredne uprave imaju pravo prednosti namirenja i u slučaju da postupak vanredne uprave ne bi uspio i da se nakon toga otvara stečaj. Dakle, kada kompanija koja se nalazi u postupku vanredne uprave uzme kredit koji ima status najstarije tražbine, zadržaće taj status najstarije tražbine i ako kompanija ipak ode u stečaj, navodi Večernji list.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!