Capital.ba

Lekcije na Internetu

27.10.2010. / 8:50

NIŠ, Grupa studenata Univerziteta u Nišu pokrenula je u utorak jedinstvenu društvenu mrežu za srednjoškolce preko koje đaci mogu lakše da uče i druže se ne samo međusobno, već i sa profesorima.
Internet projekat “e-škola” u okviru koga je otvoren veb-portal “Naša škola”, pruža mogućnost svim đacima da se ulogovanjem pridruže virtualnoj nastavi iz srpskog i engleskog jezika, matematike i informatike. Autori ovog originalnog projekta, podvlače da sada roditelji neće imati razloga da se ljute što im se tinejdžeri u kući stalno “umrežavaju”, jer to rade da bi učili.
– Željeli smo da kombinujemo prednosti društvenih mreža, danas veoma popularnih među srednjoškolcima, ali smo dali akcenat na elektronsko učenje kao nov način sticanja znanja. Kombinacijom ove dvije stavke, stvorili smo novu društvenu mrežu naša škola.net – objašnjava za apsolvent Milan Veličković, jedan od autora.
– U praksi sistem vrlo prosto funkcioniše. Ako ste đak, priključite se na portal tako što se “upisujete” u istu školu i odeljenje na Internetu. Postavljate materijale za učenje, pa pomažete prijateljima da lakše uče. Možete da ostavite klip sa “Diskaverija”, lekciju, zadatke, vašu pripremu za kontrolne vežbe, zanimljiv materijal uz pomoć kojeg ste vi lakše učili.
“Naša škola” pored prostora za ostavljanje lekcije, video i audio-zapisa, bilješki i fotografija iz različitih predmeta, u praksi, zasniva se na formiranju sopstvenih profila sa prijateljima. Tako svako ima svoj profil, kao na drugim mrežama (“Fejsbuk”, “Maj spejs”, “Linkd-in”). Ima džuboks, forume i svako na portalu može da otvori blog. E-škola za sada funkcioniše u tri niške gimnazije “Stevan Sremac”, “Bora Stanković” i “Svetozar Marković”. Od januara se pored Gimnazije “9. maj”, mreži priključuju i škole iz čitave Srbije. Poenta je da srednjoškolci budu na jednoj mreži i da razmjenjuju korisničke podatke.
– Svi zainteresovani srednjoškolci mogu da nam se pridruže u održavanju sajta – kaže student Branko Živković, koordinator projekta. – Povezuju se đaci, ali i njihovi profesori.
“Naša škola” zaživjela je kao projekat “Partnerstva za obrazovanje i razvoj zajednice”, koje podržava Kompanija “Filip Moris”. Studenti su se već organizovali u sopstvenu organizaciju “Suprima”, kako bi po prestanku redovnog finansiranja projekta, “Naša škola” nastavila da neometano radi. Milan Stojanović, direktor Gimnazije “Stevan Sremac”, koja je u utorak bila domaćin prve prezentacije internet-portala, ističe da je mreža otvorenog tipa.
– Jako sam ponosna što su moji đaci došli na ovu ideju i sigurna sam da će ona zaživjeti u zemlji – kaže mentor Vesna Babović, profesor matematike u Gimnaziji “Svetozar Marković. – I profesori imaju u računarima odrađene lekcije koje slobodno mogu da postave na mrežu, tako da svima u svakom trenutku budu dostupne.
Igra i nagrada
Kako bi motivisali učenike da koriste novu mrežu za učenje,autori organizuju nagradnu igru u kojoj za najbolje postavljene materijale dijele laptope, mobilne telefone, slušalice. Studentkinja Jovanka Lovre, ističe da će prva nagradna igra biti izbor za najbolju fotografiju sa ekskurzija.

Kontrola
Za razliku od većina društvenih mreža, sadržaj i članstvo na “Našoj školi” je strogo kontrolisano. Svaki materijal koji postavljaju đaci za učenje prije puštanja u mrežu, provjeravaju dežurni profesori, a neprijatne komentare i neprihvatljiv sadržaj brišu razredne starješine i administratori. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!