Capital.ba

Kvartalna dobit Centralne banke BiH skočila na 13 miliona KM

09.05.2019. / 13:23

BANJALUKA – Centralna banka BiH ostvarila je u prvom kvartalu ove godine dobit od 13,1 milion maraka, što je za 10,3 miliona više u odnosu na isti prošlogodišnji period kada je profit iznosila 2,8 miliona KM.

Najznačajniji uticaj na ovaj rezultat je imala promjena računovodstvenih procjena, odnosno neto rezervacije za očekivane kreditne gubitke u iznosu od 9,7 miliona KM koje su priznate kao dobit.

„Banka je od 1. januara 2019. promijenila kalkulaciju vjerovatnoće neispunjenja obaveza koji je jedan od tri parametra za izračun očekivanih kreditnih gubitaka. Na kraju 2018. godine ukupan iznos rezervacija za očekivane kreditne gubitke iznosio je 12,1 milion KM. Promjena računovodstvene procjene rezultirala je priznanjem smanjenja rezervacija za očekivane kreditne gubitke u ukupnom iznosu od 9,8 miliona KM u dobit ili gubitak u januaru 2019. godine“, navedeno je u finansijskom izvještaju Centralne banke BiH.

Dobit CB BiH prije ovih rezervacija je iznosila 3,4 miliona, a u istom periodu prošle godine 3,5 miliona KM.

Neto prihodi banke od kamata i naknada i provizija su na približno istom nivou kao i prošle gdoine.

Inače, Centralna banka BiH je od 1. maja ove godine povećala bankama naknadu na višak novca iznad obavezne rezerve koje banke imaju u CB, što bi dodatno moglo da popravi finansijski rezultat banke.

Iako su izračunali da će ih nova mjera Centralne banke kojom će plaćati dvostruko veću negativnu kamatnu stopu na višak iznad obavezne rezerve koštati 10 miliona KM, bankari ističu i da je to bilo očekivano.

Direktor NLB banke Radovan Bajić kaže da i CB BiH plaća negativnu kamatnu stopu, tako da je to bilo očekivano, a da se dalje može očekivati i pad kamatnih stopa na depozite u bankama.

„Nedovoljno je kreditnih aktivnosti pa banke imaju viška novca i zbog toga plaćaju negativne kamatne stope, odnosno naknadu Centralnoj banci. To će sigurno dovesti do određenih troškova u poslovnim bankama koje imaju viška novca, a istovremeno će poboljšati finansijsku situaciju CB. Neće to značajno uticati, ali hoće spriječiti CB da ima gubitke“, kazao je Bajić i dodao da su i kamatne stope na depozite u bankama na minimumu te da su neke banke počele da uvode i negativne stope.

U finansijskom izvještaju CB BiH je navedeno i da je u prvom kvartalu članovima uprave i Upravnog odbora isplaćeno 220.000 KM, od čega se 136.000 KM odnosi na plate i ostale naknade, a 84.000 na poreze i doprinose. Naknade ovim članovima su povećane u odnosu na isti period 2018. godine kada su iznosile 215.000 KM.

Vrijednost monetarnog zlata koje Centralna banka ima na kraju marta 2019. iznosila je 216,2 miliona KM, dok je na kraju prošle godine ta vrijednost bila 209,9 miliona KM.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!